Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/02/2010

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ. Βίτσα στο "ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5" για την οικονομική κρίση και τη δράση της Αριστεράς

-    Ανέδειξε πολλά η οικονομική κρίση…  Θεωρείτε ότι υπάρχει ζήτημα εξεταστικής επιτροπής -γιατί ακούστηκε πολύ την προηγούμενη βδομάδα- για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, τα κρυφά χρέη, τα κρυφά ελλείμματα και την αναξιοπιστία της χώρας;….

Θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα μιας εξεταστικής επιτροπής από ολόκληρο τον ελληνικό λαό για τις  πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από την Ε.Ε. Ιδιαίτερα από την στιγμή που με το Σύμφωνο Σταθερότητας προωθήθηκε ως βασική αρχή ο ανταγωνισμός αντί της επικουρικότητας, που πραγματικά διέλυσε μέσω του νεοφιλελευθερισμού κάθε έννοια κοινωνικού κράτους. Αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική προσπαθεί μάλιστα και τώρα να στηριχθεί στα κέρδη και να ισοπεδώσει την κοινωνία. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Και καθαρά πολιτικό.

-    Παρόλα αυτά δεν εκδηλώθηκαν κινήσεις αλληλεγγύης, ει μη μόνο μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από πτέρυγες της Αριστεράς, από τους Πράσινους …. Τι θα κάνει ο ΣΥΝ; Ξεκινάει κάποιες περιοδείες ο κ. Τσίπρας αν δεν κάνω λάθος.. Έτσι;…

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε τρεις βασικούς σταθμούς. Ο πρώτος βασικός σταθμός είναι η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του Πανελληνίου. Κατά τη γνώμη μας έχει σημασία να ακουστεί με ηχηρό τρόπο η αντίθεση της Αριστεράς όχι μόνο στα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και στο Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά και στο συνολικό προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής. Να πάψει να μας απασχολεί το μαγικό ποσοστό πια, το 4%. Το μοναδικό πράγμα που ακούω τις τελευταίες μέρες είναι 4%...

-    Εννοείτε για μείωση 4% του ελλείμματος…

Ναι.. Και συγχρόνως να γίνει φανερή η πολιτική πρόταση της Αριστεράς, δηλαδή το δικό μας εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για την αλλαγή της κοινωνίας.

Ο δεύτερος βασικός σταθμός είναι η απεργία στις 24 Φεβρουαρίου. Έχουμε πει εδώ και καιρό πως στα σχέδια της κυβέρνησης και της Ε.Ε. πρέπει να αντιπαρατεθούν μέγιστες κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις. Τα σχέδια αυτά μπορούν και πρέπει να ανατραπούν. Έχει σημασία να τα αντιμετωπίσουμε σαν ένα όλο και να τα ανατρέψουμε.

Εμείς επιζητούμε να διαμορφωθεί ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός ενάντια στη συμμαχία των υπερκερδών, ας την πω έτσι, γιατί ακούμε γενικές αναφορές, οι αγορές, λες και οι αγορές είναι κάτι το οποίο είναι εκτός πλανήτη, κάτι μεταφυσικό…

-    .. Τι θα πουν οι αγορές γι αυτή τη γενική απεργία; Σας απασχολεί αυτό;….

Οι αγορές και οι πολιτικές κοιτάνε αυτές τις κινητοποιήσεις. Ξέρουν ότι πρέπει να υποτάξουν την κοινωνία για να περάσουν τα σχέδιά τους. Κι όταν η κοινωνία εμφανιστεί αντίθετη, όταν εμφανίσει το δικό της κοινωνικό συνασπισμό,  θα σκεφτούν πάρα πολύ το τι πρέπει να κάνουν και το τι δεν πρέπει να κάνουν. Άλλωστε η δική τους δράση σημαίνει ισοπέδωση. Η δική μας η δράση σημαίνει ισοπέδωση, αν θέλετε, ή  χτύπημα αυτών που δημιούργησαν την κρίση.

Και τρίτος βασικός μας άξονας είναι αυτό που ρωτήσατε, ο συντονισμός των αριστερών και κοινωνικών δυνάμεων σε επίπεδο Ευρώπης. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ  Αλ. Τσίπρας θα ταξιδέψει στην Πορτογαλία και Ισπανία, που παρουσιάζουν τα ίδια, μεγαλύτερα ή μικρότερα, προβλήματα, ώστε στο επίπεδο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της GUE να συντονιστούν οι προσπάθειές μας. Να υπάρξει ένα αριστερό μέτωπο σε επίπεδο Ευρώπης ενάντια σ΄ αυτά τα μέτρα. Γιατί αυτά τα μέτρα δεν παίρνονται μόνο στην Ελλάδα. Δεν πέρασαν στην Πορτογαλία, αλλά θα ξαναεπιχειρηθούν. Και φαίνεται στην Πορτογαλία  πόσο οι πολιτικοί συσχετισμοί παίζουν έναν σημαντικό ρόλο σε σχέση με το τι θα γίνει και το τι δεν θα γίνει. Το ίδιο και στην Ισπανία, το ίδιο και στην Ιταλία. Αλλά  μην ξεχνάτε ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και στη Γερμανία το προηγούμενο χρονικό διάστημα πάρθηκαν σοβαρά τέτοια μέτρα.

-    Οι αντιδράσεις θα είναι ποιες σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Θεωρείτε ότι  υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια τέτοια κουβέντα ουσιαστικά επαναπροσανατολισμού και της ευρωπαϊκής κοινωνίας αλλά και γενικότερα και από την πλευρά της Αριστεράς να σύρει το κάρο με τα βάρη, τα ισοζύγιο προς τα αριστερά;…,

Θεωρώ ότι δεν είναι ζήτημα μόνο κουβέντας, είναι ανάγκη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα δεν υπήρχε, αυτή θα ήταν η στιγμή που θα έπρεπε να δημιουργηθεί. Και σήμερα ζητάμε έναν μεγαλύτερο συνασπισμό. Ένας τέτοιος συνασπισμός πρέπει να διαμορφωθεί και στο επίπεδο της Ευρώπης.

Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επανειλημμένα έχει συζητήσει για την κρίση και έχει βάλει τα ζητήματα της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και της κοινής προσπάθειας. Άρα χρειαζόμαστε να ξαναθυμηθούμε και ευρωπορείες, από άποψη φόρμας, αλλά και κοινής δράσης από άποψη πραγματικής αντίθεσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στα τέσσερα ΄΄γουρουνάκια΄΄, όπως  λέγεται, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία..

-    Μιλάτε για μια φόρμα στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ;…

Εμείς θα προσπαθήσουμε όλα αυτά να πάρουν τη μορφή μιας κοινής δράσης. Στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη του Μάρτη, γίνεται και μια κοινή σύσκεψη, ένα πρώτο φόρουμ που αφορά στα θέματα της ανεργίας, αλλά συγχρόνως προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα μεγάλο φόρουμ στην Αθήνα τον Μάιο που θα έρθουν πολιτικές δυνάμεις αλλά και κοινωνικές δυνάμεις απ΄  όλες αυτές τις χώρες. Όχι ως προετοιμασία -αν και είναι και τέτοιο- του Ευρωπαϊκού Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη,  αλλά ως και μια από τις δράσεις μέσα στη συνέχεια των αριστερών και κοινωνικών δυνάμεων σε επίπεδο Ευρώπης.

To Γραφείο Τύπου