Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/02/2010

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκι έδωσαν σήμερα κοινή Συνέντευξη Τύπου

Διεθνής εκδήλωση του ΣΥΝ & του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς «Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΝΟΤΟΣ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»


βίντεο


Αλέξης Τσίπρας:

«Σήμερα κλείνουμε ένα πολύ σημαντικό διήμερο που με την παρουσία των συντρόφων μας από τις χώρες τόσο του ευρωπαϊκού Νότου, το Μπλόκο της Αριστεράς στην Πορτογαλία, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας και την Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας, την Κομμουνιστική Επανίδρυση της Ισπανίας αλλά και την σημαντική παρουσία του Προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκι και την παρουσία της Ε.Γκοτιέ από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα που έχει την ευθύνη του δικτύου Transform, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων της Αριστεράς του ευρωπαϊκού Νότου στο πλαίσιο των θέων του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ήταν μια πρωτοβουλία και μια συνάντηση που συνέπεσε με την αγωνιώδη δημόσια συζήτηση, όχι μονάχα για το μέλλον της Ελλάδας και αργότερα και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετωπίζουν άμεσα πρόβλημα δανεισμού και βρίσκονται στις άγριες κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών, αλλά κυρίως για το μέλλον της Ευρώπης.

Το πρώτο βήμα επαφής και συντονισμού μας ήταν οι διμερείς επαφές που είχαμε στο ταξίδι που κάναμε πριν από δυο βδομάδες σε Πορτογαλία και Ισπανία. Στις συναντήσεις αυτές, διαπιστώσαμε πως τα προβλήματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, των λεγόμενων χωρών που από τα αρχικά τους γράμματα έχουν χαρακτηριστεί ως  PIGS, δηλαδή ως γουρούνια. Στις συναντήσεις αυτές διαπιστώσαμε ότι τα προβλήματα αυτών των χωρών δεν είναι εθνικά προβλήματα και ότι στο σύνολό τους αποτελούν πρόβλημα ευρωπαϊκό, πρόβλημα που αφορά την ίδια την νεοφιλελεύθερη συγκρότηση της ΕΕ και ως τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από την επιστροφή του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο. Μόνο μέσα από την συγκρότηση μετώπων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στην κρίση και σʼ αυτούς που την δημιούργησαν. Σε μια προοπτική επαναθεμελίωσης, επανίδρυσης της ΕΕ, σε μια κατεύθυνση κοινωνικής αλληλεγγύης και ισόρροπης ανάπτυξης του Βορρά και του Νότου. Σε μια κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας. Καταλήξαμε, λοιπόν, στο κοινό συμπέρασμα ότι το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει δυο σημαντικά καθήκοντα.

Το πρώτο καθήκον, είναι να εξηγήσει στους ευρωπαίους πολίτες ότι το φάρμακο για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκρίνουν οι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι και οι ηγέτιδες πολιτικές δυνάμεις, οι δυο πολιτικές οικογένειες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της  ευρωπαϊκής Λαϊκής Δεξιάς, θα είναι πολύ χειρότερο από την κρίση. Να εξηγήσουμε στους ευρωπαίους πολίτες ότι τα μέτρα που μας προτείνουν για αντιμετώπιση της κρίσης δεν μόνο κοινωνικά άδικα αλλά και αναποτελεσματικά. Δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, δεν θα αντιμετωπίσουν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών του Νότου. Αντιθέτως, θα οδηγήσουν αυτές τις οικονομίες και συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια βαθιά ύφεση. Το δεύτερο καθήκον, είναι να πείσουμε τους πολίτες, τους εργαζόμενους ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει εναλλακτική διέξοδος από την κρίση.

