Skip to main content.
14/03/2010

Το ΕΣΠΑ δεν μπορεί ακόμα να ενταχθεί στην οικονομική και αναπτυξιακή ζωή της χώρας - άρθρο της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Θεσσαλονίκης) στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ

Στη βουλή προχθές έγινε ενημέρωση από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΑΝ), κ. Λούκα Κατσέλη, για το υπό κατάθεση σ/ν « Για την αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς(ΕΣΠΑ) 2007-2013».  Τα σημεία που τέθηκαν, από το ΣΥΡΙΖΑ  ήταν τέσσερα  κομβικής σημασίας θέματα, που άπτονται των δομικά αντιφατικών και μη ολοκληρωμένων (ακόμα και σήμερα) ρυθμίσεων για την οργάνωση και διαχείριση του ΕΣΠΑ. Το πρώτο και κρίσιμο θέμα αφορά το νόμο 3614/2007, που σχεδίασε η προηγούμενη κυβέρνηση και σήμερα γίνεται επιμέρους τροποποίησή του. Η ΝΔ σχεδίασε ένα πολύπλοκο, γραφειοκρατικό, εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του νόμο, υπακούοντας και στις απαιτήσεις της ΕΕ για μείωση του αριθμού των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και στην κομματική ανάγκη, να ελέγξει τους μηχανισμούς εφαρμογής του προγράμματος με όρους κομματικής και πολιτικής πελατείας. Εμείς τον είχαμε καταψηφίσει και τεκμηριωμένα θέσαμε τις δικές μας προτάσεις, που φυσικά δεν ελήφθησαν υπόψη. Σήμερα, ενώ όλη η δομή του προγράμματος έχει αλλάξει, με την μεταφορά του ΕΣΠΑ από το ΥΠΟΙΟ στο ΥΠΟΑΝ, με τη μεταφορά εποπτευόμενων φορέων από πολλά υπουργεία σε άλλα και με το νέο περιφερειακό σχεδιασμό, το προτεινόμενο σ/ν, έρχεται να τροποποιήσει ή να συμπληρώσει  μερικά μόνο σημεία του, αφήνοντας τον υπόλοιπο νόμο, ως έχει. Η αδυναμία του ΥΠΟΑΝ να ανταποκριθεί σε ένα συνολικό νομικό και πολιτικό επανακαθορισμό, υπογραμμίζει το δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει αποτελεσματικά η νέα πολιτική ηγεσία, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει και την αδυναμία(!) της κυβέρνησης να σχεδιάσει στρατηγικά, με πλήρη συντονισμό όλων των υπουργείων και των περιφερειών, ένα νέο αποτελεσματικό πλαίσιο στρατηγικής και εφαρμογής του ΕΣΠΑ.

Επιπλέον δεν έχει γίνει ακόμα η εξειδίκευσή του και η κατανομή των πόρων σε συγκεκριμένα έργα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ βρίσκεται μόλις στο 3,5% και μάλιστα για έργα «γέφυρες» από το Γʼ ΚΠΣ. Μπορούμε να προβλέψουμε, ότι αυτή η καταλυτική στην σημασία της καθυστέρηση, μαζί με τις δομικές αδυναμίες και σε πολλά σημεία αντιφατικές πολιτικές στην ανάπτυξη των στόχων του ΕΣΠΑ και την εφαρμογή του, θα δημιουργήσει πολύ σημαντικά προβλήματα σε μια χώρα που τα έργα και του ΕΚΤ και του ΕΤΠΑ θα μπορούσαν να είναι ένας σημαντικός όρος ανάπτυξης, αρκεί να μην κατασπαταλούνται πόροι από κακοδιαχείριση ή να χάνονται από αδράνεια και γραφειοκρατία.  Θέσαμε και άλλα κομβικά θέματα για την εφαρμογή του ΕΣΠΑ, όμως δεν απαντήθηκε κανένα.

Τη στιγμή που η οικονομική ύφεση βαθαίνει και τα νέα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μέσα και από το ΠΣΑ προβλέπουν περαιτέρω μείωση των Δημοσίων Επενδύσεων-600 εκ. ευρώ μείωση στους νευραλγικούς κλάδους της Παιδείας και της Υγείας-το αναπτυξιακό σκέλος είναι ανύπαρκτο και φυσικά δεν εννοώ σε καμία περίπτωση το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολούθησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και βιώνουμε τα αποτελέσματά τους. Αυτή τη στιγμή το ΕΣΠΑ  μπορεί να λειτουργήσει ως ένας μοχλός ισόρροπης ανάπτυξης έξω από κομματικές και πελατειακές λογικές, αν υπάρξει πολιτική βούληση κάτι που δυστυχώς δεν διαφαίνεται.

Επίσης η Υπουργός κ. Κατσέλη έκανε εκτενή αναφορά στην ενίσχυση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δηλαδή οι συμπράξεις δημοσίου με μεγάλους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους σε δημόσια έργα(σχολεία, νοσοκομεία, έργα υποδομής, οδικά δίκτυα, λιμάνια κ.α.) που κοστίζουν πανάκριβα στο ελληνικό κράτος και τους πολίτες, αντί να περιοριστούν θα μεγεθυνθούν περαιτέρω.

Εμείς θα επιμείνουμε στις θέσεις μας για την κατάργηση των ΣΔΙΤ και φυσικά ότι το ΕΣΠΑ θα πρέπει να επανασχεδιαστεί σε πολλά σημεία του, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των κοινωνικών φορέων και να απλοποιηθεί ο μηχανισμός εφαρμογής του, ώστε να είναι ο όρος για την ουσιαστική σχέση του με την κοινωνία και τις δημιουργικές δυνάμεις της.