Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/02/2010

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή στο ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» ( Παπαδόπουλος , Παπαδημητρίου)

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΝΑ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ  ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» τόνισε :

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η ευρωομάδα της αριστεράς εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως και η κοινοβουλευτική ομάδα και οι ευρωβουλευτές του γερμανικού κόμματος <<Η αριστερά>> με το μήνυμα αλληλεγγύης που έστειλαν την ημέρα της γενικής απεργίας. Είναι μια σειρά από πρωτοβουλίες μαζί με αυτήν που γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα από το ΚΕΑ που βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση, για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, την επίθεση που δέχεται το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, είναι μια διαδικασία που στοχεύει στην κοινή δράση και προσπάθεια όλων των δυνάμεων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΚΛΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, είναι πρωτοφανές. Πρώτη φορά χώρα της ΕΕ, της ευρωζώνης, μπαίνει κάτω από τριμερή εποπτεία και με την συμμετοχή του ΔΝΤ. Δεν είναι τυχαίο, γίνεται  με την ανοχή της κυβέρνησης. Είναι ένα συντηρητικό μείγμα των πολιτικών του Συμφώνου Σταθερότητας με την τεχνογνωσία του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα είναι παρέμβαση των ΗΠΑ στο κοινό νόμισμα. Ακόμα είναι η πρώτη φορά που κοινοτικά όργανα υπαγορεύουν μέτρα για μισθούς, συντάξεις, συστήματα υγείας, δημόσια διοίκηση. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε υπαγόρευση μέτρων, που είναι αντικείμενα εθνικής πολιτικής.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η κυβέρνηση δεν εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που είχε. Έπρεπε να συνάψει μέτωπο, συμμαχίες, με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο, για το τι θα γίνει στις άλλες χώρες, είναι ο προπομπός. Έπρεπε να πάρει πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρώπης και να απαιτήσει οι οίκοι αξιολόγησης,αμερικάνικες ιδιωτικές εταιρίες, να σταματήσουν να είναι οι επίσημοι εκτιμητές των εθνικών οικονομιών, με βάση και μια σχετική ερώτηση που έχω κάνει στην Ευρωβουλή. Έπρεπε η κυβέρνηση να ζητήσει την κοινοτική  αλληλεγγύη, ενεργοποιώντας το άρθρο της Συνθήκης περί έκτακτης κατάστασης. Κυρίως  έπρεπε να παλέψει για μια άλλη στρατηγική στη λογική ότι δεν πάει άλλο, υπάρχει έντονο κοινωνικό ζήτημα με τα μέτρα που προτείνονται να παρθούν σε βάρος των εργαζομένων.

To Γραφείο Τύπου