Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/02/2010

Τοποθέτηση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Η. Διώτη σε συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Στη Βουλή σήμερα συζητήθηκε Επίκαιρη Επερώτηση της Ν.Δ. με θέμα: «Πρόγραμμα Νέων Αγροτών».  

Στη συζήτηση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη μεταξύ άλλων τόνισε:

«Κύριε υφυπουργέ, με όσα εξαγγείλατε την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή παραγωγής, στέλνετε τους νέους αγρότες στη σύνταξη, πριν καν ξεκινήσουν! Με 17.500 ευρώ στον κάθε δικαιούχο, όπως τελικά αποφασίσατε, προκειμένου να τους εντάξετε όλους, το μέτρο είναι πλέον αποθαρρυντικό και ασύμφορο.

[…] Επί της ουσίας, με τη νέα αυτή ρύθμιση αυτή, οι νέοι αγρότες θα εγκλωβιστούν σε μια αδιέξοδη διαδικασία, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή χρήματα για τα σχέδια βελτίωσης που συνοδεύουν την ένταξη του κάθε αγρότη στο καθεστώς των νέων αγροτών. Ήδη ξεκόψατε, σε μια κίνηση αναλγησίας -που προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι-, ότι στην πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών, ασχέτως εάν έχει μικρό κόστος, όσοι εντάχθηκαν, εντάχθηκαν και δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι δικαιούχοι του προγράμματος.

[…] Ας πάμε στα ζητήματα που προκύπτουν από την πρόσφατη απόφασης της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τους νέους αγρότες. Πόσο σίγουροι είστε πως θα δεχθούν οι εγκριθέντες, πλέον, νέοι αγρότες να δεσμευτούν για 10 χρόνια, παίρνοντας τα μειωμένα αυτά χρήματα; Και αν αυτοί δεν δεχτούν, τα λεφτά που θα περισσέψουν τι θα γίνουν;

Ένα δεύτερο ζήτημα που προκύπτει, είναι ότι οι υποψήφιοι οι οποίοι δήλωσαν ότι θα κάνουν επενδύσεις άνω των 50.000 ? για να πάρουν επιπλέον 5 μόρια, θα πρέπει να σκεφτούν τελικά πώς θα τις πραγματοποιήσουν. Αν δεν τις πραγματοποιήσουν, θα βρεθούν εκτεθειμένοι και θα τους ζητηθούν τα λεφτά πίσω.

[…] Πώς να σας εμπιστευτούν κύριοι συνάδελφοι της κυβέρνησης πλέον οι νέοι αγρότες; Πώς να εμπιστευτούν κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης κι εσάς, που σήμερα κόπτεστε για τα δίκια τους, αλλά νωρίτερα παίζατε μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τους; Η κυβέρνηση της ΝΔ προεκλογικά έκανε μαζικές εντάξεις για ευνόητους λόγους και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τώρα, δεν τους δίνει όλα τα χρήματα της επιδότησης που δικαιούνται, ανάλογα με τα μόρια που έχουν. Πού είναι η συνέπειά σας;

[…] Μιλάγατε και μιλάτε για την πράσινη ανάπτυξη. Επιτέλους, κάντε το πράξη. Το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών μπορεί να συνδυαστεί με περιβαλλοντικής κατεύθυνσης επενδύσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την κατάλληλη περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων αγροτών, θα οδηγήσουν σε μια νέα γενιά αγροτοκτηνοτρόφων με  βιώσιμες επιχειρήσεις που σέβονται το περιβάλλον. Θεσπίστε μέτρα που θα διευκολύνουν τη ζωή όσων επέλεξαν να ζήσουν και να εργαστούν στην ύπαιθρο. Ο πολιτισμός της υπαίθρου και η σύγχρονη τεχνολογία μπορούν να δώσουν λύση σε πολλά από τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, αμβλύνοντας τις κοινωνικές σχέσεις σε ένα ισορροπημένο και αισθητικό περιβάλλον, όπως αυτό της ελληνικής περιφέρειας. Έτσι μόνον οι νέοι αγρότες, τωρινοί και αυριανοί, θα μπορέσουν, με υπευθυνότητα, σύνεση, χρήση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, να υπηρετήσουν και το αίτημα για ισόρροπη, αειφόρο ανάπτυξη.