Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/02/2010

Βαθιά αντιλαϊκό και άδικο το μέτρο της περικοπής στα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια που δίνονταν στους φαντάρους κατά τη διάρκεια της θητείας τους

Ερώτηση Θ.Δρίτσα, Τ.Κουράκη προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Με νέο ταξικό μέτρο επιβαρύνει η κυβέρνηση τη νεολαία της χώρας, περικόπτοντας τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια που δίνονταν στους φαντάρους κατά τη θητεία τους, εφόσον υπηρετούν στον Έβρο ή σε κάποιο ακριτικό νησί και η μονάδα απέχει απόσταση μεγαλύτερη των 500 χλμ. από το σπίτι τους.  Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Ευ.Βενιζέλου για την οποία διαβάσαμε στον Τύπο, πλέον «οι καταστάσεις επιβίβασης» καταργούνται και ο φαντάρος δεν δικαιούται πια τα δύο δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια που του χορηγούνταν μέχρι τώρα στη διάρκεια της θητείας του.

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, το ΥΠΕΘΑ και η κυβέρνηση έρχονται να περικόψουν τη σημαντική κοινωνική παροχή στους φαντάρους, να τους επιβαρύνει και άλλο, αυτούς που αμείβει με 8,5 ευρώ το μήνα.

Για όσους φαντάρους υπηρετούν τη θητεία τους στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) διατηρείται η χορήγηση συνολικά ενός αεροπορικού εισιτηρίου. Δηλαδή στην ΕΛΔΥΚ που ισχύει το Αμετάθετο, στις υπόλοιπες άδειες τους οι φαντάροι είτε θα ταξιδεύσουν με πλοίο ή θα πληρώσουν αυτοί το αεροπορικό εισιτήριο για κάθε επιπλέον μετακίνηση τους.

Πρόκειται για σκληρότατο μέτρο της κυβέρνησης απέναντι στους φαντάρους, όταν  η εντατικοποίηση στις μονάδες είναι μεγάλη, οι έξοδοι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και τα οδοιπορικά είναι άγνωστη λέξη. Όταν δηλαδή είναι μονόδρομος η αγορά αεροπορικού εισιτηρίου για τον αδειούχο φαντάρο.

Επειδή με μέτρα σαν και αυτό η κυβέρνηση λειτουργεί ως υποστηρικτής των ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών, αυτών που έχουν το μονοπώλιο των αεροπορικών μετακινήσεων και τους βρίσκει πελατεία ιδιαίτερα στους  στρατιώτες που υπηρετούν σε άγονες, απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον τους χειμερινούς μήνες.

Επειδή με όσους υπηρετούν στην Κύπρο υπάρχει μια ακόμη άδικη διάκριση, αφού σε κάθε αποστολή επαγγελματιών του Στρατού στο Εξωτερικό ο Ελληνικός Στρατός αναλαμβάνει (και σωστά) το κόστος της μετακίνησης τους, ενώ στους κληρωτούς όχι.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.  Γιατί η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη στρατιωτική  θητεία ως μια μορφή έμμεσης φορολογίας για την οικογένεια του κάθε φαντάρου; Προτίθεται έστω και τώρα να αποσύρει το μέτρο που επιβαρύνει χιλιάδες οικογένειες ένστολων πολιτών να αναλαμβάνουν το κόστος αεροπορικών εισιτηρίων;   

2. Γιατί στην ΕΛΔΥΚ οι φαντάροι πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι για να Υπηρετήσουν στο Εξωτερικό;

Οι ερωτώντες  Βουλευτές

Τάσος Κουράκης

Θοδωρής Δρίτσας