Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/02/2010

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Τσίπρα και του Προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκι με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και Συμπρόεδρος της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke),  Lothar Bisky  συναντήθηκαν σήμερα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέμα «Η κρίση και ο Ευρωπαϊκός Νότος».

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Αλέξης Τσίπρας:

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για τους λαούς της Ευρώπης, για τους εργαζόμενους της Ευρώπης. Σε μια περίοδο που κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών απειλούνται από μια ταξική συμμαχία των κερδοσκοπικών δυνάμεων του κεφαλαίου με τις ηγέτιδες δυνάμεις σήμερα στην ΕΕ που απειλούν να άρουν αυτές τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και απέναντι σʼ αυτή την ταξική συμμαχία ο μόνος δρόμος είναι ο συντονισμός δράσης των δυνάμεων της εργασίας. Δεν υπάρχει εθνικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Το πρόβλημα της Ελλάδας που αύριο θα είναι και πρόβλημα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, όλων των χωρών του Νότου, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Έχει να κάνει με την ίδια την δομή της ΕΕ και γιʼ αυτό θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας σε δυο βασικά καθήκοντα.

Πρώτον, να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι τα μέτρα που μας επιβάλλουν δεν μόνο κοινωνικά άδικα αλλά και αναποτελεσματικά. Συνεπώς, οι κοινωνικές αντιδράσεις δεν είναι μόνο δικαιολογημένες αλλά και αναγκαίες διότι αν περάσουν αυτά τα μέτρα θα πέσουμε σε μια βαθιά ύφεση η οποία δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστεί τα επόμενα χρόνια.  

Το δεύτερο καθήκον είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, ότι υπάρχει ελπίδα. Και η ελπίδα έρχεται μέσα από τον συντονισμό, την κοινή δράση και τις κοινές κινητοποιήσεις των δυνάμεων της εργασίας, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.  Σʼ αυτή την κατεύθυνση καταθέσαμε σκέψεις και προτάσεις στον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ ο οποίος τις είδε θετικά και αναμένεται να πάρει αντίστοιχες πρωτοβουλίες».

Γ.Παναγόπουλος:

«Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ.Τσίπρα και τους συντρόφους του από το Κόμμα της  Ευρωπαϊκής Αριστεράς που με ενημέρωσαν για τις θέσεις και τις προτάσεις τους αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει σε πολιτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κρίσης που όπως είπε και ο κ.Τσίπρας και συμφωνώ απολύτως δεν είναι κρίση της Ελλάδας, είναι ευρύτερη κρίση που αφορά στην Ευρώπη και μετατίθεται το βάρος αυτής της κρίσης στους λαούς οι οποίοι έχουν γίνει ένα μπαλάκι σε ένα διεθνές παίγνιο.

Τα μέτρα που εξαγγέλλονται ή που θα εξαγγελθούν είναι μέτρα τα οποία εκτιμούμε ότι δεν δίνουν καμιά λύση στο πρόβλημα και είναι χειρότερα από την αρρώστια. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη επίθεση που γίνεται στη χώρα μας και το λαό της απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες και κοινωνικές και πολιτικές. Συντονισμός δράσεων από τις πολιτικές δυνάμεις  που αντιλαμβάνονται το τι γίνεται και τις κοινωνικές δυνάμεις που υφίστανται τις επιπτώσεις. Εμείς, όπως έχουμε πει, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε και με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων αλλά κυρίως με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου το προσεχές διάστημα να αναπτύξουμε κοινές δράσεις που θα αναδείξουν το πρόβλημα που υπάρχει, θα δώσουν δηλαδή την ουσία του και θα προτείνουμε πολιτικές που βρίσκονται στον αντίποδα των ασκούμενων πολιτικών από την Κομισιόν, από την ΕΚΤ και βεβαίως τα υποχείριά τους στις αγορές. Και τολμώ να πω ότι και ο Μέτερνιχ φαλκίδευε τον συντονισμό που κάνει αυτή η ιερή συμμαχία τραπεζών, κεφαλαιοκρατών και πολιτικών εναντίον των λαών της Ευρώπης».

Λόταρ Μπίσκι:

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Ήρθα εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη του Die Linke και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την Γερμανία, είναι πρόβλημα που αφορά τόσο την Βόρια όσο και την Νότια Ευρώπη. Αυτό που αναζητούμε και πρέπει να πετύχουμε είναι  η κοινή δράση για να αντισταθούμε σʼ αυτή την κοινή επίθεση που δεχόμαστε από την Ευρώπη.

Λυπάμαι πολύ για κάποια άσχημα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που γίνεται στην Γερμανία, να παίρνουν χρήματα από τους φορολογούμενους γερμανούς και να τα ξοδεύουν υπέρ των τραπεζών και με τη σειρά τους οι τραπεζίτες παίρνουν αυτά τα χρήματα και τα χρησιμοποιούν για κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά της Ελλάδας.  Αυτή ήταν μια πρακτική που γινόταν από την πλευρά δυο τραπεζών στην Γερμανία, την λεγόμενη Τράπεζα Ακινήτων και την Εμπορική Τράπεζα της Γερμανίας. Πρέπει να πούμε την αλήθεια, να εξηγήσουμε στον κόσμο τι συμβαίνει. Δεν συμφωνώ με την στάση που κράτησε η κα Μέρκελ η οποία άρχισε να συζητά για τα χρήματα και την βοήθεια προς την Ελλάδα. Εμείς είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πρέπει να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια σʼ αυτή την επίθεση των τραπεζών και των τραπεζιτών».

To Γραφείο Τύπου