Άρα, λοιπόν, αναλογιζόμενοι τις δικές μας ευθύνες, δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τις δυνάμεις του κεφαλαίου, τις κερδοσκοπικές δυνάμεις των αγορών και τις συντηρητικές δυνάμεις, της Λαϊκής Δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας που ταυτίζονται στις προτάσεις τους για την κρίση.  Θα πάρουμε πρωτοβουλίες  για αναδείξουμε τις προγραμματικές θέσεις και προτάσεις μας και να συντονίσουμε τις δράσεις μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Κεντρικό μας σύνθημα την επόμενη περίοδο θα είναι το να μην πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί την κρίση, αγωνιζόμαστε ενωμένοι για την Ευρώπη της αλληλεγγύης.  Με αυτό το σύνθημα θα απευθυνθούμε στις χώρες μας αλλά και πανευρωπαϊκά σε πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα αλλά και συνολικά στις κοινωνικές δυνάμεις των χωρών μας, με στόχο την διοργάνωση κοινών ημερών δράσης, κοινών κινητοποιήσεων.

Μεγάλος σταθμός θα είναι η 24η Μαρτίου που έχει κηρυχθεί ως πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης από την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Από την πλευρά μας, ως Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Αριστερά θα επιδιώξουμε να χρωματίσουμε αυτή τη μέρα με το δικό μας  πολιτικό πλαίσιο για την κρίση σε συνεργασία με ριζοσπαστικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και κινήματα. Θα επιδιώξουμε την μετατροπή αυτής της ημέρας σε ημέρα απεργιών και άλλων πολύμορφων κινητοποιήσεων σε όλες τις πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού Νότου.

Επόμενος σταθμός θα είναι η πρωτομαγιά όπου και πάλι οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ιδιαίτερα των χωρών του Νότου θα έχουν δυναμική παρουσία με το ίδιο σύνθημα και με νέο γύρο συντονισμένων δράσεων. 

Το επόμενο διάστημα σε συνεργασία και με τον Λόταρ Μπίσκι θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στις Βρυξέλες για να συναντηθούμε και με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων αλλά και να συντονίσουμε την δράση της Ενωτικής Ευρωομάδας της Αριστεράς  στην κατεύθυνση ενός κοινού προτάγματος, μιας πιο συντονισμένης παρέμβασης για την ανάδειξη από την πλευρά της Αριστεράς μιας εναλλακτικής διεξόδου από την κρίση.

