Skip to main content.
10/03/2010

Επίσκεψη Δημ. Βίτσα στον Ν. Πέλλας

Επίσκεψη στον Νομό Πέλλας πραγματοποίησε στις 9 και 10 Μαρτίου ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας. Ο κ. Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα Νάκη Πασχαλίδη και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, επισκέφτηκε μέλη και φίλους του κόμματος στα Γιαννιτσά και στην Αριδαία. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανοιχτή συγκέντρωση, την Τετάρτη το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Έδεσσας.

Ο Γραμματέας της ΚΠΕ αναφέρθηκε στην ομιλία του στην οικονομική κρίση, εξηγώντας σε ποια θέση βρίσκεται η χώρα μας και τι προτείνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον. Τόνισε ότι «η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι καταστροφική για την χώρα, άνοιξε την όρεξη των κερδοσκοπικών μηχανισμών» ενώ για τα μέτρα είπε ότι «είναι αναποτελεσματικά. Θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση.. χιλιάδες άνθρωποι οδηγούνται στην εξαθλίωση..». Ακόμη υπογράμμισε ότι «υπάρχει άλλος δρόμος: η απάντηση από τους εργαζόμενους να είναι σε ευρωπαϊκή κλίμακα».

Ακολούθως ανέφερε τις άμεσες προτάσεις του κόμματος όπως είναι η φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων (όπως ίσχυε προ ΝΔ), η ουσιαστική φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, ο δημόσιος έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η γενναία περικοπή των εξοπλιστικών συστημάτων, η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής ανάγκης, η δίκαιη φορολογική κλίμακα, η πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής – διαφθοράς και άλλα. Επιπλέον θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα πλεονεκτήματα (αγροτική οικονομία, ενίσχυση σχεδίων ανάπτυξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κ.ά.) της χώρας (μεσοπρόθεσμα μέτρα) ώστε να υπάρχει αναπτυξιακό πρόγραμμα. Καταλήγοντας είπε ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης «δεν είναι μόνο για σήμερα, δεν είναι το μέσον για να ξεφύγουμε από την κρίση αλλά ο στόχος και είναι αναποτελεσματικά». Κάλεσε όλες τις αριστερές δυνάμεις και τον προοδευτικό κόσμο να συμμετέχει στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού συνασπισμού λέγοντας βροντερό όχι στα μέτρα.

Για το θέμα του «Καλλικράτη» ανέφερε πως «ότι έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα είναι έκθεση ιδεών για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δεν έχουμε αξιολογήσει ακόμη την προηγούμενη διοικητική μεταρρύθμιση». Τόνισε ότι υπάρχουν πολλά ασαφή σημεία και επιπλέον δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις δηλαδή επιτελικό κράτος, αυτοδιοίκηση με πόρους και αρμοδιότητες, συμμετοχή του πολίτη ως αναγκαστική διαδικασία διαβούλευσης και εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και εκφράστηκαν προβληματισμοί των μελών  για θέματα κομματικά αλλά και γενικότερης φύσεως.

Για την Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ  Πέλλας
Ο Γραμματέας
Νάκης Πασχαλίδης