Skip to main content.
09/07/2008

Οι νέες προκλήσεις - άρθρο του Ανδρέα Καρίτζη στο ΕΘΝΟΣ

Ο ΣΥΝ μπαίνει στην τελική ευθεία ώστε να είναι σε θέση να συμβάλει στην προγραμματική εμβάθυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Το επόμενο διάστημα ο ΣΥΝ θα συζητήσει στο εσωτερικό του με δύο στόχους: Πρώτον, να συγκροτηθούν σχέδια δράσης από όλες τις οργανώσεις του κόμματος, να καταγράψουν τα σημαντικότερα τοπικά προβλήματα και τις προτάσεις τους για τη λύση τους. Δεύτερον, να κωδικοποιήσει και να αποσαφηνίσει τον προγραμματικό πυρήνα του κόμματος.

Από εκεί και πέρα η διαδικασία συγκρότησης του εναλλακτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σφραγιστεί από ένα άνοιγμα στις πνευματικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια. Πρέπει να είναι μια διαδικασία με θεματικά και περιφερειακά προσυνέδρια ανοιχτά σε όποιον αριστερό πολίτη, ενταγμένο ή ανένταχτο, θέλει να συμβάλει.

Οφείλουμε να εκπονήσουμε ένα προγραμματικό πλαίσιο που, ενώ απαντάει στα σημερινά προβλήματα, ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ρήξεις με στόχο τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Η ανάκτηση του δημόσιου πλούτου και η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα αγαθών, όπως η παιδεία και η υγεία, συνιστούν απόσπαση κρίσιμων κοινωνικών τομέων από την αγορά και έρχονται σε ρήξη με τη γενικευμένη εμπορευματοποίηση που επιχειρεί η καπιταλιστική αναδιάρθρωση σήμερα.

Η αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των εργαζομένων, μέσω πραγματικών αυξήσεων των εισοδημάτων, ενός ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος και της αναβάθμισης της κοινωνικής πολιτικής έρχεται σε ρήξη με την επίσης γενικευμένη υπερσυσσώρευση κεφαλαίου που είναι σε εξέλιξη σήμερα.

Η υιοθέτηση ενός μοντέλου ανάπτυξης με βάση τις δημόσιες επενδύσεις προς όφελος της κοινωνίας, με επίκεντρο την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ισορροπίας και την εμπέδωση της ριζοσπαστικής καταναλωτικής αντίληψης της ολιγαρκούς αφθονίας έρχεται σε ευθεία ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες επιταγές για ανάπτυξη με επίκεντρο όχι τις κοινωνικές ανάγκες αλλά τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Η διεύρυνση της δημοκρατικής συλλογικής λειτουργίας και των δικαιωμάτων έρχεται σε ευθεία ρήξη με τον εντεινόμενο αυταρχισμό και τη συντηρητική στροφή που επιβάλλει ο νεοφιλελευθερισμός.

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η διεύρυνση του δημόσιου χώρου και η συρρίκνωση της «ελεύθερης» αγοράς δεν ταυτίζονται με τον κρατισμό που γνωρίσαμε σε άλλες περιόδους στη χώρα. Η αποκέντρωση των εξουσιών, η συμμετοχή των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας είναι αναγκαίος όρος για μια ριζικά διαφορετική πορεία.

Είναι σαφές ότι ο πυρήνας του προγραμματικού μας πλαισίου, από τη στιγμή που έρχεται σε ρήξη με την εφαρμοζόμενη πολιτική, θα έρχεται σε ρήξη και με τις κεντρικές επιλογές των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ε.Ε. Ο αγώνας μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής στη χώρα μας έχει ως αναγκαίο συμπλήρωμα την ενίσχυση αντίστοιχων διαδικασιών και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Εκτιμούμε ότι η ριζικά διαφορετική πορεία της δικής μας χώρας θα συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας στην Ευρώπη, μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις αντιλαϊκές επιλογές στο σύνολο της Ε.Ε., ενώ παράλληλα θα είναι σε θέση να ενισχύσει την πάλη στις άλλες χώρες.