Η συνάντηση της Αθήνας ήταν ένα πρώτο βήμα για την ανάδειξη συντονισμένων δράσεων που κατά την άποψή μας είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα να ξεδιπλωθούν προκειμένου να αποκτήσει ελπίδα όχι μονάχα ο ελληνικός λαός αλλά και όλοι οι λαοί της Ευρώπης για μια εναλλακτική προοπτική. Από αυτή την συνάντηση αναδείχτηκε ότι ο αγώνας των ελλήνων εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας το επόμενο διάστημα, δεν είναι ένας αγώνας που αφορά μόνο την Ελλάδα και τους έλληνες. Τα μάτια όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα στη χώρας μας. Και τα μάτια και η ψυχή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς βρίσκονται δίπλα στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των ελλήνων εργαζομένων προκειμένου να κρατήσουν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες και σήμερα θέλουν να τις πάρουν πίσω, όχι μονάχα από τους έλληνες αλλά από όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Θα ήθελα κλείνοντας να κάνω και μια αναφορά στις άμεσες πολιτικές εξελίξεις. Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπαράζ μυστικής διπλωματίας και δεν έχουμε καμιά ενημέρωση. Μυστικά deals λέει ο τύπος ότι κλείνονται, συναντήσεις του πρωθυπουργού κεκλεισμένων των θυρών, τηλεδιασκέψεις του κ.Ομπάμα, της κας Μέρκελ, του κ.Μπράουν για το θέμα της Ελλάδας χωρίς να έχουμε εικόνα, υπαινιγμοί του πρωθυπουργού στη βουλή και νύξεις χωρίς σαφήνεια για το τι θα γίνει με τα πολύ σκληρά μέτρα που θα πονέσουν τους εργαζόμενους. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διεκδικεί πλέον δάφνες διαφάνειας. Τι διαπραγματεύεται η κυβέρνηση; Υπάρχουν κόκκινες γραμμές και ποιες είναι αυτές; Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση; Ούτε σε εμπόλεμη κατάσταση εάν βρισκόμασταν δεν θα υπήρχε τόση μυστικοπάθεια. Η πολιτική ηγεσία του τόπου όφειλε να γνωρίζει. Εμείς λέμε ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει, εδώ και καιρό, τη διενέργεια στη βουλή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αυτό που έφερε η κυβέρνηση σε μια δίωρη συζήτηση στο πόδι, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και το κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν έχουν κάνει αυτό το πρόγραμμα να φαντάζει ως κάτι το πολύ λάιτ σε σχέση με αυτά που ακούμε ή που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός  μετά από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αλλά ακόμα και αυτές οι συναντήσεις που χρησιμοποιήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί ως ντεκόρ ενός προαποφασισμένου επικοινωνιακού παιχνιδιού. Συζητάγαμε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και μετά ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πολύ σκληρά μέτρα. Δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και την ερχόμενη Τρίτη. Να συζητάμε δηλαδή στη βουλή περί ανέμων και υδάτων και να μην ξέρουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά αυτή την συζήτηση στη βουλή για να βγάλουμε ένα δεκάλεπτο λόγο και να φύγουμε. Θέλουμε να συζητήσουμε επί της ουσίας τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει και γιατί όχι αν είναι τόσο κρίσιμες οι στιγμές οφείλει να έχει και την τελική επιλογή. Καλούμε την κυβέρνηση και το πρωθυπουργό αύριο το πρωί να ανοίξει τα χαρτιά του και αν δεν είναι σε θέση να ανοίξει τα χαρτιά του να μεταθέσει την προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη βουλή για την ερχόμενη βδομάδα όταν θα έχει επιστρέψει από τα ταξίδια του στο εξωτερικό. Και όχι να ανακοινώσει μέτρα αλλά να τα συζητήσει στη βουλή, να τα θέσει στην κρίση των κομμάτων, στην κρίση της κοινωνίας. Περιμένουμε άμεσα μια απάντηση διότι δεν μπορεί άλλο πια να αντιμετωπίζονται οι πολιτικές δυνάμεις ως επικοινωνιακό ντεκόρ σε προαποφασισμένα μέτρα».

Λόταρ Μπίσκι:

«Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι ακόμα ένας πολύ νεαρός συνδυασμός, παρʼ όλα αυτά είμαστε αλληλέγγυοι με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Δεν θέλουμε να θέσουμε τους λαούς της Ευρώπης τον έναν ενάντια στον άλλο αλλά παλεύουμε για τους έλληνες εργαζόμενους μαζί με τους γερμανούς εργαζόμενους ενάντια στην κρίση. Τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνία είναι και δικά μας προβλήματα και μʼ αυτή την έννοια δεν πρέπει να δημιουργήσουμε μια αντιπαράθεση μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκού Νότου και των λαών τους. Η δύναμη της γερμανικής  οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι γερμανικές τράπεζες προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν εναντίον της ελληνικής οικονομίας και το κέρδος αποφέρει όφελος σε κάποιους κερδοσκόπους στην Γερμανία. Δυστυχώς, διαπιστώνεται ένα φαινόμενο το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι το γερμανικό κράτος δίνει εκατομμύρια ευρώ στην Real Estate Bank και στην Commerce Bank και αυτές οι δυο τράπεζες έχουν κυρίαρχη θέση στα κερδοσκοπικά παιχνίδια εναντίον της Ελλάδας. Η Deutche Bank είναι μια κερδοφόρα τράπεζα και μέσα στην κρίση. Ο Πρόεδρος της Deutche Bank ετοιμάζει την επόμενη κρίση μέσω μιας πολιτικής που είναι εναντίον των λαών της Ευρώπης.

