Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/02/2010

Ανακοίνωση της Θεματικής Πόλη Περιβάλλον Οικολογία του ΣΥΡΙΖΑ

Στηρίζουμε τον αγώνα κατά της εκτροπής του Αχελώου και του φράγματος της Μεσοχώρας Τρικάλων

Μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που για μια ακόμη φορά έβαλε φρένο στα σχέδια εκτροπής του Αχελώου, είναι επιτακτική ανάγκη να διακοπούν άμεσα οι εργασίες για την λειτουργία του φαραωνικού φράγματος Μεσοχώρας. Το φράγμα της Μεσοχώρας είναι έργο κεφαλής των έργων της εκτροπής, που βαφτίστηκε εκ των υστέρων σε ενεργειακό. Στην πραγματικότητα το φράγμα της Μεσοχώρας, αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για το οικοσύστημα και τα μνημεία της Πίνδου, ένα έργο επισφαλές ως προς τη μελλοντική του λειτουργία και περιβαλλοντικά εγκληματικό: εάν σκοπός είναι το πότισμα, πως συνάδει με όλα τα προβλήματα των αναγνωρισμένα λάθος γεωργικών πρακτικών που έχουν οδηγήσει μεταξύ άλλων στη ρύπανση του Πηνειού, στην κατασπατάληση υδατικών πόρων, στην νιτροποίηση εδαφών; Προβλήματα για τα οποία σήμερα αναζητούνται κονδύλια από την ΕΕ για την επίλυσή τους; Εάν σκοπός του είναι η ενέργεια  σε ποιον ευρύτερο σχεδιασμό έχει ενταχθεί; Ποιες δικλείδες έχουν μπει ώστε να μην πάει σταγόνα για το πότισμα επιτείνοντας τα παραπάνω προβλήματα; Στην πραγματικότητα το φράγμα της Μεσοχώρας θα συνεχίσει να αποτελεί μια μόνιμη απειλή για την υπόθεση της εκτροπής. Προϋποθέτει εκτός όλων των άλλων, την απαλλοτρίωση με δημόσια δαπάνη ενός ιστορικού κεφαλοχωριού και την εκδίωξη των κατοίκων που αντιστέκονται εδώ και εικοσιπέντε χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν σπαταληθεί τεράστια ποσά χρημάτων σε μια υπόθεση που παρά τις αυθαιρεσίες της Ελληνικής Πολιτείας εξελίχθηκε σε φιάσκο λόγω των διαρκών προσφυγών στην δικαιοσύνη και στην Ε.Ε. Με ελάχιστο μέρος των χρημάτων  αυτών και με ορθολογικό σχεδιασμό, θα είχαν κατασκευασθεί αναγκαία έργα εξοικονόμησης και διαχείρισης του νερού στη θεσσαλική πεδιάδα, έτσι ώστε και το περιβαλλοντικό πρόβλημα να αντιμετωπιστεί αλλά και οι αγρότες να έχουν τα απαιτούμενα νερά για τις καλλιέργειες. Δεν υπάρχει καμιά μελέτη που να υποδεικνύει αντιστοιχία του συνολικού κόστους των 4 δις ευρώ και της οικονομικής απόδοσης του έργου. Ενός έργου που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα ως δήθεν απάντηση στα αδιέξοδα που δημιούργησε η αγροτική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών και που επαναλαμβάνονται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν αιματηρά όχι μόνο για την κατασκευή αλλά και για την λειτουργία ενός έργου, για το οποίο καμιά απολύτως σκοπιμότητα δεν υπάρχει εκτός από την δημαγωγική εκμετάλλευση του από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΚΚΕ. Από την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου, οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι μεγαλο-εργολάβοι και οι εταιρείες-κολοσσοί που ετοιμάζονται να διαχειριστούν την ενέργεια και να ελέγξουν το νερό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρη και διαρκή παρέμβαση ενάντια στο επιχειρούμενο έγκλημα:

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τον αγώνα των κινήσεων ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου,  των φορέων και των κατοίκων  της Μεσοχώρας.

Απαιτούμε να σταματήσει  το οικολογικό και οικονομικό σκάνδαλο στον Αχελώο και την Μεσοχώρα και ο εμπαιγμός των Θεσσαλών και της ελληνικής κοινωνίας.