Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/02/2010

Συζήτηση ερώτησης της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ,Η. Διώτη για τις παράνομες απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ

«Η ΜΕΤΚΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου»

ΟΥΔΕΝ ΝΕΟΤΕΡΟΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

«Ζούμε σε μια εποχή ομαδικών απολύσεων, εργασιακών διαθεσιμοτήτων, ημιαπασχόλησης, διάλυσης εργασιακών σχέσεων, κατάργησης θέσεων εργασίας, κατάργησης ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατʼ επέκταση οικονομικής καταστροφής των ασφαλιστικών ταμείων. Η ΜΕΤΚΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και αυτό όλοι το γνωρίζουμε» τόνισε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) της ομιλία στη Βουλή η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, στο πλαίσιο συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει, με θέμα τις παράνομες απολύσεις στη ΜΕΤΚΑ. «Τρεις εργαζόμενοι, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας πέρυσι επιβραβεύτηκε με δυο μισθούς για τη δεκαετή προσφορά του στο εργοστάσιο, διώκονται και κατʼ επέκταση βρίσκονται στο δρόμο σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης».

Μιλώντας και καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την κερδοφορία του Ομίλου, στηλίτευσε την απόφαση της επιχείρησης για τις «απαραίτητες» απολύσεις και τόνισε: «η απόλυση θεωρείται απαραίτητη όταν ο εργαζόμενος «ενοχλεί» με τη συνδικαλιστική του δράση; Όταν προασπίζεται το δικαίωμά του για καλύτερες εργασιακές συνθήκες; Όταν κατέρχεται ως υποψήφιος ή έστω στηρίζει ανοικτά ένα αριστερό ψηφοδέλτιο;».

Επισημαίνοντας ότι η οικονομική κρίση δεν μπορεί να είναι ες αεί άλλοθι, κατέληξε: «Ο ν. Μαγνησίας, και σαφώς δεν είναι ο μόνος, με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, κυριολεκτικά θα ρημάξει. Απολύσεις στη ΒΕΚ, στη ΒΙΟΣΩΛ, στον ΚΟΝΤΙ, κλείσιμο του εργοστασίου ΚΑΝΑΚΗΣ… πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Εμείς δίνουμε και θα δίνουμε καθημερινά τις «αόρατες», στα μάτια σας, μάχες μας με τον κόσμο, με την κοινωνία. Και να είστε σίγουροι ότι στο τέλος, οι μεγάλοι χαμένοι, θα είστε εσείς».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Γεώργιος Κουτρουμάνης δεν προσέφερε κάτι νέο στη συζήτηση, αναφέροντας ότι «δεν είναι διοικητικό θέμα του υπουργείου η ανάκληση των απολύσεων», προαναγγέλλοντας παράλληλα μέτρα κατάρτισης εργαζομένων, στα οποία θα προχωρήσουν μέσα στην άνοιξη, στο πλαίσιο της πολιτικής που θα ασκηθεί για την τόνωση της αγοράς εργασίας.