Skip to main content.
19/11/2009

Η χρεωκοπία ως πολιτικός και ιδεολογικός εκβιασμός - άρθρο του Ανδρέα Καρίτζη στην ΑΥΓΗ

Ο πρωθυπουργός δήλωσε προ ημερών ότι στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον να σώσει τη χώρα από τη χρεωκοπία. Όσα έλεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά καλά θα κάνουμε να τα ξεχάσουμε.

Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε ποιοι και με ποια κριτήρια έχουν αποφανθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας. Διότι, από τη μια, δεν πρέπει να αγνοούμε το δημοσιονομικό πρόβλημα (εμείς έχουμε κατʼ επανάληψη ασκήσει κριτική στο μοντέλο ανάπτυξης αλλά και στην πολιτική που οδήγησε στην κρίση) και, από την άλλη, πρέπει να αναδείξουμε το πολιτικό παιχνίδι που κρύβεται πίσω από αυτό.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας απειλούν να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα αυτής της υποβάθμισης είναι ότι η χώρα μας θα δανείζεται με χειρότερους όρους από τις διεθνείς χρηματαγορές και θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους...

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα ώστε να μην υποβαθμιστεί η πιστοληπτική της ικανότητα; Ο λογικός άνθρωπος θα σκεφτεί ότι αρκεί να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη ανεξαρτήτως του τρόπου που θα συμβεί αυτό. Ε, όχι. Αν η Ελλάδα, για παράδειγμα, φορολογήσει το κεφάλαιο και τις τράπεζες και με αυτό τον τρόπο βελτιώσει την εικόνα της, δεν πρόκειται να βελτιωθεί η πιστοληπτική της ικανότητα μιας και ο τρόπος που επέλεξε είναι πολιτικά αντίθετος με τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία. Αντίθετα, αν προχωρήσει στη διάλυση του ασφαλιστικού και του δημόσιου συστήματος υγείας, ακόμη και αν δεν έχει δραστική επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη, θα θεωρηθεί λόγος για την αύξηση της εμπιστοσύνης των διεθνών χρηματαγορών προς την Ελλάδα.

Σημειώστε δε, ότι τα μέτρα που «αυξάνουν την εμπιστοσύνη των αγορών» θα επιδεινώσουν τα υφεσιακά φαινόμενα και θα βυθίσουν την οικονομία της χώρας σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο. Μα, αυτή ακριβώς είναι η λογική: μια χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη των αγορών αν δείξει διατεθειμένη να ακολουθήσει μια πολιτική που καταστρέφει τη χώρα μόνο και μόνο επειδή αυτές το ζητούν! Ο μη αριστερός νομπελίστας οικονομολόγος Κρούγκμαν έχει καταγγείλει διεθνώς αυτή τη λογική ως ακραίο πολιτικό παραλογισμό.

Οι διεθνείς χρηματαγορές μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεωκοπία καλλιεργώντας ένα κλίμα πανικού, αν δεν ενδώσουμε στην περαιτέρω εφαρμογή της πολιτικής που γέννησε την κρίση. Στον εκβιασμό αυτό μπορούμε να απαντήσουμε. Υπάρχουν τρόποι. Τους έχουμε ήδη προτείνει προεκλογικά -προειδοποιώντας για την κατάσταση αυτή-, κάτι που θα κάνουμε και τώρα.

Τι κάνει όμως εντέλει η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση αποδέχεται (ή αξιοποιεί) τον εκβιασμό και περνάει ήδη στην πολιτική - «σοκ», που πρότεινε ο Καραμανλής προεκλογικά, και η οποία θα οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα την πλειοψηφία των εργαζομένων. Αυτή η κορυφαία πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα την καταστήσει ανυπόληπτη και υπόλογη απέναντι στις επόμενες γενιές.

* Ο Α. Καρίτζης είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