Ως Αριστερά θα πρέπει να δούμε εναλλακτικά μοντέλα που θα αντιμετωπίζουν την κρίση. Η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, η απελευθέρωση των αγορών είναι το κυρίαρχο στοιχείο της Συνθήκης της Λισαβόνας και δεν μπορούμε να θέσουμε φραγμούς. Ας σκεφτούμε λοιπόν αν αυτός είναι ο μόνος δρόμος, αν δεν υπάρχουν άλλες αξίες εκτός από την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και την ασυδοσία των αγορών. Με τα χρήματα των γερμανών φορολογούμενων αναπτύσσονται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες κερδοσκοπικά παιχνίδια. Αυτή η εξέλιξη θα είναι μοιραία όχι μόνο για τις χώρες στις οποίες διενεργούνται κερδοσκοπικά παιχνίδια αλλά και για την ίδια την Γερμανία. Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο χρέος μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Γιʼ αυτό πρέπει να δώσουμε αγώνες από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στα κερδοσκοπικά παιχνίδια που διενεργούνται μέσα στην κρίση. Ως Αριστερά και ως Die Linke θέλουμε να συμβάλλουμε με εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου από την κρίση. Λυπάμαι πολύ για αυτή την κορύφωση της αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Οι γερμανοί δεν έχουν κανένα λόγο να υπερασπίζονται την υπεροψία του περιοδικού FOCUS. Από την άλλη πλευρά, ο αγκυλωτός σταυρός δεν είναι το καλύτερο μήνυμα για την Γερμανία».

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 

-    Είπατε ότι ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης και να έχει την τελευταία επιλογή γιʼ αυτά τα μέτρα. Είναι έμμεση πρόταση για δημοψήφισμα;

Αλέξης Τσίπρας: «Το τελευταίο διάστημα μιλάνε όλοι στο όνομα του ελληνικού λαού, το καλούν να κάνει θυσίες, δεν του εξηγούμε όμως πιο θα είναι το αποτέλεσμα των θυσιών και ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτών των θυσιών. Γνωρίζετε πολύ καλά πια ήταν η εξέλιξη στην Ισλανδία. Η Ισλανδία αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΝΤ, έραψαν ένα κοστούμι στο λαό της το οποίο είναι προκλητικό, οι Ισλανδοί πολίτες αντέδρασαν και τα μέτρα αυτά εκκληθεί ο Πρόεδρος της Ισλανδίας να τα υπογράψει, αντέδρασε ο ίδιος και δεν υπέγραψε. Και καλείται ο λαός της Ισλανδίας να πάρει την απόφαση. Εάν, λοιπόν, πρόκειται να έχουμε μέτρα όπως η κατάργηση του 14ου μισθού, αργότερα ίσως και του 13ου γιατί οι ορέξεις έχουν ανοίξει, αν πρόκειται να έχουμε μέτρα όπως η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα και ξεπερνούν το Σύνταγμα, αν πρόκειται να έχουμε μέτρα που αφορούν την διάλυση της κοινωνικής συνοχής, τότε δεν αναφερόμαστε σʼ ένα απλό ζήτημα που μπορούμε να βασιστούμε στις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων  και στην νωπή εντολή που έχει η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων. Με άλλο πρόγραμμα η κυβέρνηση κέρδισε αυτή την εντολή.
Η κυβέρνηση οφείλει να παίζει με ανοιχτά χαρτιά. Το εθνικό κοινοβούλιο δεν είναι ένα τηλεοπτικό στούντιο. Πρέπει να γίνεται ουσιαστική συζήτηση. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο των επιχειρημάτων μας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να πείσουμε τους βουλευτές και της πλειοψηφίας να μην προχωρήσουν σʼ αυτές τις επιλογές. Άρα η συζήτηση που θέλουμε να γίνει στη βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν πρέπει να είναι ουσιαστική. Καλούμε τον πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του ή αν δεν είναι έτοιμος να τα ανοίξει να γίνει η συζήτηση όταν γυρίσει από τα ταξίδια ώστε να γνωρίζουμε τι του ζητάνε, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές».

