Skip to main content.
13/03/2010

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τη Μετανάστευση - άρθρο της Ηρώς Διώτη στην ΑΥΓΗ

«όλοι οι άνθρωποι είναι σαν ένα σώμα
και ίδιο
αν μία μέρα πονέσει ένα μέλος
δεν μπορούν να αντέξουν τα άλλα μέλη
εσύ αν δεν μπορείς να καταλάβεις
τι πόνο έχουν οι άλλοι άνθρωποι
δεν μπορείς να λέγεσαι άνθρωπος»

Το ποίημα του ανώνυμου ανήλικου από την Παγανή το περυσινό καλοκαίρι του no border στην Μυτιλήνη, μας πετάει στα μούτρα την πραγματικότητα των ανθρώπων και όχι την πραγματικότητα των αριθμών και των νομικών όρων. Οι ανήλικοι κρατούμενοι περιέγραψαν πως νιώθουν πίσω από τα κάγκελα ενός κέντρου κράτησης μιας χώρας στην οποία ήρθαν με πολλές ελπίδες για να αντιμετωπίσουν στο τέλος μια φυλακή με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες που μπορούμε να φανταστούμε.

Πρόσφατα επισκεφτήκαμε το Κέντρο Κράτησης της Βέννας και αμέσως ζητήσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Βούγια να κλείσουν αμέσως τα Κέντρα της ντροπής, των παράνομων επαναπροωθήσεων και των άθλιων συνθηκών που εξευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ακόμα περιμένουμε…

Η μετανάστευση είναι φαινόμενο που υπάρχει από τα αρχαία χρόνια. Είναι οι άνθρωποι που εξαναγκάζονται να μετατραπούν σε προσφυγές για να γλυτώσουν από πολέμους, καταστροφές, και διώξεις και οι άνθρωποι που μεταναστεύουν για οικονομικούς λόγους, για μια καλύτερη ζωή. Η κίνηση των ανθρώπων είναι τελικά και αναπόφευκτη αλλά και δικαίωμα. Δεν είναι μια πράξη παράνομη άσχετα αν έτσι επιχειρούν να την εμφανίσουν διάφοροι και διάφορες που επιμένουν να αποκαλούν τους ανθρώπους λαθρομετανάστες. Μια κοινωνία οφείλει να σκεφτεί το θέμα της μετανάστευσης από την πλευρά των δικαιωμάτων και όχι της καταστολής. Εξάλλου καμιά καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει τη μετακίνηση των ανθρώπων που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή.

Η καλοζωισμένη Δύση είναι προορισμός χιλιάδων μεταναστών και μεταναστριών γιατί πρώτα, πρώτα, φρόντισε να καταστρέψει τις χώρες τους και τις υποδομές τους, -παλιότερα με την αποικιοκρατία, πιο πρόσφατα με πολέμους, επεμβάσεις, καταλήστευση των φυσικών τους πόρων, εξαναγκασμό σε φτώχεια-. Αυτό σημαίνει αυτόματα πως οι άνθρωποι θα μετακινηθούν για να επιβιώσουν.

Στα χρόνια που έρχονται θα υπάρξουν ακόμα πιο μεγάλες ροές μετανάστευσης λόγω της κλιματικής αλλαγής για την οποία επίσης ευθύνεται η ανορθολογική πολιτική της «ανάπτυξης» της Δύσης που θυσιάζει ανερυθρίαστα κάθε φυσικό πόρο, κάθε δάσος, κάθε ελεύθερο χώρο, κάθε ελπίδα των επόμενων γενεών να ζήσουν καλά. Γιατί τα κέρδη, για τη λογική αυτής της ανάπτυξης και γιʼ αυτούς που την υπηρετούν είναι πάνω από τους ανθρώπους. Η αντίληψη τους λέει να κλείσουμε τα σύνορα ή να δεχόμαστε μόνο όσους χρειάζεται η οικονομία, δηλαδή όσους θέλουμε να ξεζουμίσουμε, αντίληψη εσφαλμένη και αναποτελεσματική εκτός από κυνική, απάνθρωπη και λαϊκιστική.

Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια εξυπηρετεί το αυτονόητο. Την αναγνώριση δικαιωμάτων στους ανθρώπους που ζουν και προσφέρουν σε αυτή τη χώρα. Την αναγνώριση ότι εφόσον ζουν εδώ πρέπει να μετέχουν με κάθε ισότιμο τρόπο στην κοινωνία. Μόνο οι κραυγές της ακροδεξιάς και διαφόρων άλλων συντηρητικών κύκλων επιμένουν να λένε «Έλληνας γεννιέσαι» μόνο και μόνο για να «παίξουν» με έναν υποτιθέμενο πατριωτισμό. Για μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τα δικαιώματα της δεύτερης γενιάς αποτέλεσαν αντικείμενο πολύχρονων αγώνων των κοινωνικών οργανώσεων, του μεταναστευτικού κινήματος και της αριστεράς και δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν.

Η δυνατότητα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας που θα δοθεί σε ένα κομμάτι, των παιδιών των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, και τα δικαιώματα συμμετοχής στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναγνωρίζει απλά το δικαίωμα συμμετοχής του μετανάστη στην κοινωνία.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προφανώς και δεν μας αρκούν, αφορούν λίγους και λίγες και είναι και άδικες τη στιγμή που εξαρτούν π.χ την ιθαγένεια από τη νομιμότητα των γονιών, οι οποίοι δεν ευθύνονται για την κατάσταση αυτή. Διότι από το σύνολο των σχετικών επιστημονικών ερευνών και μελετών, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη αρθρογραφία, προκύπτει ότι η βασικότερη αιτία μη νομιμότητας του καθεστώτος διαμονής των αλλοδαπών στην Ελλάδα είναι οι παράλογες και εν πολλοίς παράνομες απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου για την ανανέωση των αδειών διαμονής από το 1998 (πρώτη νομιμοποίηση) μέχρι σήμερα (υψηλό κόστος, γραφειοκρατία, διαφθορά).

Γιʼ αυτό χρειάζεται συνέχιση της προσπάθειας και γιʼ αυτό χρειάζεται πάντα να υπενθυμίζουμε και στη βουλή και παντού και αιτήματα των κινημάτων και των ίδιων των μεταναστών, που έχουν να κάνουν ακριβώς με όλα αυτά, αλλά και με ευρύτερες διαδικασίες στο θέμα. Με τα αιτήματα δηλαδή για μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης και για άσυλο στους πρόσφυγες. Η ποινικοποίηση της μετανάστευσης και η στρατιωτικοποίηση των συνόρων είναι βαρβαρότητα και δεν οδηγεί πουθενά.

* Η Ηρώ Διώτη είναι βουλευτής Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