Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/02/2010

Περιοδεία ΣΥΡΙΖΑ στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης και Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο-Δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Μιχ.Κριτσωτάκη

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασιακή επισφάλεια, με την συμμετοχή και του βουλευτή Ηρακλείου Μιχ. Κριτσωτάκη περιόδευσε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) και τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο.

Κατά τη περιοδεία τα μέλη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν και συζήτησαν με τους ανέργους που προσέρχονταν να εξυπηρετηθούν στον ΟΑΕΔ καθώς και με υπαλλήλους του Οργανισμού.

Για ακόμη μία φορά διαπιστώθηκε η πλήρης αποδυνάμωση του Δημόσιου Τομέα. Με την  έλλειψη προσωπικού στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, την αποχώρηση των εργαζόμενων με stage & συμβάσεις και σε συνδυασμό με τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ανέργων, οι Υπηρεσίες οδηγούνται σε αδυναμία εξυπηρέτησης του κοινού, σε αδυναμία εκτέλεσης του έργου τους.

Μετά το τέλος της περιοδείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχ. Κριτσωτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου κάνοντας στροφή 180 μοιρών απʼ τις προεκλογικές της υποσχέσεις, ξεδιπλώνει τη νεοφιλελεύθερη επίθεση εναντίον των εργαζομένων με μέτρα όχι μόνο άδικα, αλλά και αναποτελεσματικά, έχοντας συμμάχους την ΝΔ και το ΛΑΟΣ.

Η ανεργία στη χώρα μας υπερβαίνει το 15% (750.000 άνεργοι) και εκτιμάται ότι το 2010 θα υπερβεί το 20%. Οι ελαστικές μορφές αφορούν πλέον περισσότερους από 1.100.000 εργαζόμενους. Οι απασχολούμενοι στη μαύρη/ανασφάλιστη εργασία υπερβαίνουν το 1.000.000.

Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για την προστασία και την αύξηση της απασχόλησης αύξησε ακόμα περισσότερο τις στρατιές των ανέργων, οδηγώντας στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους με stage και συμβάσεις έργου στο δημόσιο τομέα, χωρίς να τους δίνει καμία προοπτική απασχόλησης στο μέλλον. Επεκτείνει τα stage στον ιδιωτικό τομέα, χρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέων ανέργων, που όμως στην πράξη θα απολύουν παλαιότερους εργαζόμενους. Παγώνει τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ανεργία των νέων.

Αντί να πάρει μέτρα για την κατάργηση των απάνθρωπων και αντεργατικών μορφών απασχόλησης (ενοικίαση εργαζομένων, υπεργολαβίες, συμβάσεις έργου κλπ), της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας και τον περιορισμό της ασυδοσίας των εργοδοτών, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο απλά ρυθμίζει, δηλαδή νομιμοποιεί τον εργασιακό μεσαίωνα στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα προχωρά σε δραστική περικοπή των επιδομάτων των δημόσιων υπαλλήλων δίνοντας έτσι και την κατεύθυνση για την εισοδηματική πολιτική και στους εργαζόμενους του  ιδιωτικό τομέα. Μειώσεις μισθών στο δημόσιο σημαίνουν σκληρή λιτότητα, και στον ιδιωτικό τομέα.

Ενώ χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση των μισθών, της εγχώριας παραγωγικής βάσης και της απασχόλησης, η κυβέρνηση, παραδομένη στις διεθνείς αγορές και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές των κυρίαρχων της Ε.Ε., κάνει ακριβώς το αντίθετο, οδηγώντας σε επιδείνωση της ύφεσης και σε αύξηση της ανεργίας και της εργασιακής επισφάλειας.

Δεν είναι δυνατόν να μη ζητάνε ούτε ένα ευρώ από τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις που κερδίζουν δισεκατομμύρια και να φορτώνουν με φόρους και περικοπές μισθών τους εργαζόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει για να οικοδομηθεί ένα ευρύ κίνημα αντίστασης! Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο εξόδου απʼ την κρίση κι αυτό είναι το σχέδιο της Αριστεράς!

 Ήρθε η ώρα της κοινωνίας και  των εργαζόμενων! Ο ελληνικός λαός με τους αγώνες του να τρομοκρατήσει τους τρομοκράτες, να μπλοκάρει τα μέτρα ισοπέδωσης της κοινωνίας».

To Γραφείο Τύπου