Skip to main content.
11/02/2010

Το ΝΑΤΟ αμφισβητείται και από τους Έλληνες στρατιωτικούς - άρθρο του Πάνου Τριγάζη στην ΑΥΓΗ

Η αρνητική γνώμη για το ΝΑΤΟ της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού θεωρείται δεδομένη, εδώ και χρόνια, αλλά οι «μετοχές» της ατλαντικής συμμαχίας πέφτουν και ανάμεσα στους Έλληνες στρατιωτικούς. Αυτό προκύπτει από έρευνα του περιοδικού Monthly Review και της εταιρείας VPRC, που διενεργήθηκε από τον Μάιο ώς τον Σεπτέμβριο του 2009 ανάμεσα σε Έλληνες αξιωματικούς και των τριών όπλων (συμμετείχαν 829 αξιωματικοί εν ενεργεία και απόστρατοι, σε περίπου ίδια αναλογία).

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο από τους Βαγγέλη Χωραφά (Monthly Review) και Χριστόφορο Βερναρδάκη (VPRC), σε αίθουσα του ΙΔΙΣ στην Πλάκα, το 28% των Ελλήνων αξιωματικών τάσσεται υπέρ της διάλυσης του ΝΑΤΟ, το 51% απαντάει «όχι» στη συμμετοχή της Ελλάδας σε «ειρηνευτικές αποστολές» της συμμαχίας (Αφγανιστάν, πειρατεία κ.λπ.), το 70% θεωρεί ως σημαντικότερο πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας - ΝΑΤΟ ότι «οι προτεραιότητες του ΝΑΤΟ στα Β αλκάνια και στο Αιγαίο δεν συμβαδίζουν πάντα με τις αντίστοιχες της Ελλάδας», το 64% θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ "στηρίζει περισσότερο την Τουρκία» και το 56% ότι η συμμαχία «δεν προστατεύει την Ελλάδα σε μια ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας".

Σχετική πλειοψηφία καταγράφεται κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ (43% κατά, 41% υπέρ). Σε ό,τι αφορά τη θέση για αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ υπέρ τάσσεται το 13% και κατά το 64%, ενώ καταγράφεται κι ένα 11% υπέρ της αποχώρησης από το στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας.

Στο ερώτημα πώς κρίνουν τις θέσεις των κομμάτων για τις σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, το 46% θεωρεί «ικανοποιητικές» τις θέσεις της Ν.Δ., το 40% του ΠΑΣΟΚ, το 32% του ΛΑΟΣ, το 15% του ΣΥΡΙΖΑ και το 12% του ΚΚΕ. Εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι στην απάντηση αυτή αντανακλώνται οι συμπάθειες προς τα κόμματα, όμως σε καμία περίπτωση τα ποσοστά που καταγράφονται δεν μπορούν να ερμηνευθούν ως πρόθεση ψήφου.

Από την έρευνα προκύπτει ευρωπαϊκός προσανατολισμός για τους Έλληνες αξιωματικούς και δυσπιστία προς τους αμερικανικούς, αλλά και ενδιαφέρον για «συμμαχία» με τη Ρωσία. Ερωτώμενοι αν πρέπει να συνεχιστεί η τάση να κυριαρχούν Αμερικανοί στις ανώτερες θέσεις διοίκησης του ΝΑΤΟ απαντούν «όχι» σε ποσοστό 72%. Το 43% θεωρεί ότι οι συμφωνίες Ε.Ε.  - ΝΑΤΟ λειτουργούν υπέρ του δεύτερου και μόλις το 10% υπέρ της Ε.Ε., ενώ στο ερώτημα με ποια κράτη η υπογραφή στρατιωτικής συμμαχίας θα ευνοούσε την Ελλάδα, πρώτη σε θετικές απαντήσεις έρχεται η Κύπρος με 79%, δεύτερη η Ρωσία με 73% και τρίτη η Σερβία με 53%. Σε σχέση με τον ΟΑΣΕ, το 53% απαντάει ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ, αλλά και ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό 32% θεωρεί ότι μπορεί.

Ενδιαφέρον έχουν και οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα τρία όπλα (στρατό, αεροπορία, ναυτικό) από την άποψη των ποσοστών για τις σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, με τους αξιωματικούς του Π.Ν. να είναι πιο κοντά στις θέσεις της αριστεράς.

Η «μοναδική για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα» έρευνα, σύμφωνα με τον Χρ. Βερναρδάκη, απαιτεί τη μελέτη και αξιολόγηση σε βάθος, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για μια σφαιρική πολιτική της αριστεράς στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου και το ζήτημα του συνδικαλισμού έχει τεθεί «επί τάπητος».

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