-    Για την διαβούλευση για την μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνα και την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την αλλαγή των συσχετισμών.

Λόταρ Μπίσκι: «Παραδέχομαι ότι η στρατηγική δεν είναι καθημερινά ορατή αλλά έχουμε μια στρατηγική. Εδώ και χρόνια έχουμε δηλώσει ότι η στρατηγική της Λισαβόνας είναι αποτυχημένη. Ήμασταν οι πρώτοι που το είχαμε πει και χαίρομαι που πλέον και άλλα κόμματα το παραδέχονται. Ο νεοφιλελευθερισμός έχει φτάσει στην κορύφωσή του και δεν είναι ικανός να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Η απορύθμιση και η ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν οδηγήσει στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Παρʼ όλο που ως Die Linke δεχόμαστε κριτική, εμείς εδώ και τουλάχιστον οχτώ χρόνια μιλάμε για τα όρια του νεοφιλελευθερισμού και την αποτυχία αυτού του συστήματος. Έχουμε προτάσεις και επεξεργασίες για το πώς θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε μια εναλλακτική πολιτική. Έχουμε ασκήσει κριτική για το ρόλο της ΕΚΤ και την εμμονή της στην νομισματική σταθερότητα. Ζητάμε εδώ και χρόνια τον πολιτικό έλεγχο της ΕΚΤ. Είχαμε μια σαφή στρατηγική σε σχέση με την Συνθήκη της Λισαβόνας, έχει τεθεί σε ισχύ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απείχε η Αριστερά  από την κριτική που έκανε και κάνει, προβάλλοντας την δική μας πρόταση για μια Ευρώπη του αφοπλισμού και όχι των εξοπλισμών. Και αυτό είναι πολύ επίκαιρο γιατί στο γερμανικό κοινοβούλιο η Αριστερά διαδήλωσε εναντίον των εγκλημάτων που έγιναν στο Αφγανιστάν. Γιʼ αυτό το λόγο το Die Linke αποκλείστηκε από τη συμμετοχή του στο κοινοβούλιο. Το αναφέρω αυτό στην κοιτίδα της δημοκρατίας για να δείξω πόσο η στρατικοποίηση έχει προχωρήσει μέσα στην Ευρώπη. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική οδήγησε  στην κρίση. Θέλαμε να γίνει δημοψήφισμα για την Συνθήκη της Λισαβόνας. Θέλουμε πιο άμεση δημοκρατία στην Ευρώπη για να μπορούν οι λαοί της Ευρώπης να αποφασίζουν για το μέλλον τους και την Ευρώπη. Θέλουμε να αντικατασταθεί η Ευρώπη των ελίτ με την Ευρώπη των λαών». 

-    Αναφέρατε ως κεντρικό άξονα των πρωτοβουλιών σας την ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα που έρχονται όμως ένα μεγάλο μέρος των πολιτών μέσω μετρήσεων δηλώνει έτοιμο για θυσίες ή ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό το επικαλούνται συνεχώς πολλοί υπουργοί. Συνδέεται με έλλειμμα ενημέρωσης;

Αλέξης Τσίπρας: «Συνδέεται με overdose ενημέρωσης και όχι με έλλειμμα ενημέρωσης. Εάν ο πολίτης βομβαρδίζεται από τα ΜΜΕ ότι βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, είναι λογικό όταν ερωτάται εάν πρέπει να ληφθούν μέτρα να απαντά ότι πρέπει να παρθούν μέτρα. Όταν όμως η ερώτηση εξειδικεύεται και αφορά τον ίδιο, οι απαντήσεις είναι πολύ διαφορετικές. Υπάρχει ένα έλλειμμα συνειδητοποίησης για το που θα οδηγήσουν αυτά τα μέτρα και ποιες συνέπειες θα έχουν. Διότι από το πρωί έως το βράδυ μας λέμε ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα, όμως δεν μας λένε ποια θα είναι τα αποτελέσματά τους. Διότι δεν μπορώ να καταλάβω σε τι βοηθά την μείωση του ελλείμματος η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή η διάλυση των εργασιακών σχέσεων ή η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο. Ακόμα, δεν καταλαβαίνω και δεν καταλαβαίνουν και όσοι έχουν μια στοιχειώδη γνώση για το πώς λειτουργεί η οικονομία  και αναφέρομαι ακόμα και στους σπουδαίους οικονομολόγους με τους οποίους συνομιλεί ο πρωθυπουργός αλλά δεν καταλαβαίνω τι συζητά μαζί τους. Πρόσφατα είχε συναντηθεί με τον κ.Στιγκλιτς και μετά ανακοίνωσε ανακοίνωσε μέτρα όπως η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα ή στους έμμεσους φόρους ή μείωση των μισθών. Αυτά τα μέτρα οδηγούν σε μια μείωση της ενεργούς ζήτησης και της κατανάλωσης άρα δεν θα υπάρχει και φορολογητέα ύλη για να αυξηθούν τα έσοδα. Την ίδια στιγμή η μείωση των μισθών με την αύξηση στους έμμεσους φόρους στα είδη ευρείας κατανάλωσης που σημαίνει μείωση των μισθών και της αγοραστικής δύναμης ενώ οι τιμές παραμένουν ίδιες ή αυξάνονται. Αυτό σημαίνει βίαιη αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των ισχυρών. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι αναποτελεσματικά τα μέτρα διότι δεν θα έχουμε τον επιθυμητό στόχο που είναι η μείωση του ελλείμματος.  Ακόμα και αν έχουμε πρόσκαιρα αυτόν τον στόχο, όσες μονάδες μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα άλλες τόσες θα μειώσουμε και το εθνικό εισόδημα. Μʼ αυτή την έννοια, πρέπει επί της ουσίας να γίνει συζήτηση και στη βουλή και στο δημόσιο διάλογο. Για το ποιες είναι οι συνέπειες και κυρίως για το ποιοί άλλοι δρόμοι μπορούν να υπάρξουν. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος. Γιατί πρέπει σʼ αυτή τη χώρα το 30% των πιο πλούσιων πολιτών να μένουν στο απυρόβλητο και να μην συμβάλλουν για την αντιμετώπιση της κρίσης και η φοροδιαφυγή να είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα. Γιατί πρέπει να μην πληρώνουν φόρους οι εφοπλιστές; Γιατί η εκκλησία πρέπει να διατηρεί αυτά τα καθεστώτα φοροαπαλλαγών; Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα πρέπει να τα θέσουμε και πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση και ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τι ακριβώς διακυβεύεται αυτές τις κρίσιμες στιγμές στις πλάτες του».

-    Για την επανίδρυση της ΕΕ

Λόταρ Μπίσκι: «Δεν είναι μόνο ένα σύνθημα. Η Ευρώπη τον 21ο αιώνα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα ερωτήματα. Δεν χρειάζεται να τα εφεύρουμε όλα από την αρχή, υπάρχουν θετικά στοιχεία αλλά αυτά τα θετικά στοιχεία θα διατηρηθούν μόνο εάν ανανεώσουμε την Ευρώπη. Ένα καλό παράδειγμα γιʼ αυτήν την ανανέωση είναι ότι η οικονομική πολιτική της Ευρώπης χρειάζεται ανανέωση. Οι θεσμοί της Ευρώπης βρίσκονται σε μια διαδικασία ανανέωσης. Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών και αυτό σημαίνει ενίσχυση της απασχόλησης. Θέλουμε έναν πραγματικό εναντίον της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Θέλουμε περισσότερη παιδεία για όλους χωρίς διακρίσεις».

