Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/02/2010

Παράνομη διακοπή της απογευματινής λειτουργίας δύο κεντρικών ΚΕΠ της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες λόγω έλλειψης προσωπικού

Ερώτηση T.Κουράκη, Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Οικονομικών

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα του τύπου, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης προχωρά σε διακοπή της απογευματινής λειτουργίας δύο Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών στις οδούς Δελφών και Αριστοτέλους, λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα συγκεκριμένα ΚΕΠ, εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών καθημερινά, αποτελώντας, εδώ και χρόνια, σημεία αναφοράς για τις συναλλαγές των πολιτών με τους φορείς. Μάλιστα, με την πρόβλεψη της απογευματινής λειτουργίας τους, διευκόλυναν μέχρι σήμερα ιδιαιτέρως τους εργαζόμενους, κατέχοντας από πλευράς κίνησης πρωτεύουσα θέση σε πανελλαδικό επίπεδο. Σημειωτέον το ΚΕΠ στην Αριστοτέλους κατέχει πανελλαδικά την πρώτη, ενώ το ΚΕΠ στη Δελφών την τρίτη θέση από πλευράς κίνησης πολιτών.

Από τη σύστασή τους, τα ανωτέρω ΚΕΠ έχουν φθάσει να απασχολούν έως και 78 εργαζομένους, η πλειονότητα των οποίων είχαν προσληφθεί με συμβάσεις έργου. Κάποιοι από αυτούς διορίστηκαν σε άλλους δήμους, ενώ για ορισμένους άλλους έχουν ήδη λήξει οι συμβάσεις τους. Κατά συνέπεια, σήμερα τα συγκεκριμένα ΚΕΠ λειτουργούν τελικά με 55 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 11 είναι συμβασιούχοι. Καθώς οι συμβάσεις των τελευταίων λήγουν μέχρι το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, είναι προφανές ότι προκύπτει άμεσα ζήτημα υπολειτουργίας των ΚΕΠ, ακόμη και για τις πρωινές ώρες. 

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αναμένεται από το Υπουργείο Εσωτερικών η προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στα ΚΕΠ της χώρας, σύμφωνα με την κίνηση των  καταστημάτων. Ωστόσο, η διαδικασία έχει παγώσει, τόσο από την προηγούμενη, όσο και από την τωρινή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα η Νομαρχία ανεχόμενη, την υπάρχουσα κατάσταση, δεν έδειξε να μεριμνά  για την κάλυψη των άμεσων αναγκών προσωπικού και δεν προχωρά στις δέουσες ενέργειες για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Επειδή σε καμία περίπτωση τα δύο κεντρικά ΚΕΠ της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν, λόγω έλλειψης προσωπικού, στον καθημερινό όγκο συναλλαγών με συνέπεια να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Επειδή η λειτουργία απογευματινής βάρδιας είναι υποχρεωτική για τα συγκεκριμένα καταστήματα, βάσει των διατάξεων περί ωραρίου λειτουργίας των ΚΕΠ  (ΦΕΚ 1769Β/2007), οι οποίες προβλέπουν την υποχρεωτική λειτουργία των ΚΕΠ πρωί-απόγευμα, όταν το προσωπικό των καταστημάτων υπερβαίνει τους τρεις υπαλλήλους.

Επειδή το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, υφίσταται σε όλα τα ΚΕΠ της χώρας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Ποιά συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν, για να μη διακοπεί η απογευματινή λειτουργία των ΚΕΠ των οδών Αριστοτέλους και Δελφών;

2.    Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν άμεσα ώστε να μην κλείσουν τα ΚΕΠ σε όλη τη χώρα διασφαλίζοντας τις θέσεις των υφιστάμενων υπαλλήλων;

3.    Γιατί δεν προκηρύσσονται οι θέσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ΚΕΠ με το Ν 2190/94;

4.    Πώς και πότε θα δοθεί μόνιμη και ικανοποιητική λύση στο υφιστάμενο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, ώστε όχι μόνο να διασφαλισθεί, άλλα και να αναβαθμιστεί η λειτουργία των  ΚΕΠ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κουράκης Αναστάσιος

Λαφαζάνης Παναγιώτης