Skip to main content.
16/04/2009

Σύγκρουση δύο ρευμάτων - άρθρο του Ανδρέα Καρίτζη, ΕΘΝΟΣ

Η δεύτερη πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την έναρξη της προετοιμασίας των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών. Στις ευρωεκλογές θα συγκρουστούν δύο ρεύματα στην ελληνική κοινωνία. Από τη μια το ρεύμα εκείνο που αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο έτσι και ότι χρειάζεται ριζική ανατροπή και αλλαγή πορείας. Το ρεύμα εκείνο που εκφράζει μια κοινωνική διαθεσιμότητα, διεκδικεί τη συμμετοχή του στο πολιτικό προσκήνιο, ριζοσπαστικοποιείται με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Είναι ο κόσμος που έδωσε και δίνει μάχες για το μικρό και το μεγάλο, από το άρθρο 16 και τους ελεύθερους χώρους, από τον λιθάνθρακα και την εξέγερση του Δεκέμβρη, τις κινητοποιήσεις για την Κούνεβα κ.λπ.

Με αυτό το ρεύμα είμαστε συντονισμένοι εδώ και χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκεί που οργανώνεται και δίνει τις μάχες του. Αυτό εκπροσωπεί στο πολιτικό επίπεδο. Η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι συναρτημένη απόλυτα με τη δυναμική αυτού του ρεύματος.

Και από την άλλη είναι το ρεύμα της συντηρητικής αναδίπλωσης και του φόβου. Ενα ρεύμα που ενισχύεται από την κρίση, τα φαινόμενα βίας, την κυβέρνηση με την επίδειξη δύναμης και αδιαλλαξίας, από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα που θέλουν απλώς να διατηρήσουν μια θέση σε ένα πολιτικό σκηνικό που δεν είναι συμβατό με τις απαιτήσεις των καιρών. Τα δύο αυτά ρεύματα υπάρχουν μέσα σε όλους τους πολίτες. Αυτό αποδεικνύει η μαζικότητα της εξέγερσης του Δεκέμβρη και της μάχης για το άρθρο 16, αλλά και οι μεγάλες πλειοψηφίες που δηλώνουν φοβισμένες. Το στοίχημα είναι να ενισχυθεί το ρεύμα της ριζικής ανατροπής μέσα στον καθένα. Το πολιτικό κατεστημένο θέλει να τελειώνει με το ρεύμα που απαιτεί ριζικές αλλαγές. Και καταλαβαίνει ότι αυτό θα συμβεί αν μειώσει την εκλογική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα δοθεί ένα ισχυρό χτύπημα στην ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν ριζικά μέσα στη συνείδηση όλων των πολιτών. Γι αυτό η μάχη των ευρωεκλογών -των πρώτων εκλογών μέσα στην κρίση, με λαβωμένο τον δικομματισμό, και με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις- είναι μια κρίσιμη μάχη.

Το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε τη δύναμή του. Εδειξε ότι είναι η μόνη αποφασισμένη πολιτική δύναμη να συγκρουστεί για να αλλάξει τα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ σφυρηλατείται μέσα από τις μάχες που δίνει και τις επιθέσεις που δέχεται ώστε να γίνει εκείνη η πολιτική δύναμη που θα κάνει ακόμη περισσότερα. Οι επιθέσεις μάς κάνουν πιο έμπειρους, πιο δυνατούς, πιο ικανούς, πιο αποτελεσματικούς.

Με ψηλά το κεφάλι και με όπλο τις αρχές μας, θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών. Η καταδίκη του δικομματισμού και η σημαντική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν δύο σαφή και αναγκαία μέσα στην κρίση μηνύματα. Ενα μήνυμα αισιοδοξίας και ανάτασης στο ρεύμα που ζητά ριζικές αλλαγές και ένα μήνυμα ανάσχεσης των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν ήδη μπει μπροστά με στόχο να μεταφέρουν τη ζημιά της κρίσης στους εργαζόμενους και τη νεολαία.