Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/07/2004

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά για το τείχος του Σαρόν

Ο ΣΥΝ χαιρετίζει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που με τη θετική ψήφο 150 χωρών ζητεί τη κατεδάφιση του τείχους του Σαρόν στη κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Η απόφαση αυτή που αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης αντίστοιχης γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δείχνει ότι σχεδόν στο σύνολό της η παγκόσμια κοινότητα είναι αντίθετη με τη πολιτική των κυβερνήσεων Μπους και Σαρόν στο Παλαιστινιακό.

Οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που εδώ και πάνω από ένα χρόνο κινητοποιούνται κατά του τείχους, θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να γίνουν πράξη οι παραπάνω αποφάσεις. Αυτό προκύπτει και από πρόσφατες ανακοινώσεις τόσο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς όσο και του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς.

Ανακοίνωση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Στην απόφαση της ΕΕ του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που συνήλθε στις 11/7/2004 στο Βερολίνο, τονίζεται:

Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πληροφορήθηκε με μεγάλη ικανοποίηση για τη συμβουλευτική γνωμοδότηση «Οι νομικές συνέπειες από την κατασκευή τείχους στην Κατεχόμενη Παλαιστινιακή Περιοχή», που δημοσιεύτηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στις 9 Ιουλίου 2004.

Η απόφαση αυτή δηλώνει απερίφραστα ότι η κατασκευή τείχους από το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μέσα και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και το καθεστώς που συνδέεται μ’ αυτό, είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με τη θέση του κυριότερου δικαστικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, το Ισραήλ έχει υποχρέωση να σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, να τερματίσει τις εργασίες για την κατασκευή του τείχους, να αναμορφώσει την κατάσταση που έχει εδραιωθεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μέσα και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και να επανορθώσει για όλες τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς χαιρετίζει τη ρητή αναγνώριση από την απόφαση, του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση, καθώς επίσης και το ότι η κατασκευή του τείχους χαρακτηρίζεται ως παραβίαση αυτού του δικαιώματος. Οι Ισραηλινοί εποικισμοί, το 80% των οποίων είναι εγκατεστημένοι στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, επίσης κρίνεται ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Τέλος, το δικαστήριο εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του στη δικαιολόγηση του τείχους στο όνομα της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ.

Στη γνωμοδότηση αυτή το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς βλέπει να επιβεβαιώνεται η βασική του θέση ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή μπορούν να εδραιωθούν μόνο αν εφαρμοστούν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μόνο αν τερματιστεί η Ισραηλινή κατοχή και εξασφαλιστεί το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση σε ένα βιώσιμο και κυρίαρχο κράτος δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, θα σταματήσει η σημερινή βίαιη αντιπαράθεση.

Το Φόρουμ ζητεί μέτρα από την ΕΕ

Εξάλλου, σε έκκληση που διακινεί σε πολλές χώρες, το Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς με βάση απόφαση της Συνόδου του στο Όσλο ( 21/6/2004), καλείται η ΕΕ να «παγώσει» της συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ στη περίπτωση που η κυβέρνηση Σαρόν δε συμμορφωθεί με την απαίτηση για γκρέμισμα του τείχους.

«Τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης που συμμετέχουν στο Φόρουμ-αναφέρει η έκκληση- σας καλούν να συνταχθείτε μαζί μας και να ασκήσετε την επιρροή σας στο κράτος του Ισραήλ και τις άλλες σχετικές πλευρές με τα ακόλουθα αιτήματα:

1. Έκκληση για διεθνή παρέμβαση

Εθελοντές από ανθρωπιστικές οργανώσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πολιτικά κόμματα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την παρακολούθηση της κατάστασης στις κατεχόμενες περιοχές. Χρειάζεται επειγόντως ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, που θα πιέσει το Ισραήλ να αποσυρθεί από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967.

2. Υποστήριξη στις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο τείχος

Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς για πλήρη διεθνή υποστήριξη στις ειρηνικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από ανθρωπιστικά και ειρηνευτικά κινήματα, τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στο Ισραήλ, καθώς και για τις μαζικές διαδηλώσεις και τις καθιστικές διαμαρτυρίες των πολιτών.

3. Αποκάλυψη του πραγματικού λόγου για την κατασκευή του τείχους

Η σημερινή πολιτική της Ισραηλινής κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει δεδομένα που θα καταστρέφουν κάθε πρόοδο για την ειρήνη. Καθίσταται αδύνατη η λύση των δύο κρατών και οι Παλαιστίνιοι είναι υποχρεωμένοι να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Η μόνη λύση για επίλυση του προβλήματος είναι να επιμείνουμε για την εφαρμογή των Αποφάσεων 194,242 και 338 των Ηνωμένων Εθνών.

4. Μποϋκοτάζ στα προϊόντα των κατεχομένων περιοχών

Καλούμε πολίτες, οργανώσεις, συνδικάτα, ενώσεις καταναλωτών, κόμματα και επιχειρήσεις να μποϋκοτάρουν αγαθά και προϊόντα από τους παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς. Η διακίνηση των προϊόντων αυτών αποτελεί ενεργή υποστήριξη στην παράνομη Ισραηλινή κατοχή. Επίσης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Οι εισαγωγές και εξαγωγές όπλων από και προς το Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν.

5. Πάγωμα της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με το Ισραήλ

Η ΕΕ έχει συνάψει προνομιακή εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ, την Ευρω-Μεσογειακή Συμφωνία Εταιριών. Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ απολαμβάνει το δικαίωμα ελευθέρου εμπορίου με τις χώρες της ΕΕ. Η συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις που απαιτούν σεβασμό στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για όσο διάστημα το Ισραήλ δεν μπορεί να εγγυηθεί τη ζωή, την περιουσία και την ελευθερία κινήσεων, η εμπορική συμφωνία πρέπει να παγώσει.

«Σταματήστε το τείχος - δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη!», καταλήγει η έκκληση.

To Γραφείο Τύπου