Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/02/2010

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - του Αλβέρτου Μαϊση*

Με πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Χατζηαργυρίου, αντιπροέδρου της ΔΕΗ,  εκλήθη ένας Πορτογάλλος καθηγητής (κ. Lopez) για να παρουσιάσει τη μεθοδολογία ανάπτυξης της παραγωγής ΑΠΕ στη χώρα του. Είναι μιά χώρα συγκρίσιμη από κάθε πλευρά μʼεμάς που το 2000 πρακτικά δεν είχε παραγωγή ΑΠΕ και σήμερα έχει εγκατεστημένη ισχύ 3500MW, που μέχρι τέλους του έτους θα ανέλθη σε 4000MW.

Είδανε γρήγορα ότι με τις αδειδοτήσεις δεν μπορούσε να προχωρήσει γρήγορα η ανάπτυξη ΑΠΕ. Ο Διαχειριστής του Συστήματος προχώρησε στην εκπόνηση μελετών για να επισημάνει τις περιοχές με μεγάλη ανεμόπτωση. Επέλεξε κάποιες από αυτές και προχώρησε στη κατασκευή δικτύων μεταφοράς ρεύματος, ώστε όταν εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες τα πάντα να είναι έτοιμα. Στη συνέχεια προκήρυξε διαγωνισμό για ορισμένη εγκατεστημένη ισχύ με σκοπό να προκύψει η εταιρεία που θʼαναλάμβανε την ενέγερση του πάρκου και την εκμετάλλευσή του. Οι όροι του διαγωνισμού ήσαν κατʼ αρχή τεχνικοί ώστε οι εγκαταστάσεις να υπακούουν σε προδιαγραφές αναγκαίες για τη καλή λειτουργία και κυρίως συνεργασία με τις άλλες μονάδες παραγωγής. Εφόσον ξεκαθάριζε ποιοί καλύπτουν τις προδιαγραφές, το διαγωνισμό κερδίζει αυτός που προσφέρει μεγαλύτερη έκπτωση στις κανονισμένες τιμές που πουλούν οι παραγωγοί την ενέργεια ΑΠΕ. Η αιολική ενέργεια πωλείται 70 ?/MW. Ετέθη και ερώτημα για την αποδοχή των εγκαταστάσεων ΑΠΕ από τους κατοίκους και είπε ότι το 5% των εισπράξεων πάνε στους κατοίκους της περιοχής και έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα.

 Κλειδί για τη μεγάλη διείσδυση αιολικής παραγωγής σε συνθήκες ευστάθειας του συστήματος είναι η ύπαρξη μεγάλης στρεφόμενης εφεδρείας και αντλητικών υδροηλεκτρικών έργων.

•    Εφεδρεία έχουν αρκετή από τα υπάρχοντα υδρ/κά έργα (είναι της τάξεως των 4500MW) και από τις διασυνδέσεις με την Ισπανία και μέσω αυτής με την Ευρώπη. Οι διασυνδέσεις με την Ισπανία είναι ισχυρές, όμως η σύνδεση Ισπανίας – Γαλλίας είναι ασθενής και δημιουργεί κάποια προβλήματα.

•    Τα αντλητικά υδρ/κά συγκροτήματα παρέχουν διέξοδο για διοχέτευση της παραγωγής ΑΠΕ τις ώρες άντλησης. Ακόμη μπορούν να βοηθήσουν στην ευστάθεια του Συστήματος σε καταστάσεις διαταραχών (λχ απώλεια μεγάλης παραγωγής) διότι δίνεται εντολή για ακαριαία στάση των αντλιών.

Για το 2020 έχουν ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα, να καλύπτουν το 55% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια με παραγωγή ΑΠΕ (!!). Για υποβοήθηση της εγκατάστασης και κυρίως της άνετης διείσδυσης της Αιολικής Παραγωγής, προγραμματίζουν τη κατασκευή νέων υδρ/κών αντλητικών σταθμών 2000MW.

Τέλος κατάφεραν νʼαναπτυχθεί η εγχώρια βιομηχανία στη κατασκευή εξοπλισμού ΑΠΕ και σήμερα είναι μιά εξαγωγική χώρα στο τομέα αυτό.

Νομίζω ότι το παράδειγμα της Πορτογαλλίας μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός για τη δική μας ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 (*) Ο Αλβέρτος Μαϊσης είναι Μηχανικός, μέλος Επιτροπής Ενέργειας ΣΥΝ