Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/07/2004

Η πρώτη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς μετά το ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος

Στις 10 και 11 Ιουλίου συναντήθηκε για πρώτη φορά η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μετά το ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στη Ρώμη.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φάουστο Μπερτινότι , ο οικονομικός υπεύθυνος Πέντρο Μαρσέλ καθώς και τα εκλεγμένα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής από τα κόμματα που συμμετέχουν στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστρίας, το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Τσεχίας, το Εσθονικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Γερμανίας, το Εργατικό Κόμμα της Ουγγαρίας, το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας, η Κομμουνιστική Επανίδρυση του Σαν Μαρίνο, το Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας της Ρουμανίας, το Εργατικό Κόμμα της Ελβετίας και από το Συνασπισμό τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Στέλιος Παππάς και Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, καθώς και ο οικονομικός υπεύθυνος του κόμματος Δημήτρης Δαρειώτης. Τις εργασίες παρακολούθησαν και αντιπροσωπείες από το ΑΚΕΛ της Κύπρου, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας/Μοραβίας και το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών.

Οι εργασίες άνοιξαν με πολιτική εισήγηση του Φάουστο Μπερτινότι με αναφορά στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και το ρόλο του νέου κόμματος στην καινούργια περίοδο.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του σχετικά με την υποψηφιότητα του κυρίου Barroso για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με δεδομένη τη στάση του στον πόλεμο του Ιράκ, τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ αλλά και τη σταθερή υποστήριξή του στη νεοφιλελεύθερη διαδικασία ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πρώτη συνεδρίαση συζητήθηκαν ζητήματα οργανωτικά, σχετικά με τη λειτουργία του κόμματος, διαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα των δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών του κόμματος μέχρι το πρώτο τακτικό του Συνέδριο το οποίο προσδιορίζεται για τον Απρίλιο του 2005 και συγκροτήθηκαν οι πρώτες ομάδες εργασίας για ζητήματα όπως το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ο πόλεμος, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η σχέση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς με το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κίνημα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης υιοθετήθηκαν ομόφωνα και δύο ψηφίσματα για το Κυπριακό και την άμεση διάλυση του τείχους στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.

Η επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής προσδιορίστηκε για τις 12 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

To Γραφείο Τύπου