Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/06/2004

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου

Συζητήσαμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Όπως και χθες είπαμε, δεν μας ικανοποιεί και αποφασίσαμε μια σειρά ενεργειών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, θα συνέλθει η ΚΠΕ του ΣΥΝ. Θέμα θα είναι η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και η προκήρυξη του Τακτικού μας Συνεδρίου, καθώς επίσης και ο ορισμός Οργανωτικής Επιτροπής και Επιτροπής Θέσεων.

Συζητήσαμε, επίσης, σειρά σχεδιασμών για άμεσες πρωτοβουλίες με τις οποίες θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική πολιτική, τους Ολυμπιακούς αγώνες και την αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες περίοδο, τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, τα σχετικά με το Κοινωνικό Φόρουμ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και, επίσης, τα σχετικά με την ανασυγκρότηση των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς.

Η θέση μας, ότι μας ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση της ευρύτερης Αριστεράς, από την αριστερά της Αριστεράς μέχρι τους αριστερούς πολίτες που δεν συμφωνούν με την πολιτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, είναι στρατηγική μας επιλογή.

Εκτιμήσαμε, όπως σας είπα, τα εκλογικά αποτελέσματα, παίρνουμε τα μηνύματα και από τις εθνικές εκλογές και από τις ευρωεκλογές και θέλουμε να αξιοποιήσουμε και να αξιολογήσουμε, όσο το δυνατόν καλύτερα, αυτά τα μηνύματα ενόψει της συγκυρίας που διαμορφώνεται.

Ο ΣΥΝ έχει εδραιώσει την παρουσία του στην πολιτική ζωή του τόπου, χρειάζεται, όμως, παραπέρα αποσαφήνιση της στρατηγικής και της πολιτικής του. Χρειάζεται παραπέρα αποσαφήνιση της στρατηγικής και της πολιτικής του, σε συνδυασμό με ριζικές τομές στον τρόπο λειτουργίας του. Χρειάζεται σε βάθος οργανωτική ανασυγκρότηση και ανανέωση σε όλα τα επίπεδα.

Προσωπικά, είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω, δίνοντας πρώτος το παράδειγμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανακοίνωσα στην Π.Γ. ότι στο επόμενο Συνέδριο δεν θα θέσω υποψηφιότητα για την επανεκλογή μου στη θέση του Προέδρου. Είμαι Πρόεδρος 11 χρόνια. Μέχρι το Συνέδριο και μετά το Συνέδριο θα συνεχίσω την προσφορά μου στον ΣΥΝ από άλλες θέσεις και σε όποια καθήκοντα μου αναθέσει ο ΣΥΝ.

Ερώτηση: Το γεγονός ότι δεν θα θέσετε ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, υποθέτω ότι έχετε σκεφτεί ότι θα πυροδοτήσει ξανά τα σενάρια, τα οποία εσείς θέλατε να κλείσετε πριν από τις εκλογές για την προεδρική εκλογή…

N.K.: Καμία σχέση με σενάρια και σεναριολογίες. Σας είπα ότι, μετά από 3 θητείες, δεν θέλω να διεκδικήσω και για τέταρτη φορά τη θέση του Προέδρου του ΣΥΝ. Αποσαφηνίζοντας την πορεία μας προς το Συνέδριο, θέλω να συμβάλω όσο γίνεται καλύτερα, ξεκαθαρίζοντας το από τώρα. Και σας είπα ότι θα είμαι ενεργός πολιτικός στον ΣΥΝ και από θέσεις ΣΥΝ για να βοηθήσω και εγώ προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχει σημαντικό ρόλο να παίξει ο ΣΥΝ, πρέπει να αλλάξει πολλά στο εσωτερικό του. Και θέλω να δώσω αυτό το δείγμα πολιτικής στάσης.

Ερώτηση:: Έπαιξε ρόλο το αποτέλεσμα;

N.K.:  Όχι, σε καμία περίπτωση. Αφού αυτά τα ξέρετε, ήταν από πριν που το είχα υπαινιχθεί, ότι στο Τακτικό Συνέδριο θα κριθεί και το θέμα του Προέδρου, που δεν πρέπει να είναι ισόβιος ή να γίνεται προσωποπαγής παράγων.

To Γραφείο Τύπου