Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/02/2010

Συνάντηση Προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα με το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με  αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε:

Συναντηθήκαμε σήμερα με το Εθνικό Συμβούλιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Μια πρωτοβουλία αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης αλλά και ενεργών πολιτών, δημοκρατικών πολιτών, που διεκδικούν το αυτονόητο. Και δεν το διεκδικούν τώρα. Το διεκδικούν εδώ και δεκαετίες.

Όμως, πρέπει να σας πω, ότι μεγαλύτερη ανταπόκριση έχουν βρει από Γερμανούς δημοκράτες και αντιφασίστες, παρά από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Εδώ δεν τίθεται μια διαδικασία διαπάλης ανάμεσα στους Έλληνες και στους Γερμανούς, αλλά μια διαδικασία διεκδίκησης της δικαιοσύνης και της ηθικής απέναντι στις σημερινές κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας, που κουκουλώνουν μια ιστορία που πράγματι είναι ιστορία πολλων χρόνων. Αλλά όσα είναι δεδικασμένα, και ιδίως το κατοχικό δάνειο, το οποίο καταγράφεται κάθε χρονο στους ισολογισμούς της γερμανικής τράπεζας, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διεκδικήσει η χώρα μας ως φόρο τιμής στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης στον ελληνικό λαό που έδωσε πάρα πολλά θύματα στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό.

Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις και η σημερινή κυβέρνηση αντί να δίνει κάτω από το τραπέζι εγγυήσεις για αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων σε αντάλλαγμα υποστήριξης από την πλευρά των Γερμανών στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε οφείλει με σθένος να υψώσει το ανάστημά της και να διεκδικήσει αυτά που μας χρωστάνε.

To Γραφείο Τύπου