Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/03/2010

Ανακοίνωση Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΝ Λευκάδας

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ Λευκάδας, ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Ε.Γ. του ΣΥΝ, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Κατʼ αρχή θέλω να σημειώσω ότι χθες ήταν η 8η Μάρτη, ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των Γυναικών σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την 100η επέτειο από την καθιέρωση της, η οποία δυστυχώς δεν βρίσκει τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις εργαζόμενες, στην καλύτερη τους στιγμή. Η οικονομική κρίση και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές κατεδαφίζουν συστηματικά θεμελιώδη δικαιώματα όλων των εργαζόμενων, πλήττοντας ιδιαίτερα σκληρά τις γυναίκες, με υψηλά ποσοστά ανεργίας, ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, μικρότερες αμοιβές, περικοπές επιδομάτων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης, άσκηση βίας, ποικίλες κοινωνικές διακρίσεις, κά). Κατά συνέπεια το ζήτημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της εξασφάλισης ισότιμης θέσης των γυναικών, παραμένει κεντρικό μέτωπο πάλης του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ στον κοινωνικό τομέα.

Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω, είναι τα απαράδεκτα, από ηθική, κοινωνική και οικονομική άποψη, μέτρα που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση στο όνομα αντιμετώπισης της κρίσης. Πρόκειται για κήρυξη ταξικού πολέμου κατά μισθωτών και συνταξιούχων και της νέας γενιάς. Η κυβέρνηση με εντολές της ΕΕ, του ΔΝΤ και των «αγορών» (κερδοσκόπων), τη στήριξη τραπεζιτών, βιομηχάνων, μεγαλοεργολάβων, εφοπλιστών, καθώς των ηγεσιών ΝΔ και ΛΑΟΣ, επιβάλλει ένα αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, οδηγόντας την οικονομία σε βαθιά ύφεση, την ανεργία στα ύψη και τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στη φτώχεια και στην περιθωριοποίηση, χωρίς ελπίδα εξόδου από την κρίση. Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι ο κ.Παπανδρέου δεν γνώριζε το ύψος των ελλειμμάτων και του χρέους. Τα γνώριζε και συνειδητά αποδέχτηκε την αλλαγή «κυβερνητικής φρουράς» με τη ΝΔ, ελπίζοντας να περάσει με λιγότερους τριγμούς και αντιστάσεις τα αντιλαϊκά μέτρα.

Η κυβέρνηση ζητάει «θυσίες» για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία. Ωστόσο αποφεύγει να απαντήσει γιατί ζητάει θυσίες από εκείνους που δεν ευθύνονται για την κρίση; Αποφεύγει να αναφερθεί στις «μαύρες τρύπες» διαρροής κρατικών πόρων σε όφελος εκλεκτών της ολιγαρχίας και συνεργατών της. Δεν μας λέει τι έννοια έχει η παραμονή στην «ευρωζώνη» με στημένα παιγνίδια της «Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» με «αξιολογητές» και κερδοσκόπους σε βάρος του ελληνικού λαού (χαμηλότοκος δανεισμός τραπεζών και συνέχεια ακριβός δανεισμός ελληνικού δημοσίου).

Γιατί καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα ληξιπρόθεσμα δάνεια αποτυχημένων δραστηριοτήτων μεγάλων επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες; Πως βρίσκονται εύκολα 28 δις για στήριξη τραπεζιτών και δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για τους αγρότες; Γιατί δεν εισπράττονται βεβαιωμένα φορολογικά χρέη (άνω των 15 δις) «εχόντων και κατεχόντων»; Γιατί οι ΑΕ και ΕΠΕ διατηρούν το προνόμιο μείωσης φορολογίας κερδών από 25% σε 20% και δεν επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στους ισχυρούς του χρήματος και του κεφαλαίου; Γιατί δεν εκδίδονται λαϊκά ομόλογα με μικρότερο επιτόκιο δανεισμού από το δημόσιο και θετική απόδοση στους αποταμιευτές; Γιατί δεν περικόπτονται δαπάνες σε εξοπλιστικά προγράμματα (2006-2013 ανέρχονται σε 27 δις ?); Πως μπορούμε να ελπίζουμε μείωση ανεργίας με μείωση αναπτυξιακών κονδυλίων (ΠΔΕ) και συρρίκνωση μισθών και συντάξεων που βαθαίνουν την ύφεση; Και καλά οι περικοπές στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, πάνε υποτίθεται για τα ελλείμματα και το χρέος. Στον ιδιωτικό τομέα που πάνε; Δίδονται «λευκές επιταγές»…… στο όνομα σωτηρίας της οικονομίας;

Η απάντηση του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μια και καθαρή. Καμιά ανοχή στην ανάλγητη και προκλητική πολιτική. Ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μέτρων και των διαχειριστών της. Υπάρχει εναλλακτική λύση. Με άρνηση υποταγής στο «στημένο παιγνίδι» των τραπεζών, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των «αγορών». Με αναζήτηση άλλων πηγών δανεισμού, με άρνηση εξυπηρέτησης δανείων, με εθνικοποίηση τραπεζών και αξιοποίηση αποταμιευτικών πόρων σε προγράμματα ανάπτυξης, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση ανεργίας. Πάταξη φοροδιαφυγής και εισοφοροδιαφυγής, μείωση δαπανών για εξοπλισμούς, αύξηση κοινωνικών δαπανών, προστασία αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, στήριξη μικροεπιχειρήσεων, πάταξη στην πράξη και όχι με κούφια λόγια, της διαφθοράς και της «ρεμούλας» στο δημόσιο χρήμα, κά.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται και καλεί τους εργαζόμενους σε ενεργητική αποδοκιμασία των μέτρων και τη διεκδίκηση ριζικής στροφής στην ασκούμενη πολιτική, για να βγει σίγουρα και οριστικά η χώρα από την κρίση.

Λευκάδα
9.3.10