Skip to main content.
22/01/2009

Στοίχημα ανατροπής - άρθρου του Ανδρέα Καρίτζη, εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Η πραγματικότητα είναι ξεροκέφαλη. Οσο και αν προσπαθούν να τη βάλουν στην άκρη τα μεγάλα ΜΜΕ και ο κατεστημένος πολιτικός κόσμος, αυτή επιμένει και είναι πάντα παρούσα.

Οσο και αν προσπάθησαν να εξαφανίσουν τη μεγαλειώδη εξέγερση της νεολαίας -εστιάζοντας σε επεισόδια και καταστροφές και συρρικνώνοντας την πολιτική συζήτηση γύρω από τη βία- δεν το κατάφεραν.

Το ίδιο συμβαίνει και στη συζήτηση γύρω από την οικονομία. Ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια βαθιά διεθνή οικονομική κρίση και στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, η συζήτηση συρρικνώνεται στις «παροχές» της κυβέρνησης, διαμορφώνοντας το πεδίο διεξαγωγής της πολιτικής συζήτησης γύρω από το αν πρόκειται για αποτελέσματα της επιτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης (!!!) ή για παροχές εν όψει εκλογών...

Ωστόσο, η πραγματικότητα θέτει αμείλικτα ερωτήματα και προκλήσεις. Οι κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις αρνούνται να τις αντιμετωπίσουν και κουρνιάζουν νωχελικά στη θαλπωρή του τηλεοπτικού κόσμου, αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια.

Το σίγουρο είναι ότι οι χρεοκοπημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές που ευθύνονται για τα σημερινά οικονομικά και περιβαλλοντικά αδιέξοδα, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν μπορούν να συμβάλουν στη διέξοδο από την κρίση.

Ομως, η κύρια ευθύνη για το μέλλον της χώρας πέφτει στους ίδιους τους πολίτες. Σε αυτή την κρίσιμη και ιστορική καμπή που βρίσκεται η χώρα, όπου τα ιδεολογήματα που μας ταλάνισαν τόσα χρόνια καταρρέουν σε όλο τον κόσμο και η κατάσταση της οικονομίας, και όχι μόνο, είναι σε οριακό σημείο, οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν σκληρές αποφάσεις για το μέλλον τους.

Εχουν μπροστά τους ένα δίλημμα ιστορικής εμβέλειας που κάνει τον «κίνδυνο» της ακυβερνησίας να φαίνεται αστείος. Από τη μια να δώσουν παράταση ζωής σε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό και τον παλιό πολιτικό κόσμο, γεγονός που θα σημάνει ακόμη πιο μεγάλα αδιέξοδα και σκληρές αποφάσεις, όχι όμως προς όφελος των εργαζομένων και της νεολαίας. Από την άλλη, μπορούν να σαρώσουν τον παλιό πολιτικό κόσμο και να στηρίξουν δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να υπηρετήσουν ένα τολμηρό πολιτικό σχέδιο που δίνει ελπίδα για το μέλλον. Σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πάρουν σκληρές αποφάσεις αλλά αυτήν τη φορά προς όφελός τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μοναδική πολιτική δύναμη σήμερα που είναι αποφασισμένη να υπηρετήσει το δεύτερο ενδεχόμενο. Δεν βολεύεται στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, δουλεύει για την ανατροπή του και γι αυτό στοχοποιείται από όλο τον παλιό πολιτικό κόσμο. Ερχεται αντιμέτωπος με όλες τις εκφράσεις της παρακμής και σφυρηλατείται μέσα από τις μάχες που δίνει και τις επιθέσεις που δέχεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να δώσει πνοή σε αυτήν τη δεύτερη επιλογή για τους εργαζομένους και τη νεολαία. Γνωρίζει τις σκληρές επιλογές και τις συγκρούσεις που πρέπει να γίνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι μόνος στο πολιτικό σκηνικό, όμως τη δική του αποφασιστικότητα μοιράζονται ολοένα και περισσότεροι από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, έτοιμος και αποφασισμένος να αναμετρηθεί με τις ιστορικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Ολα τα άλλα είναι λεπτομέρειες.