Skip to main content.
28/05/2008

Αλλαγή πορείας - άρθρο του Ανδρέα Καρίτζη στο ΕΘΝΟΣ

Μα καλά... γιατί δεν συνεργαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ; Μια τέτοια κίνηση θα έκανε πάρα πολλούς να νιώσουν καλύτερα. Θα εξαφανιζόταν μια «ανωμαλία», ένα σημείο του πολιτικού σκηνικού που είναι ακατανόητο σε κάποιους.

Πρώτα απ όλα θα έδινε χείρα βοηθείας στο σύστημα σε μια κρίσιμη στιγμή του. Θα οδηγούσε σε μια ανανέωση του πολιτικού προσωπικού που αναλαμβάνει να διαχειριστεί τη μιζέρια των πολλών. Πρόσωπα νεαρά, αριστερά είναι ό,τι καλύτερο για να οργανώσουν εκ νέου τη συναίνεση των υποτελών τάξεων, σε καιρούς δύσκολους. Είναι τα καταλληλότερα για να περιορίσουν τις διεκδικήσεις, τις ελπίδες και τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων στο μίζερο και αναξιοπρεπές μέλλον που τους ετοιμάζεται.

Να μια πολύ καλή διέξοδος υπέρβασης του φθαρμένου πολιτικού προσωπικού της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Αλλά και το ΚΚΕ θα ησύχαζε, καθώς δεν θα «απειλούνταν» άλλο από κάποιους παράξενους που επιχειρούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς χωρίς την καθοδήγησή του. Και κάποιοι άλλοι θα ξανάβρισκαν ρόλο. Με λίγα λόγια όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι. Η ηρεμία θα επανερχόταν στο πολιτικό σκηνικό, καθώς όλοι θα εξασφάλιζαν τους ρόλους τους -το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το ΚΚΕ ως η μοναδική αριστερή φωνή κ.λπ.-, οι οποίοι εμφανίζονται σήμερα να αμφισβητούνται από την «ανωμαλία» που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ.

Μήπως, όμως, πράγματι θα λύνονταν τα προβλήματα σε μια τέτοια περίπτωση; Ακούμε να μας λένε ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να περιμένει και ότι θέλει λύση εδώ και τώρα. Οπως όταν ένα παιδάκι αρρωσταίνει απαιτεί να γίνει καλά εδώ και τώρα. Γνωρίζουμε όμως ότι χρειάζεται να πάρει τα φάρμακά του και να φροντίσει τον οργανισμό του ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας. Δεν γίνεται αμέσως, δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια.

Κατ αναλογία δεν υπάρχουν μαγικές, εύκολες και γρήγορες λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει αν δεν ενεργοποιηθούν οι πολίτες, δεν πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Η ριζική αλλαγή της αδιέξοδης σημερινής πορείας της χώρας δεν είναι εύκολη. Ομως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οι δήθεν εύκολες, άμεσες κεντροαριστερές λύσεις έχουν οδηγήσει μόνο σε διαψεύσεις και υποχωρήσεις, όπως είδαμε πρόσφατα στην Ιταλία.

Και σε κάθε περίπτωση η επίφαση λύσης υπάρχει. Είναι το ΠΑΣΟΚ που φροντίζει καθημερινά να διαβεβαιώνει ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στη χώρα. Οποιος θέλει απλώς να νομίζει ότι κάτι κάνει μπορεί να στηρίξει απευθείας το ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειάζεται να μεσολαβήσουμε εμείς.

Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε μια «ανωμαλία» στο φθαρμένο και βαλτωμένο πολιτικό σκηνικό. Θα συνεχίσουμε να «ανακατεύουμε» τα πολιτικά πράγματα όσο η κοινωνική αναταραχή και τα προβλήματα εντείνονται, με στόχο να ανοιχτεί μια νέα δυνατότητα: η χώρα μας να μπει σε μια ριζικά διαφορετική τροχιά με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων και της νεολαίας. Δεν είναι εύκολο. Ομως δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς κόπο, όπως μαθαίνουμε όλοι μας κάποια στιγμή στην παιδική μας ηλικία. Ας μη γίνονται, λοιπόν, κάποιοι παιδιά όταν πρόκειται για τη ζωή και το μέλλον μας.