Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/03/2010

Συνέντευξη Δ.Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο του Flash 96 (Γ. Κύρτσος - Γ. Σταματόπουλος)

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Flash 96 (Γ. Κύρτσος – Γ. Σταματόπουλος) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τα μέτρα για την οικονομία και τις δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί:

«Προς το παρόν έχουμε απλώς λόγια. Φαίνεται να συνειδητοποιούν πάντως –περισσότερο ο Σαρκοζί και λιγότερο η Μέρκελ- κάτι που η ευρωπαϊκή αριστερά έθεσε από την πρώτη στιγμή, όταν δημιουργούνταν το ευρώ. Ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινό νόμισμα, χωρίς κοινή οικονομική πολιτική και χωρίς ισχυρή πολιτική ενοποίηση που να εξασφαλίζει αλληλεγγύη και συνοχή.

Δεν μπορείς να ενώσεις με ένα κοινό νόμισμα τόσο διαφορετικές οικονομίες, όπως η Γερμανία στη μια άκρη και η Ελλάδα και η Πορτογαλία στην άλλη, χωρίς να έχεις θεσμούς –ένα ταμείο αλληλεγγύης για παράδειγμα ή ένα ευρωομόλογο- που να προστατεύουν όχι μόνο τους πιο αδύναμους αλλά και το ίδιο το κοινό νόμισμα σε εποχές κρίσης. Φάνηκε όμως στην κρίση η δομική αναπηρία και η έλλειψη ισχυρής πολιτικής βούλησης. Δυστυχώς έχουμε ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της Ελλάδας της έλαχε –με ευθύνη δικών της κυβερνήσεων για χρόνια- να είναι ο αδύναμος κρίκος.

Θα μπορούσε να υπάρχει από την αρχή ένα κοινό ταμείο το οποίο να εκδίδει, με ένα κοινοπρακτικό σχήμα τραπεζών, ένα ευρωομόλογο και να μπορούν με ένα επιτόκιο της τάξης του 3-4% οι ευρωπαίοι πολίτες να μετάσχουν στο δανεισμό ενός κράτους μέλους που έχει ανάγκη. Γιατί να πληρώνουμε τοκογλυφικά επιτόκια;

Εμείς ζητάμε, ακριβώς επειδή από το ευρώ κυρίως ωφελήθηκαν οι Γερμανοί –που έχουν εξαγωγές προς την Ελλάδα 8,5 δισ. ετησίως, ενώ οι δικές μας εξαγωγές προς τη Γερμανία είναι 1,5 δισ. ευρώ.- οι χώρες που κερδίζουν λόγω της κοινής αγοράς και του ευρώ να συνδράμουν περισσότερο τις πιο αδύναμες χώρες, μέσα από έναν αυξημένο κοινοτικό προϋπολογισμό».

Για τις αντιδράσεις και τις δημοσκοπήσεις για τα μέτρα:

«Προφανώς θα υπάρξουν κοινωνικές κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα. Αλλά δεν θα κριθεί μόνο εκεί η αντιπαράθεση. Τα μέτρα, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, θεωρούνται άδικα και αναποτελεσματικά από το 80% της κοινής γνώμης και τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Οι αναταράξεις που βλέπουμε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, οι διαφοροποιήσεις και η σκληρή κριτική ακόμη και στον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν απλώς την έκφραση αυτού του φαινομένου. Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός λέει «τα μέτρα είναι εκτός της ιδεολογίας μας» και βρίσκει η κυβέρνηση τους καλύτερους συνηγόρους της στα πρόσωπα των κ. Μητσοτάκη και Καρατζαφέρη, τότε υπάρχει ένα θέμα με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

Η δική μας κριτική είναι πως τα μέτρα, εκτός από άδικα, θα αποδειχτούν και αναποτελεσματικά. Η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση 2% και κινδυνεύει να πάει σε ύφεση της τάξης του 3%-4%. Θα τιναχτεί η ανεργία στα ύψη και δεν θα μπορέσουν να πιαστούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι. Κινδυνεύουμε με στασιμοπληθωρισμό».

Για τον Μ. Γλέζο και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ:

«Είναι ελάχιστοι πια όσοι λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδίκασε την επίθεση στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλο και εξ επαγγέλματος συκοφάντες. Από την πρώτη στιγμή η καταδίκη μας ήταν απόλυτη και κατηγορηματική. Αυτοί που την προκάλεσαν, γιατί υπάρχουν τηλεοπτικά πλάνα, να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Για την επίθεση στον Γλέζο η μόνη λέξη που μπορώ να πω είναι ντροπή. Την πιο αποστομωτική απάντηση σε αυτή την αθλιότητα την έδωσε χθες ο Μανώλης Γλέζος λέγοντας «θα  ήθελα να μιλήσω με τον αστυνομικό για να μου εξηγήσει τη δική μου παραβατικότητα και να του εξηγήσω τη δική του υπερβατικότητα».  Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει τα διακριτικά αυτών που ψέκασαν το Γλέζο, περιμένουμε τις ενέργειές του».

To Γραφείο Τύπου