Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/06/2004

Εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΝ με θέμα "Οι πολιτικές για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στην Ε.Ε."

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, «εν όψει» των ευρωεκλογών, ειδική εκδήλωση-συζήτηση, με θέμα : «Οι πολιτικές για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Τόλιος, οικονομολόγος-ερευνητής, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, και η Ευαγγελία Βασιλακάκη, οικονομολόγος, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΝ.

Στην εισήγησή του ο Γ.Τόλιος, αναφερόμενος στις «Πολιτικές για τις ΜΜ-Επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στην ΕΕ» τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής.

«Οι Μικρομεσαίες-Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή, απασχόληση, περιφερειακή ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή κά. Η απουσία από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συγκροτημένων πολιτικών στήριξης και ανάπτυξης, ο άνισος ανταγωνισμός από τις μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές και η αυξανόμενη λαθραία εισαγωγή εμπορευμάτων, κά, δημιουργούν πολύ δυσμενές περιβάλλον λειτουργίας. Ο Συνασπισμός επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής ενός γενικότερου σχεδίου εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με εφαρμογή οριζόντιων και κάθετων πολιτικών, σε κάθε τομέα, κλάδο και περιφέρεια. Η εφαρμογή προγραμματισμένης ανάπτυξης και διαφοροποιημένων πολιτικών, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσης και συμμαχίας των ΕΒΕ, με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους και άλλες κοινωνικές ομάδες, που παλεύουν κατά του νεοφιλελευθερισμού, για μια νέα κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη.

Ειδικότερα ο Συνασπισμός θεωρεί αναγκαία την άμεση εφαρμογή δέσμης μέτρων για τη βελτίωση της θέσης των ΜΜΕ και ΕΒΕ, μέσω ευνοϊκής χρηματοδότησης, ουσιαστικής συμμετοχής στα κονδύλια του Γ’ΚΠΣ, προστασίας της αγοράς από ολιγοπωλιακές πρακτικές εξόντωσης τους, πάταξης του παραεμπόριου και λαθρεμπορίου, γενναία κίνητρα συνένωσης και μείωση του συντελεστή φορολογίας στους συνεταιρισμούς στο 25%, καθιέρωση ελάχιστου αφορολόγητου στα όρια της φτώχειας, ανάπτυξη συστήματος δημόσιας και δωρεάν επαγγελματικής κατάρτισης, δημιουργία δικτύου Βιοτεχνικών Πάρκων και Βιοτεχνικών και Εμπορικών Ζωνών, άνοιγμα των κρατικών προμηθειών στις ΜΜΕ, καθιέρωση 35ετίας για σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας και με διαδοχική ασφάλισης, αναβάθμιση της συμμετοχής των συνδικαλιστικών οργανώσεων και επιμελητηρίων στον σχεδιασμό και εφαρμογή των πολιτικών για τις ΜΜΕ, κά. Οι παραπάνω άξονες πολιτικής, σε συνδυασμό με την ανάγκη ριζικής στροφής στην ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, μπορεί να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη των ΜΜΕ, σε όφελος των ίδιων και της ελληνικής κοινωνίας.»

Η υποψήφια βουλευτής, Ευαγγελία Βασιλακάκη μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΥΝ με θέμα : «Οι πολιτικές για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε τα εξής:

«Την τελευταία δεκαετία η ΕΕ ακολουθεί όλο και πιο ανοιχτά τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού στα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Αυτές οι επιλογές αγγίζουν και τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜ-Επιχειρήσεων, οι οποίες συνθλίβονται με την εξάπλωση των πολυεθνικών εταιρειών (υπεραγορές, υπερκαταστήματα, κλπ) και την απουσία συγκεκριμένων μέτρων στήριξης και ανάπτυξής τους. Ειδικότερα στην Ελλάδα οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν είχαν ως αποτέλεσμα τη διοχέτευση του συνόλου σχεδόν των πόρων που προορίζονταν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τις μεγάλες.

Οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν αποκλεισθεί τόσο από τα κίνητρα του Αναπτυξιακού Νόμου όσο και από τα προγράμματα του ΕΠΑΝ και των ΠΕΠ.

Από την άλλη πλευρά οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν ένα εχθρικό, γραφειοκρατικό και αδιαφανές διοικητικό περιβάλλον που αποτρέπει οποιαδήποτε προσπάθεια τεχνολογικού εκσυγχρονισμού τους και προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα.

Ο ΣΥΝ εκτιμώντας ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, βασισμένο στην καινοτομία και στην ποιότητα, στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει :

To Γραφείο Τύπου