Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/02/2010

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα στο Ρ/Σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Η κυβέρνηση και ο κ.Τρισέ είναι οι πιο θερμοί υποστηριχτές στου Συμφώνου Σταθερότητας και προσπαθούν με διάφορους τρόπους – καταρχήν για την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα- να κρύψουν το ποιος φταίει. Το σημαντικό είναι ότι αυτοί που φταίνε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τα λόμπυ της ΕΕ ή η Κομισιόν, είναι και αυτοί που μας υποδεικνύουν το πώς θα βρεθεί λύση μέσω της ισοπέδωσης της κοινωνίας. Αυτή η κυβέρνηση ,με όσα είπε χθες, δέχεται στην πράξη να παίξει η Ελλάδα το ρόλο του πειραματόζωου σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε και σημερινή δήλωση του κ.Τρισέ ο οποίος με μεγάλη χαρά υποδέχτηκε τη ρητορική στήριξη των ευρωπαίων. Το ζήτημα τώρα είναι τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Θεωρώ ότι ένας δρόμος μένει. Ο δρόμος της αντίστασης, του μπλοκαρίσματος των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση και της αλλαγής σε πολιτικό επίπεδο της κατάστασης.  

Χθες αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι ότι στηρίζουν πολιτικά τα μέτρα της κυβέρνησης. Και ο κ.Τρισέ αλλά και οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι στηρίζουν πρώτα και κύρια τον στόχο μέσα στο 2010 να πέσει κατά 4% το έλλειμμα. Σʼ αυτό μόνο ήταν σαφείς και για την ρευστότητα είπαν μόνο θα βοηθήσουμε. Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο που να προϊδεάζει ότι θα οδηγηθεί η χώρα σε κάποιο παραγωγικό προσανατολισμό, σε ανάπτυξη. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα ξαναβγεί στην γύρα για να ζητήσει χρήματα. Όλοι ξέρουν και το αποκρύπτουν τεχνηέντως ότι τους επόμενους δυο-τρεις μήνες θα έχουμε έντονο πρόβλημα ρευστότητας από τη μεριά του ελληνικού κράτους. Και επιμένω στην ορολογία ελληνικό κράτος γιατί προσπαθούν να πουν ότι όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Την Πέμπτη υπάρχει μια συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Πανελλήνιο για το Σύμφωνο Σταθερότητας και θα είναι η πρώτη πολιτική απάντηση που δίνουμε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Εκεί λοιπόν, θα δείξουμε και με τον καταλληλότερο τρόπο ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν συγκεκριμένο στόχο. Έχουν στόχο τα εισοδήματα, τις εργασιακές σχέσεις και όλα αυτά ενεργοποιούνται μέσα από την εισοδηματική πολιτική, την φορολογική πολιτική και την πολιτική που αφορά την ασφάλιση που πρόκρινε η κυβέρνηση και τα πήγε σαν πακέτο στις Βρυξέλλες για να αποδεχτούν τα μέτρα. Συγχρόνως, αγόρασε και φρεγάτες βέβαια.

Αν στις 18 Φεβρουαρίου στον Πανελλήνιο είναι ο πρώτος σταθμός, ο δεύτερος σταθμός είναι η απεργία στις 24 και εργαζόμαστε ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο μαζική. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια κατάσταση συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως με τις χώρες του Νότου, ανάμεσα σε αριστερές δυνάμεις και κοινωνικές οργανώσεις. Σε αυτό στοχεύουν και τα ταξίδια του Αλ.Τσίπρα σε Πορτογαλία και Ισπανία και με αυτό έχουν να κάνουν και άλλες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Αυτή τη στιγμή, η κρίση είναι μια απειλή αλλά όχι καθεαυτή. Είναι απειλή που την χρησιμοποιούν για να προωθήσουν πολιτικές οι οποίες θα πλήττουν και το εισόδημα των εργαζομένων και την ίδια την εργασία και τα δικαιώματα αλλά και το περιβάλλον. Από την μεριά μας, αυτή την κρίση θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε σαν μια ευκαιρία ώστε να αλλάξει ο προσανατολισμός της κοινωνίας και της οικονομίας και για να ιεραρχηθούν τα προβλήματα με βάση τις ανάγκες των πολλών και όχι την ιδιοτέλεια των λίγων. Βεβαίως, αυτή η δυνατότητα δεν προκύπτει από μόνη της, αλλά μέσα από κοινωνική δράση και κοινωνικούς αγώνες που μπλοκάρουν αυτά τα μέτρα και δείχνουν έναν διαφορετικό δρόμο για διέξοδο από την κρίση.

To Γραφείο Τύπου