Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/06/2004

Για την "Εβδομάδα περιβάλλοντος"

Να ενισχύσουμε το περιβαλλοντικό κίνημα και τους στόχους του στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο

Η εβδομάδα περιβάλλοντος είναι πάντα μια ευκαιρία να φέρνουμε αγωνιστικά την προστασία του περιβάλλοντος στο προσκήνιο με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Στην Ευρώπη, που οι ανισότητες δεν είναι μόνο περιφερειακές αλλά και περιβαλλοντικές, όπου μεγάλο μέρος ακόμα και αυτού του περιβαλλοντικού θεσμικού πλαισίου παραμένει στα χαρτιά, που υποκύπτει στις πιέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου , των ΗΠΑ και των πολυεθνικών που διεκδικούν να ελέγχουν την αγροτική παραγωγή με την διείσδυση των μεταλλαγμένων στο χωράφι και το πιάτο μας, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τις ταξικές ανισότητες όχι μόνο στην ποσότητα τροφής που μπορεί να εξασφαλίσουν οι αποκλεισμένοι από το σύστημα πολίτες αλλά και στην επικινδυνότητα τους. Υπονομεύοντας με την πλέον ανήθικη διαδικασία , το βιασμό των ρυθμών της φυσικής επιλογής, τη βιοποικιλότητα του πλανήτη εις βάρος των ισορροπιών του παγκόσμιου οικοσυστήματος και των οργανισμών που διαβιούν και αναπτύσσονται αλλά και εις βάρος των επόμενων ανθρώπινων γενεών.

Η εβδομάδα περιβάλλοντος είναι πάντα μια ευκαιρία να φέρνουμε αγωνιστικά την προστασία του περιβάλλοντος στο προσκήνιο με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Στην Ελλάδα που το περιβάλλον υποβαθμίζεται καθημερινά με την βίαια προσπάθεια οικονομικής μεγέθυνσης εις βάρος του περιβάλλοντος πέρα και έξω από κάθε συμβατική υποχρέωση που έχει να εισαγάγει την προστασία του σε κάθε τομεακή πολιτική

Στην Ελλάδα που δεν μπορεί να προστατεύσει με αποτελεσματικό τρόπο την άγρια φύση και τις προστατευόμενες περιοχές φυσικού, αισθητικού και πολιτιστικού κάλους, να μειώσει την δική της συμμετοχή στην επιβάρυνση της ατμόσφαιράς με ρύπους του φαινομένου του θερμοκηπίου που επιτείνουν τις κλιματικές αλλαγές που είναι παρούσες και ανιχνεύονται στα ακραία φυσικά φαινόμενα που ενσκήπτουν όλο και συχνότερα στον πλανήτη.

Στην Ελλάδα που αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες της σε μια ατμόσφαιρα κινδύνων που εισάγονται μαζί με τα μεταλλαγμένα, με την καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων , την οικοπεδοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας υπέρ μίας αλόγιστης τουριστικής ανάπτυξης με αμφίβολο παρόν και σκοτεινό μέλλον.

Στην Ελλάδα των Ολυμπιακών αγώνων που επέτεινε την πληθυσμιακή συγκέντρωση στην πρωτεύουσα παραβιάζοντας ακόμα και θεσπισμένες διαδικασίες για την προστασία των ελεύθερων χώρων, των πολιτιστικών μνημείων και των χώρων ιστορικής μνήμης της πόλης.

Στην Ελλάδα της αδιαφανούς διάθεσης αστικών, βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων, της άμετρης χρήσης χημικών εισροών στη γεωργία και την και λόγω αυτής υποβάθμιση των επιφανειακών νερών, του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και των παράκτιων υδάτων.

Στην Ελλάδα που οι περιφερειακές ανισότητες επιτείνονται ενώ το απεχθές μοντέλο πόλης της Αθήνας φαίνεται να επικρατεί σε όλα τα πληθυσμιακά κέντρα της χώρας.

Η εβδομάδα περιβάλλοντος είναι πάντα μια ευκαιρία να φέρνουμε αγωνιστικά την προστασία του περιβάλλοντος στο προσκήνιο με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Στηρίζοντας την ανάπτυξη και ενισχύοντας τις διεκδικήσεις των πολιτών και των οργανώσεών τους για τους ελεύθερους χώρους στις πόλεις και την ποιότητα της ζωής, για μια χώρα ελεύθερη από μεταλλαγμένα, που θα είναι στραμμένη στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και τη διείσδυση των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μια χώρα που θα εγγυάται τη διατροφική ασφάλεια των πολιτών της .

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, καλεί τα μέλη και τους φίλους του να στηρίξουν τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται αυτή τη βδομάδα.

Για την εβδομάδα περιβάλλοντος ο πρόεδρος του Συνασπισμού θα δώσει στη δημοσιότητα το περιβαλλοντικό πρόγραμμα και τις κατευθύνσεις του κόμματος για την επόμενη ευρωβουλή σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 1 Ιουνίου στην Πλατεία Ηρώων ατού Ψυρρή και θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα μετέχουν στις εκδηλώσεις του περιβαλλοντικού κινήματος και θα επισκεφτούν τα γραφεία τους για ανταλλαγή απόψεων αλλά και καθορισμών των στόχων και των τρόπων ενίσχυσης τους από την κοινοβουλευτική ομάδα του Συνασπισμού και του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος