Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/07/2004

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με το γενικευμένο black out και τις πολιτικές ευθύνες για την εμφάνιση αυτών των φαινομένων

Σχετικά με το γενικευμένο black out και τις πολιτικές ευθύνες για την εμφάνιση αυτών των φαινομένων, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνει:

Η κυβέρνηση απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σχετικά με την επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος και της ύπαρξης λειτουργικής ηλεκτρικής εφεδρείας, είχε διαβεβαιώσει τη Βουλή και δια μέσου αυτής τον ελληνικό λαό ότι κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου Ιουλίου Αυγούστου έχει εξασφαλιστεί πλήρως η επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος.

Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Σαλαγκούδης είχε τονίσει ιδιαιτέρως «ότι το αναξιόπιστο για πολλά χρόνια σύστημα ηλεκτροδότησης του λεκανοπεδίου Αττικής έχει ενισχυθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Παραγωγής και Μεταφοράς. Δεν πρέπει επομένως να υπάρχει καμία ανησυχία».

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Με την εμφάνιση του πρώτου «mini καύσωνα» έκανε την εμφάνισή του και το πρώτο black out, που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις του Συνασπισμού ότι το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Παραγωγής και Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι ασταθές, ότι το έλλειμμα στην παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη συνεχιζόμενη επενδυτική άπνοια από τους ιδιώτες παραγωγούς - φαντάσματα είναι μεγάλο και ότι οι ατέλειες και οι ελλείψεις του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών (βλάβες, καύσωνας, έκτακτα φαινόμενα) δεν θα καλύψουν την αιχμή της ζήτησης.

Αποδείχθηκε έτσι ότι τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης περί αξιοπιστίας του συστήματος είναι λόγια του αέρα. Τώρα η χώρα μας σε μια περίοδο κρίσιμη για την φερεγγυότητα και τη σοβαρότητά της, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, πληρώνει το κόστος της άφρονος ενεργειακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και το νέο επικίνδυνο ενεργειακό εμπαιγμό της Ν.Δ.

Κανείς δεν θέλει να φανταστεί ότι θα παρουσιαστούν ανάλογα φαινόμενα στο εγγύς μέλλον κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα αποτροπής τέτοιων ανεπιθύμητων καταστάσεων έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας στις δύσκολες ενεργειακές συνθήκες αυτής της περιόδου, όπως εγκαίρως είχαν προτείνει βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

To Γραφείο Τύπου