Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/03/2010

Διακήρυξη της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου Συνδικαλιστών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που συνεδρίασε στο Ελσίνκι στις 5-7 Μαρτίου 2010

Η κρίση και η νεοφιλελεύθερη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Η συντονιστική επιτροπή του Δικτύου Συνδικαλιστών υποστηρίζει ένθερμα τον αγώνα που διεξάγουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Ελλάδας. Στηρίζουμε τις προσπάθειες συντονισμού των συνδικάτων, κοινωνικών κινημάτων και των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να διοργανωθεί με επιτυχία η μέρα κοινής δράσης στις 24 Μαρτίου 2010.

Το «ελληνικό πείραμα» στα πλαίσια της οικοδόμησης του νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού μοντέλου συντελείται με την υιοθέτηση αυταρχικών πολιτικών, το πάγωμα των κοινωνικών παροχών, με μειώσεις στους μισθούς που ανέρχονται στο 30%, με περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών υπηρεσιών, την οικονομική αποτελμάτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το υψηλό χρέος των αγροτών παραγωγών στις τράπεζες, την αυξανόμενη ανεργία, κυρίως των γυναικών, των νέων και των μεταναστών από τα μεγάλα συμφέροντα στην Ευρώπη, από τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το λεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας, τη συντηρητική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα μέτρα των συντηρητικών κυβερνήσεων.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν δικαιολογεί την προπαγάνδα ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ότι άλλες χώρες σύντομα θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Αυτά τα επιχειρήματα, που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων και σε πολλά μέσα ενημέρωσης, είναι συνέπεια της επίθεσης των κερδοσκόπων του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, των λεγόμενων διεθνών οίκων αξιολόγησης, και πολλών Ευρωπαίων ηγετών καθώς και των αντίστοιχων τοπικών συντηρητικών πολιτικών που ακολουθούν οι κυβερνήσεις.

Οι κύριοι «υπαίτιοι» της πρόσφατης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης έχουν στόχο όχι μόνο να αυξήσουν τα κέρδη τους επιβάλλοντας στην Ελλάδα δάνεια με υψηλά επιτόκια, αλλά και να διευρύνουν το ρόλο που παίζουν διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλπ. Με βάση το παρόν συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο μοντέλο του Ευρωπαϊκού πολιτικού και κοινωνικού οικοδομήματος σε αυτά τα ιδρύματα δεν μπορεί να ασκηθεί καμία πολιτική παρέμβαση ούτε πολιτικός έλεγχος.    

Η συντονιστική επιτροπή του Δικτύου Συνδικαλιστών εκφράζει την αλληλεγγύη της στον εργαζόμενο κόσμο της Ελλάδας και των άλλων χωρών που υφίστανται τις συνέπειες της σκληρής ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η οποία υπονομεύει την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών και των μεταναστών.

Επιπλέον στηρίζουμε ένθερμα τα συνδικάτα, τα κοινωνικά κινήματα και τις πρωτοβουλίες του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ που συντονίζουν τον αγώνα όλων των κοινωνικών και πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων, ο οποίος συντελείται μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. 

Μπεντ Γκρέιβσεν (Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα Δανίας)

Γκέραλντ Κέμσκι (Αριστερά - Γερμανία)

Μαρία Συράκου (Συνασπισμός - Ελλάδα)

Νούρια Λοζάνο-Μοντόγια (Εναλλακτική Ενωμένη Αριστερά Καταλωνίας)