Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/02/2010

Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ της Κέρκυρας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η «σαρακοστή» που ακολουθεί μετά τις «αποκριές», θα είναι για τον ελληνικό λαό μακράς διαρκείας. Τουλάχιστον τριετής! Οι υπεύθυνοι της κρίσης (πολυεθνικές, τράπεζες και διευθυντήριο των Βρυξελλών, καθώς και οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ), προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα μέτρα είναι μονόδρομος για τη σωτηρία της οικονομίας. Ωστόσο δεν χτυπούνε τις αιτίες του χρέους και των ελλειμμάτων, αλλά αποτελούν επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα. Αποτελούν ευκαιρία νέας κερδοσκοπίας, σε συνθήκες κρίσης.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει συγκεκριμένα, ρεαλιστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης:

•    Πάταξη της φοροδιαφυγής των «εχόντων και κατεχόντων», αντί της φοροεπιδρομής που επιχειρείται σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος με την αύξηση κυρίως των έμμεσων φόρων.

•    Πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της κακοδιαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και της ανασφάλιστης εργασίας, αντί για το πάγωμα των συντάξεων και την αύξηση των χρόνων ασφάλισης.

•    Χαμηλότοκος δανεισμός του δημοσίου με «λαϊκά ομόλογα» και «ευρωομόλογα», αντί του ακριβού-τοκογλυφικού δανεισμού από ξένες και ελληνικές τράπεζες με τις πλάτες των Βρυξελλών.

•    Διασφάλιση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων, τόνωση της ζήτησης στην αγορά, μείωση της ανεργίας.

•    Δραστική μείωση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα και αύξηση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις (τεχνικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής υποδομής) και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα παραπάνω, είναι η καθολική αντίσταση των εργαζομένων και συνταξιούχων ώστε να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Μαζική, καθολική, αγωνιστική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 24 Φλεβάρη 2010.

To Γραφείο Τύπου