Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/02/2010

Σε αντίθεση με την Ελλάδα στην Ιταλία λαμβάνουν μέτρα για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Μ.Κριτσωτάκη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Έχει τονιστεί κατʼ επανάληψη ότι στη χώρα μας δεν έχει εκπονηθεί εθνική πολιτική για το ελληνικό ελαιόλαδο. Τούτο αποδεικνύει και η πρωτοβουλία των Ιταλών να προστατεύσουν και να ενισχύσουν τους δικούς τους ελαιοπαραγωγούς. Συγκεκριμένα, συνέστησαν την εταιρεία 100% Italian Olive Oil, στην οποία συμμετέχουν περί τις 130 ιταλικές εταιρείες ελαιολάδου (παραγωγοί, ελαιοτριβεία, συνεταιρισμοί, μονάδες τυποποίησης).

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί αφενός στην παραγωγή και εμπορία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας και αφετέρου στη διαφύλαξη της ποιότητας του ιταλικού ελαιολάδου και την προώθησή του στο εξωτερικό.

Σημαντικό κίνητρο για τη δημιουργία αυτής της εταιρείας απετέλεσε η, από 1.7.2009, υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης των παρθένων ελαιολάδων, σύμφωνα με την τροποποίηση του κοινοτικού κανονισμού 1019/2002 για την εμπορία του ελαιολάδου. Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται ως απάντηση στην επιθετική πολιτική της ισπανικής εταιρείας Sos Cuetara, η οποία, τα δύο τελευταία χρόνια, προχώρησε στην εξαγορά σημαντικών ιταλικών επωνυμιών, που ως αποτέλεσμα είχε να εμπορεύεται το 50% του ελαιολάδου στην Ιταλία.

Στην νέα αυτή κατηγορία ελαιολάδου τίθενται αυστηρότεροι κανόνες για την ποιότητα του ελαιολάδου σε σχέση με το συμβατικό εξαιρετικά παρθένο όπως βαθμός οξύτητας έως 0,4 %, οξείδωση έως 12% καθώς και άλλα χαρακτηριστικά.

Η όλη προσπάθεια χρηματοδοτήθηκε μέσω του κανονισμού 867/08 και συμπεριέλαβε όλους τους εμπλεκόμενους με την παραγωγή και προώθηση του ελαιολάδου (παραγωγούς, συνεταιρισμούς, χονδρέμπορους, τυποποιητές, εστιατόρια, μεγάλες αλυσίδες, ενώσεις ελαιοτριβείων, επιστημονική κοινότητα, συναφή τεχνολογία, γευσιγνώστες, τις διωκτικές αρχές για περιπτώσεις απάτης, καταναλωτές, δημοσιογράφους καθώς και άλλους φορείς που σχετίζονται με το ελαιόλαδο). Παράλληλα, προβλέπονται και δράσεις για την προώθηση του προϊόντος στις ΗΠΑ, Ινδία, Σιγκαπούρη, Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία.

Στόχος της εταιρείας αποτελεί η ένταξη και άλλων παραγωγών ελαιολάδου στη χώρα, ούτως ώστε να παράγεται, ως υψηλή ποιότητα, τουλάχιστον το 40 έως 50% του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη Ιταλία (σημειώνεται ότι η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία εκτιμάται στις 200.000 περίπου τόνους, ετησίως).

Η νέα αυτή κατηγορία ελαιολάδου εκτιμάται ότι θα αποφέρει υψηλότερες τιμές στον παραγωγό, τουλάχιστον 4-5 ευρώ ανά κιλό, γιʼ αυτό η ιταλική πλευρά προτίθεται να ζητήσει την καθιέρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της νέας αυτής κατηγορίας ελαιολάδου.

Στη χώρα μας υπάρχουν ως γνωστόν φορείς προώθησης ελαιολάδου, οι οποίοι μάλιστα έχουν χρηματοδοτηθεί με πολλά εκατομμύρια ευρώ, αλλά με ανύπαρκτο όφελος για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Με βάση όλα τα παραπάνω,

ερωτάται η κυρία Υπουργός:

•    Θα προχωρήσει και η χώρα μας στην καθιέρωση της νέας αυτής κατηγορίας ελαιολάδου, ώστε οι παραγωγοί μας να απολαύσουν μεγαλύτερες τιμές ανά κιλό;

•    Υπάρχει αποτίμηση-αξιολόγηση της δράσης των φορέων προώθησης; Αν το υπάρχον σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες εμπορίας του ελαιολάδου και την προώθηση του έξτρα παρθένου, θα εξεταστεί η δυνατότητα να συσταθεί φορέας και στη χώρα μας για την προώθηση του εξαιρετικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου;

•    Θα προχωρήσει σε συνεννοήσεις με τις αντίστοιχες ιταλικές υπηρεσίες, ώστε από κοινού να ζητηθεί η καθιέρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της νέας αυτής κατηγορίας ελαιολάδου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Κριτσωτάκης Μιχάλης