Skip to main content.
08/01/2009

Η έκρηξη οργής της νέας γενιάς - του Ανδρέα Καρίτζη, εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν πρωτοτύπησε μπροστά στην έκρηξη οργής της νέας γενιάς. Οπως γίνεται κάθε φορά, επιχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα ώστε να αποσιωπήσει τις πολιτικές ευθύνες της για την κατάσταση που οδήγησε σε αυτό τον ξεσηκωμό.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση στοχοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας μια πάγια τακτική της εξουσίας σε τέτοιες καταστάσεις: Η Αριστερά στοχοποιείται και συκοφαντείται ώστε να ξεφύγει η κυβέρνηση από τη θέση του υπόλογου και να πάρει τη θέση του κατήγορου: αυτά που συμβαίνουν δεν οφείλονται στην πολιτική της, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή την κλασική αντίδραση της κυβέρνησης βρήκε δίπλα της τον ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ. Ειδικά η σύμπραξη του ΚΚΕ με την κυβερνητική προπαγάνδα πολλαπλασίασε την ισχύ της, καθώς βοήθησε στον αποπροσανατολισμό από τις ευθύνες της κυβέρνησης, αφού «επιβεβαίωνε» τις θεωρίες περί υποκίνησης και κάλυψης.

Ωστόσο, η επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τις αιτίες του φαινομένου στις καταστροφές και στην πολιτική τους υποκίνηση ή κάλυψη, δηλαδή η συκοφάντηση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους της, απέτυχε. Η έκταση του κοινωνικού φαινομένου καθιστά εξαιρετικά ισχνή τη θεωρία της υποκίνησης. Οσο περνούν οι μέρες δικαιώνεται η δική μας στάση να εστιάσουμε στις πολιτικές αιτίες της έκρηξης κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα. Ολος ο διεθνής Τύπος, μια σειρά από φορείς, ακόμη και οι σοβαροί αστοί αναλυτές προσέγγισαν με παρόμοιο τρόπο τα γεγονότα. Ενας ακόμη λόγος για την αποτυχία της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι ότι σχεδόν κάθε σπίτι είχε συμμετοχή σε αυτή τη γενικευμένη έκρηξη οργής.

Γιατί όμως στοχοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποιος άλλος; Γιατί και σε αυτή την έκρηξη της νέας γενιάς υπερασπιστήκαμε την κοινωνική ερμηνεία των γεγονότων και δεν ενδώσαμε στην τρομοφοβική υστερία. Υπερασπιστήκαμε τις μαζικές ειρηνικές κινητοποιήσεις και δεν συμμορφωθήκαμε με τις υποδείξεις της κυβερνητικής προπαγάνδας. Παρά την τρομοκρατία και τη συκοφαντία δεν σταματήσαμε να αγωνιζόμαστε. Με δεδομένη την απόλυτη αντίθεσή μας σε καταστροφές και τον φετιχισμό της βίας, που δεν βοηθούν τη μαζικοποίηση των αγώνων και δίνουν άλλοθι για την ενίσχυση της καταστολής, δώσαμε το δικό μας παράδειγμα αγώνα, το οποίο βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών σε οργανωμένες και μαζικές διαδηλώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαλάει τα σχέδια για αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή θεωρείται απειλή και από το ΚΚΕ, σε έναν ανούσιο αγώνα που δίνει μόνο του για την πρωτοκαθεδρία στην Αριστερά. Ομως, το κύριο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συναινέσει σε μια συμφωνία σιωπής όλου του πολιτικού φάσματος για την καταδίκη της νέας γενιάς σε ένα αβίωτο αύριο, με αντάλλαγμα μια θέση σε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό που δεν είναι συμβατό με τις ανάγκες των πολλών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό, δεν βολεύεται σε καμιά θέση μέσα σε αυτό και μιλάει ήδη από τη σκοπιά του μέλλοντος. Γι αυτό βρίσκεται στο στόχαστρο όλων.