Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/03/2010

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσα στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»

Για τη διεθνή εκδήλωση του ΣΥΝ και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

-    Νομίζω ότι ήταν γόνιμο αυτό το διήμερο. Έδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο μονόδρομος όσο φαίνονται…

Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία που ίσως αργήσαμε και να την κάνουμε. Θα έπρεπε από πιο πριν να γίνει μια προσπάθεια συντονισμού των δράσεων των κομμάτων που συναπαρτίζουν το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά και των κομμάτων που συμμετέχουν στην GUE.

Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να υπάρξει ένας πολιτικός συντονισμός ώστε να δημιουργηθεί ένας κοινωνικός συνασπισμός ενάντια στα μέτρα που αυτή τη στιγμή παίρνονται στην Ελλάδα, ως πειραματόζωο, αλλά και στην Ευρώπη.

Καταλήξαμε ότι δεν υπάρχει ειδική περίπτωση της Ελλάδας. Το ζήτημα το οποίο έχει δημιουργηθεί μέσω της κρίσης αφορά  πρώτα και κύρια τις χώρες του Νότου, δηλαδή Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, αλλά στην ουσία αφορά  όλες τις κοινωνίες όλης της Ευρώπης. Αυτά που επιχειρούνται σήμερα στην Ελλάδα, αύριο θα συμβούν στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, πιθανόν στην Ιταλία κ.λπ., αλλά έχουν δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους στη Γερμανία, τη Γαλλία κ.λπ.

Άρα, σʼ αυτή τη λογική, εμείς προσπαθούμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Όλες οι ομιλίες, όλες οι τοποθετήσεις, όλες οι εισηγήσεις και από το Μπλόκο της Αριστεράς της Πορτογαλίας και από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας και την Ενωμένη Αριστερά και από το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στην Ιταλία αλλά και η εμπειρία που έφερε ο Πέτρο Παέζ από την Λατινική Αμερική και η Ελιζαμπέθ Γκοτιέ από το δίκτυο Τρανσφόρμ συναινούν σʼ αυτή την κατεύθυνση.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχτηκε από τον Αλ. Τσίπρα και τον Γ. Μπανιά ο οποίος πήρε μέρος σε όλες αυτές τις διαδικασίες, έχουν προχωρήσει αρκετά και βρίσκονται μπροστά -και το αναγνώρισε αυτό κι ο Λόταρ Μπίσκι- σε επεξεργασίες και σε προτάσεις που θα βοηθήσουν όλο αυτό το ευρωπαϊκό μέτωπο.

Εμείς είπαμε ότι χρειάζεται ένας συντονισμός. Προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα. Ζητήσαμε να εργαστούμε όλοι ώστε η  μέρα κοινής δράσης των ευρωπαϊκών συνδικάτων στις 24 του Μάρτη αν είναι δυνατόν και βέβαια με τις ιδιομορφίες κάθε χώρας να γίνει πανευρωπαϊκή απεργία Και βάλαμε κι ένα δεύτερο σταθμό, την 1η Μάη, που θα προσπαθήσουμε και νομίζω θα το καταφέρουμε,  σε όλη την Ευρώπη να υπάρχει κοινό σύνθημα, προτείναμε κι ένα σύνθημα, ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, δεν πρέπει να την πληρώσουν οι λαοί και οι κοινωνίες της Ενωμένης Ευρώπης..

-    Αυτά βρίσκουν απήχηση και στα άλλα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με την έννοια ότι θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν είναι η εξαίρεση..

Βεβαίως βρίσκουν απήχηση… Αλλά μην ξεχνάτε ότι ήταν πολύ σημαντική και η παρέμβαση των Γερμανών βουλευτών του Die Linke όσον αφορά το ζήτημα της Ελλάδας και το κοινό κείμενο που έστειλαν στην πανελλαδική απεργία αλλά και η γενικότερη προσπάθεια που γίνεται.  Είναι καθαρό, γιατί γίνεται μια επικοινωνιακή διαμάχη ότι σήμερα υπάρχει μια σύγκρουση Ελλάδας-Γερμανίας,  Θα πρέπει να θυμηθούμε και μια και είπατε ότι το ΒΗΜΑ θα έχει το κομμουνιστικό μανιφέστο την επόμενη Κυριακή ότι το συμφέρον των Γερμανών και των Ελλήνων εργαζομένων καθώς και όλων των ευρωπαίων είναι κοινό. Ας ξαναθυμηθούμε δηλαδή με σύγχρονους όρους το προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε.

