Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/02/2010

Το Μπούρτζι στο Ναύπλιο παραμένει αναξιοποίητο εδώ και δέκα χρόνια

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Η ιστορική καστρονησίδα Μπούρτζι που βρίσκεται στο λιμάνι του Ναυπλίου σήμερα παραμένει εγκαταλειμμένη  στην τύχη της λόγω χρόνιων δικαστικών διενέξεων.

Το ιστορικό φρούριο στο Μπούρτζι οχυρώθηκε κατά την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας (1389-1540) και αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης οχύρωσης της πόλης για πολλούς αιώνες. Το Μπούρτζι χρησίμευσε ως κατοικία των δημίων τα πρώτα χρόνια μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Τη δεκαετία του 1950 λειτούργησε ως ξενοδοχείο, που φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες.

Σήμερα,  τίποτα πλέον δεν θυμίζει την παλιά αίγλη του, την ιστορία και τη δόξα του. Φτάνοντας κανείς στο Μπούρτζι, με τα βαρκάκια που δένουν στο λιμάνι του Ναυπλίου, θα αντικρίσει τη μισογεμισμένη προβλήτα. Η θάλασσα, με τα χρόνια, διέβρωσε το λιμάνι, που κινδυνεύει να βυθιστεί.

Το Μπούρτζι παραμένει  εγκαταλειμμένο πολλά χρόνια, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ότι υπάρχουν δικαστικές διενέξεις.

Η εικόνα στο εσωτερικό της καστρονησίδας είναι άθλια. Οι σπασμένες πόρτες, τα παραβιασμένα παράθυρα, οι ανοικτοί ηλεκτρικοί πίνακες και τα φρεάτια που χάσκουν ή οι τουαλέτες χωρίς φως είναι μέρος του προβλήματος.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Τι μέτρα προτίθεται άμεσα να πάρει ώστε το ιστορικό Μπούρτζι στο Ναύπλιο να συντηρηθεί, αποκατασταθεί, αναδειχθεί και αξιοποιηθεί;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