Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/03/2010

Ερώτηση για το λαθρεμπόριο κατοικίδιων στην Ελλάδα κατέθεσε ο Νίκος Χουντής

Ερώτηση για το λαθρεμπόριο κατοικίδιων στην Ελλάδα κατέθεσε ο Νίκος Χουντής Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια Επιτροπή. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

«Σύμφωνα με στοιχεία στην Ελλάδα ετησίως εισάγονται παράνομα 200.000 κατοικίδια ζώα. Το 70% -80%  των ζώων που πωλούνται στα "pet shop" προέρχονται από αυτό το λαθρεμπόριο . Σύμφωνα με καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων μόλις 1 στα 4 από τα ζώα αυτά επιβιώνουν, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών  μεταφοράς και διαβίωσης παραβιάζοντας κατάφορα τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ1/2005 του Συμβουλίου για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά τους προκειμένου να μην προκαλούνται τραυματισμοί ή αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και να τους παρέχονται οι κατάλληλες συνθήκες για την κάλυψη των αναγκών τους.

Ερωτάται η επιτροπή :

1. Γνωρίζει πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στα πιο καίρια σημεία μεταφοράς, στα σημεία εξόδου ή στους συνοριακούς σταθμούς επιθεώρησης αλλά και στα υπόλοιπα στάδια της μεταφοράς όπως ο κανονισμός ορίζει; Ποια τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων;

2. Πως σκοπεύει να συνεργαστεί με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ώστε να αντιμετωπιστεί η κακομεταχείριση αυτών των κατοικίδιων;»

To Γραφείο Τύπου