Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/06/2004

Συνάντηση Κωνσταντόπουλου-Λυκούδη με Υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς κ.Γεννηματά

O Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Σπ. Λυκούδης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, συναντήθηκαν σήμερα με την Υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς κυρία Φώφη Γεννηματά.
Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ζήτησα να επισκεφθώ τα γραφεία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων εν όψει και ευρωεκλογών, γιατί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα βρίσκονται σε εκκρεμότητας ανοιχτά μεγάλα ζητήματα που αφορούν τις περιφέρειες και την περιφερειακή πολιτική, το Ευρωσύνταγμα και την θέση των περιφερειών και των θεσμών αυτοδιοίκησης στην Ε.Ε. και επίσης ζητήματα σχεδιασμού και διαχείρισης διαρθρωτικών πόρων, που έχουν σχέση με τα προγράμματα ισόρροπης και αξιοβίωτης ανάπτυξης.
Είχα με την κυρία Γεννηματά, με την κυρία Πρόεδρο και τη Διοίκηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας μια ουσιαστική συζήτηση και εν όψει των εκκρεμών προβλημάτων που απασχολούν την βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Ζητήματα κεντρικών αυτοτελών πόρων, ζητήματα ανεπάρκειας χρηματοδοτήσεων για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, όπως τα προνοιακά βοηθήματα, όπως η εξυπηρέτηση πολιτών, όπως η φροντίδα και η στήριξη μεταναστών, όπως οι οφειλές για σχολεία και μεταφορές μαθητών. Επίσης, ζητήματα που αφορούν στη στελέχωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στη λειτουργία των Νομαρχιακών Επιτροπών και στην επιδίωξη εξασφάλισης πρόσθετων πόρων προκειμένου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να μπορέσει να λύσει και το μεγάλο πρόβλημα του αναπτυξιακού πόρου για το οποίον ήδη ο ΣΥΝ έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει ευαισθητοποιηθεί σε θέματα περιβάλλοντος. Είναι πάρα πολύ σημαντική η συμβολή της στη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης εναντίον των μεταλλαγμένων. Πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκκληση της Greenpeace 48 Νομαρχίες έχουν ανταποκριθεί και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει ως μία από τις προτεραιότητες της περιφερειακής της πολιτικής την προστασία του περιβάλλοντος, την ισόρροπη ανάπτυξη, την συνεκτίμηση δηλαδή του περιβαλλοντικού κριτηρίου, του κοινωνικού και του οικονομικού κριτηρίου σε οποιεσδήποτε παρεμβάσεις.
Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Πρόεδρο, την κυρία Γεννηματά, και τα μέλη της Διοίκησης, γιατί για μια ακόμη φορά είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε έναν ουσιαστικό, ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο για ζητήματα που αμέσως θαρθούν, μόλις περάσει η περίοδος των ευρωεκλογών, στο προσκήνιο και της εσωτερικής πολιτικής ζωής του τόπου.

Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς από τη μεριά μας ως Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ δεν ανταποκριθήκαμε απλώς στο αίτημα αυτό του Προέδρου του Συνασπισμού για συνάντηση. Εμείς επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλα τα κόμματα, ιδιαίτερα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην ελληνική Βουλή, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να στηριχθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Είναι ένας θεσμός που μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας μας αλλά και στην εξυπηρέτηση του πολίτη, του πολύπαθου πολίτη.
Πολλά έχουν καταλογιστεί σε εμάς, για τις ευθύνες μας, για τη λειτουργία μας. Αλλά και στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα πολύ σημαντικά προβλήματα, προβλήματα, όπως αναφέρθηκε, βιωσιμότητας, που έχουν να κάνουν κυρίως με τους πόρους μας, με τις αρμοδιότητες που διαρκώς αφαιρούνται, μικραίνουν, συρρικνώνονται, με τα προβλήματα που έχουμε στην έλλειψη, την σημαντικότατη έλλειψη προσωπικού, στην παντελή έλλειψη οποιουδήποτε πληροφορικού συστήματος που θα μπορούσε να μας διευκολύνει να αντιμετωπίσουμε και την αδιαφάνεια που υπάρχει και τη διαφθορά και την πολυπλοκότητα και την πολυνομία. Και, επίσης, είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και για ζητήματα που αφορούν την προοπτική του θεσμού, έτσι όπως αναφέρθηκε και από τον Πρόεδρο. Προοπτικές που έχουν να κάνουν και με την θεσμοθέτηση νέων πόρων, και ειδικά των αναπτυξιακών πόρων, αλλά και τη διαχείριση του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και τις προοπτικές που υπάρχουν βέβαια για τις περιφέρειες, μέσα και από το νέο Σύνταγμα της Ε.Ε.
Εμείς ελπίζουμε ότι θα είναι πάντα δίπλα μας ο Συνασπισμός στην προσπάθειά μας για ενίσχυση της αποκέντρωσης, για περισσότερη αυτοδιοίκηση στον τόπο, γιατί νομίζουμε ότι μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί.

Ερωτήσεις δημοσιογράφων:

- Κυκλοφορούν σενάρια ότι μέσω του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κωνσταντόπουλος ίσως να προαλείφεται για υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας…

Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν γνωρίζω τα σενάρια αυτά που μου λέτε. Πιστεύω ότι αν έχετε κάποιες πληροφορίες, να τις ελέγξετε απ΄ αυτούς που σας τις δίνουν. Εγώ δεν γνωρίζω τέτοιες πληροφορίες. Είμαστε σήμερα εδώ για να εκπροσωπήσουμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε στο ρόλο μας.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε για την αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση και όχι για να σεναριολογούμε. Εμείς θα αγωνιζόμαστε και όποιοι θέλουν ας σεναριολογούν.

To Γραφείο Τύπου