-    Το να βάζουμε τώρα εθνικά ζητήματα εν μέσω κρίσης νομίζω ότι είναι ότι χειρότερο και οδηγεί σε άλλες σκέψεις, αποπροσανατολίζει από το πραγματικό, που είναι τα μέτρα που έρχονται και οι αλλαγές που θα τον ακολουθούν χρόνια…

Ακριβώς… Θα έλεγε κανείς ότι από την έκτακτη κατάσταση απορρέουν καινούργια ή συγκεκριμένα καθήκοντα. Θα το έθετα με τον εξής τρόπο. Κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια να διαβάζουν το βιβλίο των δικών τους αναγκών, δηλαδή των αναγκών των τραπεζών και των οικονομικών συμφερόντων. Και εμείς δεν πρέπει να αλλάξουμε απλά σελίδα, πρέπει να αλλάξουμε βιβλίο. Να κάνουμε μια προσπάθεια να διαβάσουμε από το βιβλίο των συμφερόντων της κοινωνίας και μέσα από κει θα βρούμε τις λύσεις. Αυτό κάνουμε και στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Το επείγον είναι να πειστεί ο κόσμος, να δει από την άμεση εμπειρία του ότι αυτός ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν είναι ούτε μονόδρομος αλλά είναι ένας δρόμος καταστροφής.

-    Το ίδιο λένε και τα γεράκια της Wall Street … η προσπάθεια να ρίξει το χρέος θα καταστρέψει την οικονομία….

Από οικονομική άποψη αυτό είναι φανερό. Μάλιστα ο σύντροφος ο Φρούντος από την Ισπανία μας έλεγε ότι αφού η Ισπανία είχε ειπωθεί ως παράδειγμα που είχε ως μέχρι και πλεόνασμα, όχι δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά δημοσιονομικό πλεόνασμα, ξαφνικά αυτά κατάρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Και το ζήτημα που πρέπει εμείς να δούμε είναι ότι την κρίση τα οικονομικά συμφέροντα, οι τραπεζίτες, οι τράπεζες κ.λπ.,  την βλέπουν σαν ευκαιρία για να βοηθηθούν, να παράγουν και καινούργια κέρδη. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα και μάλιστα μέσα από την μείωση των μισθών, τις ιδιωτικοποιήσεις και όλα αυτά.

Για την αναβολή της συζήτησης στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας

-    Αύριο είναι να γίνει στη Βουλή με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ζήτησε ο κ. Τσίπρας και συναίνεσε και η Ν.Δ. να αναβληθεί αυτή η συζήτηση.. Για ποιο λόγο;….

Υπάρχει ένα ζήτημα πλήρους αδιαφάνειας. Αυτή τη στιγμή ήρθαν Γερμανοί τραπεζίτες και συζήταγαν με την κυβέρνηση, έγινε μια συζήτηση 2 ωρών όλες κι όλες στην Επιτροπή της Βουλής για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά αυτή τη στιγμή συζητιέται η περικοπή του 14ου μισθού, το πάγωμα των συντάξεων, νέοι φόροι. Δηλαδή αυτή τη στιγμή δεν έχουμε  ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας που να το ξέρουμε κιόλας πολύ καλά αλλά και νέα μέτρα ανακοινώνονται κάθε μέρα.

Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να γίνει διαφανές το τι προτείνει η κυβέρνηση σε σχέση με την κατάσταση. Και ζητάμε να γίνει πρώτο αυτό και να συζητήσουμε επί πραγματικών δεδομένων. Αυτό είναι το ένα και το βασικό…

-    Το θέμα είναι ότι μπορεί να γίνει συζήτηση και την επομένη να βγει ο Πρωθυπουργός και να ανακοινώσει τα μέτρα..

Όπως έγινε και με τη συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Διότι άλλα συζητήθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο και άλλα ανακοίνωσε, σαν έτοιμος από καιρό, ο Πρωθυπουργός. Χρησιμοποιήθηκαν, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, οι πολιτικοί αρχηγοί ως ντεκόρ για να εξαγγελθούν αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό δεν πρόκειται να το ανεχθούμε.

To Γραφείο Τύπου