Skip to main content.
01/10/2009

Μπροστά στις κάλπες - άρθρο του Ανδρέα Καρίτζη, υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας, εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Σε λίγα εικοσιτετράωρα οι Ελληνες πολίτες καλούνται στις κάλπες για να αποτυπώσουν έναν πολιτικό συσχετισμό που θα καθορίσει την πορεία της χώρας. Οι εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς και τις συντάξεις να καθηλώνονται, το κοινωνικό κράτος να διαλύεται, τις εργασιακές σχέσεις να αποδιαρθρώνονται, το περιβάλλον να καταστρέφεται με γοργούς ρυθμούς. Είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει, την εργασία να αποτελεί μια δύσκολη και αναξιοπρεπή υπόθεση και την υπερχρέωση στις τράπεζες να τους δένει χειροπόδαρα.

Από την άλλη, σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες. Δυστυχώς όχι κάτω από τις δικές μας διεκδικήσεις για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας, αλλά κάτω από τις δικές τους αντιφάσεις και τη δογματική προσήλωση στην επιδίωξη όλο και μεγαλύτερου κέρδους.

Βρίσκονται λοιπόν και αυτοί σε κρίση παγκοσμίως και απαιτούν ριζικές λύσεις για να βγουν από αυτήν. Βασική λογική είναι να αυξηθεί η κερδοφορία τους έστω και με την κοινωνία στο καναβάτσο.

Σε αυτές τις εκλογές έχουν κατατεθεί τρία σχέδια για την έξοδο από αυτήν τη δύσκολη για όλους κατάσταση. Αυτό της ΝΔ μιλάει ευθαρσώς και χωρίς περιστροφές για την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της δικής μας κρίσης ως τον τρόπο να βγουν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις από τη δική τους κρίση.

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ είναι πιο «ήπιο» για προεκλογικούς λόγους, αλλά δεν διαφέρει ως προς την ουσία και τον τελικό παραγόμενο στόχο. Επιχειρεί να λύσει την κρίση των ισχυρών με παράπλευρη απώλεια την υψηλή ανεργία, τη διεύρυνση της φτώχειας και του εργασιακού μεσαίωνα, την περαιτέρω διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Ακόμη και η εκδοχή που προτείνει μπορεί πολύ γρήγορα να αντικατασταθεί από το σχέδιο της ΝΔ μετά τις εκλογές, με γνωστές δικαιολογίες περί «καμένης γης».

Πέρα από την προφανή κοινωνική αδικία αυτών των σχεδίων υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να μην επιτύχουν ούτε τον στόχο που θέτουν, δηλαδή την έξοδο από την κρίση των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Διότι η ισοπέδωση της κοινωνίας μπορεί να νομίζουν ότι θα κερδίσει πρόσκαιρα την εμπιστοσύνη των διεθνών χρηματαγορών, από την άλλη όμως επιδεινώνει τα υφεσιακά φαινόμενα.

Το τρίτο σχέδιο είναι αυτό που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενα σχέδιο που απαντάει στην κρίση των εργαζομένων και των νέων, στις δικές μας ανάγκες, στα δικά μας αδιέξοδα. Ενα σχέδιο στο οποίο η ανεργία δεν είναι παράπλευρη απώλεια, αλλά το βασικό πρόβλημα προς επίλυση, η πραγματική αύξηση στο εισόδημα δεν είναι αγγαρεία, αλλά μέσο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο εργασιακός μεσαίωνας εξαλείφεται και δεν «επανεξετάζεται».

Καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν στις εκλογές αυτές με βάση τις δικές τους ανάγκες, με βάση το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν, έχουν μόνο να κερδίσουν από έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Από μια δύναμη που ξέρει να κάνει αποτελεσματική αντιπολίτευση, ξέρει να πετυχαίνει νίκες εντός και εκτός Βουλής και δεν μετράει το πολιτικό κόστος.