Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/06/2004

Συνάντηση ΣΥΝ με το νέο προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και το μέλος της Π.Γ. Δημήτρης Στρατούλης πραγματοποίησαν συνάντηση με το Νέο Προεδρείο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δηλώσεις:

"Μας ενδιαφέρει η ανάδειξη της ΟΚΕ σε πραγματικό θεσμό διαλόγου. Εχουν γίνει αρκετά βήματα, θέλουμε ακόμα παραπέρα, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή να είναι χώρος συνεννόησης των παραγωγικών δυνάμεων και ταυτόχρονα χώρος επεξεργασίας προτάσεων και απόψεων, προς το κράτος, προς την πολιτεία προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν θέλουμε μηχανισμούς, θέλουν θεσμούς πραγματικού διαλόγου και προς αυτή την κατεύθυνση και το Προεδρείο της ΟΚΕ και ο κ. Αναλυτής έχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις που νομίζω ότι μπορούν και πρέπει να στηριχθούν. Για μας βασικά θέματα είναι τα ζητήματα της απασχόλησης, της εργασιακής ζούγκλας που υπάρχει, της διαρκούς υποβάθμισης στον τομέα της παιδείας, της έρευνας και του πολιτισμού. Δεν θέλουμε να χαθούν άλλο πόροι, θέλουμε να αξιοποιηθούν συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως λαός και ως χώρα. Στα πλαίσια μιας Ευρώπης των 25 κρατών έχουμε μεγαλύτερες ανταγωνιστικές πιέσέις να υποστούμε. Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένας εθνικός σχεδιασμός για την επόμενη 15ετία, για την επόμενη 10ετία. Με δεδομένο ότι η πραγματική σύγκλιση πάει για μετά το 2020 το κρίσιμο ερώτημα είναι μέχρι τότε τι κάνουμε. Η ΟΚΕ έχει να συνεισφέρει σε ιδέες , προτάσεις, επεξεργασίες και να τεκμηριώσει καλύτερες πολιτικές επιλογές. Πρέπει κάποτε να ξεπεραστεί αυτό το μόνιμο πολιτικό σύνδρομο το οποίο υπάρχει σε όλες τις κυβερνήσεις, να μην εισακούονται οι επεξεργασίες και οι προτάσεις της ΟΚΕ, να μην υιοθετούνται τα αποτελέσματα των ερευνών και των μελετών της ΟΚΕ. Από τις εκάστοτε κυβερνήσεις".

Σχετικά με την ΚΠΕ και το επικείμενο Συνέδριο του Συνασπισμού

Είναι μια ΚΠΕ θα κάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τα εκλογικά αποτελέσματα και πρέπει να σχεδιάσουμε την πορεία μας, προς ένα Συνέδριο που το θέλουμε ζωντανό, ανανεωτικό, ενωτικό, ένα Συνέδριο που να φέρει το Συνασπισμό στο κέντρο της πολιτικής πραγματικότητας, στο κέντρο της ελληνικής κοινωνίας. Μας ενδιαφέρει να ζούμε την εποχή μας και τα προβλήματά της, να αποκαθιστούμε ολοένα και πιο οργανικούς δεσμούς με τους πολίτες αυτής της χώρας και όσο γίνεται λιγότερο να ασχολούμαστε με τον εαυτό μας. Περισσότερο να ασχολούμαστε με τα προβλήματα και λιγότερο με τον εαυτό μας.

Σχετικά με τη διαδοχή της ηγεσίας του ΣΥΝ

Τα προβλήματα που υπάρχουν σε ένα χώρο Ανανεωτικής Αριστεράς είναι προβλήματα θέσεων, ιδεών, απόψεων και όχι προσώπων. Σήμερα σε όλη την Ευρώπη είναι ανοιχτά καινούργια ρεύματα ιδεών. Η Αριστερά σε όλη την Ευρώπη αλλά και οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης βρίσκονται μπροστά σε καινούργιες συνθήκες ζωής και προοπτικής. Χρειάζεται, λοιπόν, να μιλήσουμε για σήμερα και για αύριο, κοιτώντας προς το μέλλον και όχι κοιτώντας προς το παρελθόν.

Σχετικά με τις τάσεις στον Συνασπισμό

Ρεύματα ιδεών, ρεύματα απόψεων είναι συνυφασμένα με τον πλουραλισμό της δημοκρατίας. Η δημοκρατία δεν αποστεώνεται, ούτε αφυδατώνεται. ʼλλο τα ρεύματα ιδεών και άλλο οι ομάδες παραγοντισμών. ʼλλο να πετυχαίνουμε εσωκομματική δημοκρατία και άλλο να έχουμε διαγκωνισμούς προσώπων. Ο ΣΥΝ έχει πρωτοπορήσει προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε δει όμως πως υπάρχουν και παρενέργειες και στρεβλώσεις και αρνητικές εξελίξεις. Πρέπει ένα ζωντανό Συνέδριο να λύσει και αυτά τα προβλήματα. Δεν είναι πρόβλημα προσώπων, είναι πρόβλημα καινούργιων ιδεών και καινούργιων τρόπων δημοκρατικής λειτουργία, και από την πλευρά μου αυτό θέλω να δείξω, ως Πρόεδρος. Εγκαίρως, υπευθύνως με διορατικότητα, σε χρόνο που προσφέρεται για προβληματισμό συλλογικό, βάζω το θέμα της ανανέωσης και της αλλαγής. Δεν χρειαζόμαστε μόνιμους ρόλους. Δεν χρειάζεται ο καθένας να θεωρεί τον εαυτό του αναντικατάστατο και εκφραστή της μιας αλήθειας. Ζούμε σε εποχές σύνθετες, η δημοκρατία είνάι από τη φύση της δύσκολη άσκηση. Χρειάζεται, λοιπόν, να εξασκηθούμε στην κουλτούρα της δημοκρατικής σύνθεσης και όχι να επαναλαμβάνουμε τις πρακτικές των προσωπικών ή ομαδοποιημένων αντιπαραθέσεων.

To Γραφείο Τύπου