Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/02/2010

Το Υπουργείο Οικονομικών δυσχεραίνει το εποπτικό έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ)

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Οικονομικών

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παρουσιάζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα σε μια περίοδο υψηλών διακυμάνσεων και καθοδικής πορείας των δεικτών του ΧΑΑ.  H μη έγκριση του προϋπολογισμού της Επιτροπής από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, παρόλο που αυτός έχει υποβληθεί ήδη από το Νοέμβριο του 2009, δυσχεραίνει σοβαρά την κατάσταση. Το τελευταίο μάλιστα σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο ήταν σύμφωνο με τις υποδείξεις του Υπουργείου, υποβλήθηκε προς έγκριση τον Ιανουάριο.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.), ο αρμόδιος φορέας για την εποπτεία  του Χρηματιστηρίου, αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου το οποίο καλύπτει τις δαπάνες του από ίδιους πόρους. Αυτό σημαίνει πως η λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς οι  πόροι της προέρχονται από τέλη και εισφορές που βαρύνουν τους εποπτευόμενους φορείς της (Ανώνυμες Χρηματιστηριακές Εταιρίες, Α.Ε. Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, Α.Ε. Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, Α.Ε. Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας και Α.Ε. Επενδυτικής Διαμεσολάβησης). Ωστόσο, ο προϋπολογισμός της, αφού συνταχθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, τίθεται προς έγκριση στον Υπουργό Οικονομικών.

Επειδή η  καθυστέρηση της έγκρισης του προϋπολογισμού δυσχεραίνει σοβαρά τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1.    Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η έγκριση του προϋπολογισμού για τη χρήση 2010 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς; Πότε ακριβώς θα υπογραφεί;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λαφαζάνης  Παναγιώτης