Skip to main content.
07/03/2010

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ

Το βράδυ της Κυριακής, κατά την έξοδό του από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν από την Παρασκευή, ο Μανώλης Γλέζος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους εκείνους που με βοήθησαν τις πρώτες στιγμές μετά την επίθεση που δέχθηκα, όπως και τους γιατρούς που έσπευσαν επιτόπου στο πλευρό μου. Ευχαριστώ, επίσης, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του “Ευαγγελισμού”, αλλά και τους πολίτες που με κάθε τρόπο εκδήλωσαν το ενδιαφέρον και τη συμπαράστασή τους.

Όσο για τη συγγνώμη που μου εξέφρασαν εκπρόσωποι των αστυνομικών, την αποδέχομαι μεν, αλλά τους ζητώ, τουλάχιστον από ʼδώ και στο εξής, να καταγγέλλουν κάθε διαταγή η οποία τους στρέφει με παράνομο τρόπο εναντίον των πολιτών. Οι ενέργειές τους επιβάλλεται να έχουν αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα. Αποδέχομαι, λοιπόν, τη συγγνώμη τους, ως απευθυνόμενη σε οποιονδήποτε πολίτη διαδηλώνει ειρηνικά για τα δικαιώματά του και όχι ειδικά στον Γλέζο. Επιπλέον, καλώ σε συνάντηση και συζήτηση, δημόσια ή κατʼ ιδίαν, τον αστυνομικό που με ψέκασε, για να έχω μια απάντηση στο ερώτημα: Γιατί το έκανε;

Τέλος, προσυπογράφω πλήρως την έκκληση που διατύπωσε από τη στήλη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Θ. Τεγόπουλος για την άμεση απαγόρευση της χρήσης δακρυγόνων εναντίον πολιτών. Τα ασφυξιογόνα αυτά χημικά όπλα, που απαγορεύονται στις διεθνείς συρράξεις, στη χώρα μας επιτρέπονται εναντίον του... εχθρού λαού, συνιστώντας γενικευμένη άσκηση τυφλής βίας. Και αν η τυφλή βία είναι μια φορά καταδικαστέα, τότε είναι πολλαπλά καταδικαστέα όταν ασκείται από όργανα της πολιτείας. Η επίθεση εναντίον μου ας γίνει η αφορμή για την κατάργηση εδώ και τώρα της χρήσης χημικών όπλων κατά των πολιτών».

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2010