Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/07/2004

Δήλωση Ασημίνας Ξηροτύρη, βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Όπως είχα επισημάνει με την επίκαιρη ερώτηση που ανέπτυξα στις 18.6.2004 στη Βουλή για τα θέματα της επάρκειας της ηλεκτρικής ενέργειας δηλαδή ότι δεν συμμερίζομαι την κυβερνητική αισιοδοξία και επανάπαυση για την επάρκεια, τη λειτουργική εφεδρεία και την ευστάθεια του εθνικού διασυνδεδεμένου συστήματος παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο 2004, το σημερινό μπλακ άουτ δυστυχώς επαληθεύει τα στοιχεία με τα οποία τεκμηρίωνα τις ανησυχίες μου.

Πέρα από τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ που έφερε το ενεργειακό ηλεκτρικό σύστημα στη σημερινή αναξιόπιστη κατάσταση με τους ακροβατισμούς στην ενεργειακή πολιτική του με την περίφημη απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας ευθύνες έχει και η σημερινή κυβέρνηση που συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και οδηγεί τη χώρα σε πιο ασταθείς συνθήκες ηλεκτρενεργειακής υποδομής.

Παρά τις επισημάνσεις μου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης στη Βουλή ότι δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής ηλεκτροδότηση της χώρας και δεν υπάρχει πραγματική λειτουργική εφεδρεία για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, ισχυρίστηκε η Κυβέρνηση ότι έχει εξασφαλίσει πλήρως τις ανάγκες της ηλεκτρικής ζήτησης. Σήμερα όμως διαψεύδεται παταγωδώς. Ακόμα η Κυβέρνησης αγνόησε τις επισημάνσεις μας για την επεξεργασία ενός εκτάκτου σχεδίου αναγκών με βάση την σημερινή πραγματικότητα τους συστήματος προκειμένου να αντιμετωπισθούν έκτακτα φαινόμενα ή μη προβλέψιμες συνθήκες. Και αυτή την πρότασή μας η Κυβέρνηση την αγνόησε και τώρα θα πρέπει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για την επιπολαιότητα που επέδειξε στην ενεργειακή πολιτική.

To Γραφείο Τύπου