Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/02/2010

Σύσταση διακομματικής επιτροπής για την Αστυνομία

Eρώτηση Φ.Κουβέλη, Ν.Τσούκαλη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Η αιματηρή ένοπλη συμπλοκή στο Βύρωνα με θύμα έναν ανύποπτο εργαζόμενο οικογενειάρχη, της οποίας προηγήθηκε ο αφοπλισμός αστυνομικών από κακοποιούς στο Μαρούσι, αναδεικνύει την επαγγελματική ανεπάρκεια, την υπηρεσιακή αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας και την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας μιας σύγχρονης και δημοκρατικής Αστυνομίας.

Σχετικά με το ως άνω περιστατικό, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις 17-2-2010 τόνισε ότι «η βούληση μας να αλλάξουμε τα πράγματα, να δημιουργήσουμε μια αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, φιλική στον πολίτη είναι αμείωτη. (…) Καθημερινά κερδίζουμε περισσότερους συμμάχους στη μάχη αυτή που δίνουμε. Πιστεύω στους συμμάχους μας, όπως αυτοί πιστεύουν σε εμάς. Μία από αυτές είναι και το έγκλημα. Δουλεύουμε για τον πολίτη, για την ασφάλειά του, για την ασφάλεια της χώρας, για την ασφάλεια όλων μας. Και σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε όλους στο πλευρό μας».

Με το υπʼ αριθ. πρωτ. 7017/4/10582 από 3-2-2010 έγγραφο του Υπουργείου σας απαντούσατε στην υπʼ αριθμ. πρωτ. 4061 από 12-1-2010 ερώτησή μας με θέμα τη «σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη δημοκρατική αναδιάρθρωση της αστυνομίας» ως εξής: «Δεδομένου ότι το Υπουργείο μας προχωρά σε όλες τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη ριζική αλλαγή της διοικητικής δομής και λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ, στην παρούσα χρονική περίοδο δεν εξετάζεται το θέμα της σύστασης διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της αστυνομίας, χωρίς βεβαίως αυτό να αποκλείεται μελλοντικά, εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν».

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να επανεξετάσει την πρόταση σύστασης διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Αστυνομίας, η οποία απηχεί παράλληλα τις θέσεις της και ΠΟΑΣΥ; 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης