Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/03/2010

Ομιλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Μιχ.Κριτσωτάκη στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ. Οικονομικών: «Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης»

«Οι ψευδεπίγραφες πολιτικές χρειάζονται κατεπείγοντες νόμους και υποβάθμιση της δημοκρατίας», τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ. Οικονομικών: «Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης», κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποβάθμιση της Βουλής με την απόφασή της να περάσει τα μέτρα μέσα σε 10 ώρες συζήτησης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "το θέμα τελικά είναι ταξικό, δεν είναι εθνικό" και υπερασπίσθηκε τον Δημόσιο τομέα στον οποίο το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. επιρρίπτουν τις ευθύνες για την κρίση, προκειμένου να μην αναλάβουν τις ευθύνες για τα αποτελέσματα των πολιτικών τους. "Φταίνε και οι δύο", είπε και τους κατηγόρησε ότι "κάνουν λαθροχειρία" φορτώνοντας τα πάντα στο Δημόσιο.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των εργαζομένων είπε ότι "η οργή δεν είναι ένα υγιές συναίσθημα, αλλά σήμερα δεν είναι υγιής όποιος δεν είναι θυμωμένος" και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "φορτώνει στους εργαζόμενους όλα τα βάρη της κρίσης που δημιούργησαν οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες και οι λοιποί "αόρατοι ευεργέτες", που η κυβέρνηση δεν έψαξε να βρει". Υπάρχει ασυλία και ασυδοσία για το μεγάλο κεφάλαιο και τις τράπεζες, πρόσθεσε, ενώ επέκρινε τη Ν.Δ. ότι στην ουσία στηρίζει τα μέτρα.

Τόνισε επίσης ότι "η εισοδηματική πολιτική, που επιβάλλει η κυβέρνηση, μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα πάνω από 10% και ότι θα επακολουθήσουν οι αντίστοιχες μειώσεις και στον ιδιωτικό τομέα…. Οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, στα καύσιμα, στα τσιγάρα, στα ποτά, στο ηλεκτρικό, οι αυξήσεις στο Φ.Π.Α., θα επιφέρουν δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, που σε συνδυασμό με τη μείωση των αποδοχών θα σπρώξει χιλιάδες πολίτες κάτω από το όριο της φτώχιας, στην ανέχεια και στην εξαθλίωση".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης, τονίζοντας ότι "το Σύνταγμα ούτε επιβάλλει, ούτε σας δίνει το δικαίωμα για μια τέτοια πρωτοφανή επίθεση εναντίον των οικονομικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων της χώρας" και επεσήμανε τον πρωθύστερο τρόπο με τον οποίο φέρνει τα νομοσχέδια η κυβέρνηση, καθώς πρώτα ψηφίζει τα αντιλαϊκά μέτρα και μετά θα φέρει το φορολογικό. Το ίδιο κάνει και στο ασφαλιστικό, όπου προχωρά χωρίς αναλογιστική μελέτη, "γιατί δεν θέλει να είναι μετρημένα όσα υπάρχουν", είπε και υπενθύμισε ότι "από τα αμέτρητα τρώει ο λύκος".

Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Κριτσωτάκης τόνισε ότι "είναι αναγκαία, μια άλλη πολιτική που θα είναι προσανατολισμένη στην παραγωγική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας, η οποία πρέπει να έχει επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων, μια πολιτική με προοδευτικό προσανατολισμό και προοπτική το σοσιαλισμό. Για μια τέτοια πολιτική εμείς καλούμε τους εργαζόμενους και ολόκληρο τον ελληνικό λαό να παλέψει και ζητάμε να ξεσηκωθεί, να αντισταθεί και να φωνάξει, να αντιπαλέψει όλη αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που προωθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με την ουσιαστική στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.0Σ. και την καθοδήγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αν η καμήλα δεν γονατίσει, δεν θα τη φορτώσουν.

Εμείς προτείνουμε στον ελληνικό λαό να μην είναι το υποζύγιο, να μη δεχθεί να είναι η καμήλα, να μη γονατίσει, να μην την φορτώσουν.

Να δούμε μια άλλη προοπτική για αυτή την κοινωνία και αυτή η προοπτική να έχει άλλο χρώμα, να μην είναι μαύρη ή φαιή, να είναι πιο ανοιχτόχρωμη και πιο ανοιχτή στην ελπίδα."