Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/02/2010

Έργα με τη μορφή Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα

Ερώτηση Δ.Παπαδημούλη προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας - Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Μελέτη ομάδας εργασίας του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), καταλήγει στο συμπέρασμα  ότι τα μη ανταποδοτικά έργα κοινωνικής υποδομής που υλοποιούνται με την μορφή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι  κατά 1,5 φορά ακριβότερα από ότι αν υλοποιούνταν ως δημόσια έργα με δανεισμό του δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται, ότι αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η ένταξη στις ΣΔΙΤ μη ανταποδοτικών έργων, σε λίγα χρόνια από σήμερα ένα μεγάλο μέρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα δεσμεύεται για την κάλυψη αντίστοιχων πληρωμών προς τους αναδόχους τους.

Επίσης, διατυπώνει προτάσεις αλλαγών προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα, ανισότητες και στρεβλώσεις κατά τις αναθέσεις των έργων, σε βάρος συγκεκριμένων ομάδων των συντελεστών παραγωγής δημόσιων τεχνικών έργων.

Ερωτάται οι κ.κ Υπουργοί:

•    Έχουν υπόψη τους την μελέτη του ΤΕΕ/ΤΚΜ;

•    Σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα ΣΔΙΤ ώστε αυτά να διασφαλίζουν πλήρως το δημόσιο συμφέρον;

•    Ποιο ποσοστό του ΠΔΕ αναλογεί σε ΣΔΙΤ και ποια είναι η αντίστοιχη πρόβλεψη για τα επόμενα;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης