Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/02/2005

Για την αντιμετώπιση της αποβιομηχάνισης και της καλπάζουσας ανεργίας στη Θεσσαλονίκη

Σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό του Αλ. Αλαβάνου, Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς σχετικά με τα «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της αποβιομηχάνισης της Θεσσαλονίκης και της καλπάζουσας ανεργίας», απάντησε σήμερα ο Υπουργός Απασχόλησης κ. Π. Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «εξετάζουμε επί το ευνοϊκότερο το καθεστώς των αναπτυξιακών επενδύσεων στην Κ. Μακεδονία». Για δε το επίδομα ανεργίας, η αύξησή του παραπέμπεται στις καλένδες, λόγω της υπερχρέωσης της οικονομίας.

Στην ερώτησή του ο Αλ. Αλαβάνος, αφού αναφέρθηκε σε πρόσφατη περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη, είπε χαρακτηριστικά: «Μία λέξη υπάρχει στη Θεσσαλονίκη. Ανεργία. Αντί να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων, όπως θέλαμε, και να ανθίσει, έχει γίνει η πρωτεύουσα της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Αλ. Αλαβάνος κάλεσε τον κ. Παναγιωτόπουλο να απαντήσει στα εξής τρία ερωτήματα:

α) Εξετάζει η κυβέρνηση, η Θεσσαλονίκη, που είναι το κέντρο της ανεργίας, να περάσει σε ευνοϊκότερη ζώνη κινήτρων από αυτή στην οποία ανήκει σήμερα, παίρνοντας υπόψη τα ειδικά και μεγάλα προβλήματά της, όπως τη μετεγκατάσταση πάρα πολλών επιχειρήσεων στα γειτονικά Βαλκάνια με το χαμηλό κόστος εργασίας που υπάρχει;

β) Κλαδικές πολιτικές. Εδώ βγήκε ο οπαδός της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς, ο κ. Μπαρόζο χθες και είπε ότι είμαστε υποχρεωμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουμε κλαδικές πολιτικές για την κλωστοϋφαντουργία, την αεροναυπηγική, την αυτοκινητοβιομηχανία. Χρειάζονται κλαδικές πολιτικές ειδικά για την κλωστοϋφαντουργία, ειδικά στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας, που έχουμε δεκάδες χιλιάδες απολυμένους. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σ΄αυτό;

γ). Ζητάμε, τη στιγμή που έχουμε τιμές Βρυξελλών, να υπάρχουν και κοινωνικά επιδόματα Ευρώπης και όχι Βαλκανίων. Η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει στο ύψος του επιδόματος ανεργίας που να φτάνει στο 80% του ημερομισθίου από 310 στα 500 ευρώ και να ισχύει όχι για 1 αλλά για 4 χρόνια. Πότε σκέφτεστε να υλοποιήσετε μέτρα σ΄αυτή την κατεύθυνση;»

Στην απάντησή του ο Υπουργός ανέφερε, όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα. «Ναι, εξετάζουμε την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τις αναπτυξιακές επενδύσεις στο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα στο χώρο της Θεσσαλονίκης επί το ευνοϊκότερο.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, τις κλαδικές πολιτικές, το θέμα της κλωστοϋφαντουργίας και της κρίσης που υπάρχει σε συγκεκριμένες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, μας απασχόλησε έντονα τους τελευταίους μήνες και πρέπει να σας πω ότι καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς για να μπορέσουμε να διασώσουμε μεγάλες και μικρότερες επιχειρηματικές μονάδες. Το πρόβλημα της κλωστοϋφαντουργίας μπορεί να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια μιας κλαδικής πολιτικής αλλά δεν αρκεί.

Όσον αφορά το θέμα της ανεργίας. «Συμφωνώ απόλυτα με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού. Το επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα είναι σε χαμηλά επίπεδα, όπως επίσης και ο χρόνος επιδότησης είναι επίσης μικρός. Αντιμετωπίζουμε και έχουμε δρομολογήσει σχετικές εισηγήσεις από το Υπουργείο μας, για να δοθεί μια αύξηση της τάξης του 10%. Πλην όμως γνωρίζετε ότι η υπερχρέωση της οικονομίας, τα 200.000.000 ευρώ δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα που παραλάβαμε, δεν μας επιτρέπουν να το πραγματοποιήσουμε».

To Γραφείο Τύπου