Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/03/2010

Διακήρυξη της Αθήνας (28/2) για την κρίση και τον Ευρωπαϊκό Νότο

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: «ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΝΟΤΟΣ: Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»

Αθήνα, 27-28 Φεβρουαρίου 2010

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στηρίζει τον αγώνα της εργατικής τάξης και των πολιτών της Ελλάδας και των άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για την υπεράσπιση των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων τους, που πλήττονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις κοινές, νεοφιλελεύθερες και αυταρχικές πολιτικές των κυβερνήσεών τους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ελληνικά, πορτογαλικά και ισπανικά προβλήματα δεν είναι εθνικά. Συνιστούν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, που θέτει υπό συνολική αμφισβήτηση τη νεοφιλελεύθερη συγκρότηση της Ε.Ε.  

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν δικαιολογεί την προπαγάνδα ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της «χρεωκοπίας» και ότι δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς εξωτερική παρέμβαση και κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας. Το χρέος της Ελλάδας είναι υψηλό, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία.

Δεν αποδεχόμαστε τον ισχυρισμό ότι η σταθερότητα του ευρώ απαιτεί σκληρά μέτρα λιτότητας, όμοια αυτών που προτείνονται από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης, την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτές οι πολιτικές προωθούν τα καπιταλιστικά συμφέροντα και αυξάνουν την ανεργία και τη φτώχεια σε όλη την ΕΕ ενώ, την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικές τράπεζες διασώζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου από την κρίση χωρίς την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της εργασίας, χωρίς αναδιανομή του πλούτου, χωρίς εκδημοκρατισμό της εξουσίας και της ιδιοκτησίας, ως αναγκαία συνθήκη για την αύξηση των δημοσίων πόρων. 

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και άλλων χωρών, κυρίως της Νότιας Ευρώπης, καλούνται να υποβάλουν Προγράμματα Σταθερότητας, με τα οποία αυξάνουν τον ΦΠΑ και άλλους φόρους, περικόπτουν μισθούς και επιδόματα και ιδιωτικοποιούν τα συνταξιοδοτικά συστήματα, ενώ οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται πολύ πιο ευνοϊκά απʼ ό,τι στο παρελθόν. Την ίδια ώρα, τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών ιδιωτικών τραπεζών έχουν αυξηθεί κατά πολύ, εξαιτίας της διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων με τα οποία δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (περίπου 1%) και εκείνων με τα οποία δανείζουν τις κυβερνήσεις (τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν ξεπεράσει και το 7%).

Αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτά τα νεοφιλελεύθερα Προγράμματα Σταθερότητας, με βάση τα οποία εκβιάζονται όλα τα κράτη-μέλη, και απαιτούμε τη ριζική επανίδρυση της ΕΕ και των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών της. Ο αγώνας για την οικονομική δημοκρατία, την προώθηση της αλληλεγγύης και την προστασία των πολιτών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλη την πολιτική Αριστερά και τους κοινωνικούς φορείς. 

Με αυτή την έννοια, προτείνουμε τέσσερις άμεσες διεκδικήσεις που αποτελούν μέρος της κοινής μας στρατηγικής:

1.    Υπεράσπιση της εργασίας, των μισθών και των συντάξεων, ως πρώτη προτεραιότητα όλων των ευρωπαϊκών θεσμών.

2.    Φορολόγηση όλων των χρηματοπιστωτικών κερδοσκοπικών συναλλαγών και κατάργηση των φορολογικών παραδείσων που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

3.    Δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Δημόσιας Υπηρεσίας Αξιολόγησης. Τα κράτη δεν μπορούν πλέον να είναι όμηροι των ιδιωτικών εταιριών αξιολόγησης, που εξυπηρετούν κερδοσκοπικά συμφέροντα.

4.    Έκδοση Ευρωομολόγων. Αυτή θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να δανείζονται με λογικά επιτόκια.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά εκφράζει την αλληλεγγύη της σε όλους όσους υποφέρουν από τις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής κρίσης, η οποία προσβάλλει σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιδεινώνει τις εργασιακές συνθήκες, ιδιαίτερα των νέων, των γυναικών και των μεταναστών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενδιαφέρεται κυρίως για την αξιοπρεπή διαβίωση όσων διαμένουν στο έδαφός της και όχι για τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο.

Υποστηρίζουμε θερμά την πρωτοβουλία του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ για συντονισμένο αγώνα των ριζοσπαστικών Αριστερών πολιτικών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Νότου, μαζί με συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα, στο πλαίσιο των γενικότερων αρχών του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ως πρώτο βήμα αυτών των κοινών δραστηριοτήτων, προτείνουμε τις παρακάτω δράσεις:

1.    Τα ριζοσπαστικά Αριστερά κόμματα του Ευρωπαϊκού Νότου και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) συναποφασίζουν την ενίσχυση της συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Ταυτόχρονα, καλούν άλλες πολιτικές δυνάμεις, συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα και προοδευτικούς διανοούμενους της Ευρώπης σε κοινή δράση, αφού το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι εθνικό, αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο.

2.    Η 24η Μαρτίου έχει ήδη κηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης». Τα ριζοσπαστικά Αριστερά κόμματα του Ευρωπαϊκού Νότου και το ΚΕΑ θα συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την Ημέρα Δράσης και θα διοργανώσουν κοινές, πολύμορφες δραστηριότητες σε ευρωπαϊκές πόλεις και κυρίως στις πρωτεύουσες του Ευρωπαϊκού Νότου, προωθώντας τις δικές τους διεκδικήσεις και προγραμματικές προτάσεις, στο πλαίσιο του Προγράμματος του ΚΕΑ.

3.    Κατά τη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων, προτείνουμε την υιοθέτηση του κοινού συνθήματος: «Οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν θα πληρώσουν την κρίση. Ενωμένοι, για την Ευρώπη της αλληλεγγύης!»

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2010

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Αθήνας:

Λόταρ Μπίσκυ, Πρόεδρος του ΚΕΑ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Αριστεράς των Κινημάτων & της Οικολογίας, Ελλάδα

Μπλόκο της Αριστεράς, Πορτογαλία

Ενωμένη Αριστερά, Ισπανία

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

Κομμουνιστική Επανίδρυση, Ιταλία

ΑΚΟΑ, Ελλάδα

Στη διεθνή συνάντηση της Αθήνας συμμετείχαν, επίσης, ως εισηγητές, ο Πέδρο Πάεζ, Αντιπρόεδρος της «Τράπεζας του Νότου» και μέλος της Επιτροπής Στίγκλιτζ, και η Ελιζαμπέτ Γκοτιέ από το Δίκτυο Transform! Europe.