Αλέξης Τσίπρας: «Η αριστερά και κυρίως η δική μας αριστερά ήταν αυτή που άσκησε σκληρή κριτική στο τρόπο οικοδόμησης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αναφέρω στην δική μας αριστερά γιατί ένα άλλο κομμάτι της αριστεράς ήταν τελείως απορριπτικό στην προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Εμείς πιστέψαμε και πιστεύουμε στην Ευρώπη των λαών  όμως ασκήσαμε σκληρή κριτική και από τότε που συζητάγαμε στην χώρα μας για ΟΝΕ ότι δεν μπορείς να προχωρήσεις σε μια ενωμένη Ευρώπη και σε ένα κοινό νόμισμα δίχως πολιτική δημοκρατική εμβάθυνση, δίχως πολιτική ενοποίηση. Δεν μπορείς να προχωρήσεις σε ένα κοινό νόμισμα χωρίς έναν κοινοτικό προϋπολογισμό που να στηρίζει αυτό το νόμισμα. Σήμερα το πρόβλημα της Ελλάδας και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που είναι και πρόβλημα της ευρωζώνης είναι ότι δεν υπάρχει ένας μηχανισμός που στην ύστατη στιγμή όπου μια χώρα θα έχει πρόβλημα δανεισμού-διότι αυτό το πρόβλημα έχει η Ελλάδα που δανείζεται με 6% ή 7% και είναι έρμαιο στις κερδοσκοπικές διαθέσεις-να μπορεί να προσφύγει, αφού δεν έχει στην διάθεσή της το εργαλείο που λέγεται νόμισμα και το έχει παραχωρήσει στην ένωση, σε ένα δανεισμό τελευταίας καταφυγής. Η ΕΚΤ τελεί υπό τον απόλυτο έλεγχο των αγορών και όχι υπό τον πολιτικό έλεγχο. Η ΕΚΤ δανείζει τις Εμπορικές τράπεζες αλλά δεν δανείζει τα κράτη μέλη που έχουν πρόβλημα. Και οι Εμπορικές τράπεζες κερδοσκοπούν.  Η Deutche Bank λίγες μέρες πριν την έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου για περίπου 8 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα διέδιδε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί, δεν μπορούμε να την δανείζουμε, δεν έχει τα εχέγγυα η ελληνική οικονομία και μόλις εκδόθηκε το ομόλογο ήταν η πρώτη που έσπευσε να αγοράσει με 7%. Η Deutche Bank όπως και οι άλλες Εμπορικές τράπεζες και οι ελληνικές δανείζονται με 1% επιτόκιο. Γιατί να μην υπάρχει δυνατότητα ενός ισχυρού αποθεματικού, η δυνατότητα καταφυγής των χωρών σε ένα ισχυρό κοινό ευρωπαϊκό αποθεματικό για δανεισμό.  Γιατί να υπάρχει το ΔΝΤ και να μην υπάρχει ένα ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Η δυνατότητα δηλαδή η ΕΚΤ να στηρίζει τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα οι κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.
Βρισκόμαστε σʼ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη. Κάποτε εμείς είπαμε ότι η Ευρώπη αν δεν είναι δημοκρατική και κοινωνική ενδεχομένως να μην υπάρχει. Σήμερα δεν παίζεται το μέλλον της Ελλάδας αλλά το μέλλον του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης. Επειδή φοβόμαστε ότι σʼ αυτό το σταυροδρόμι ενδεχομένως να ακολουθηθούν επιλογές που θα φέρουν πολιτισμικού χαρακτήρα αλλαγές στην Ευρώπη και στον τρόπο συγκρότησης των κοινωνιών, εμείς είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε μια άλλη προοπτική για την Ευρώπη, για την Ευρώπη των λαών, την Ευρώπη των κοινωνικών αναγκών και όχι για την Ευρώπη των κερδοσκοπικών αγορών».     

To Γραφείο Τύπου