Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/02/2005

Για τη διαφθορά στους κόλπους της Εκκλησίας

Απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου στη Συνδιάσκεψη του Κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος μιλώντας σήμερα στη Συνδιάσκεψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ακροπόλ, σχολίασε το θέμα της διαφθοράς στους κόλπους της Εκκλησίας και τόνισε τα εξής:

Εκκλησία και κράτος, δικαστικοί και μητροπολίτες, πολιτικοί και ιεράρχες, έχουν αναδειχθεί σε συγκοινωνούντα δοχεία όπου κινούνται ελεύθερα όλα τα παθολογικά φαινόμενα της σήψης, διαφθοράς και διαπλοκής που υπονομεύουν ακόμα περισσότερο όλο το χώρο αξιών που αναζητάει η κοινωνία μας.

-Η πάγια θέση του ΣΥΝ για χωρισμό εκκλησίας και κράτους δικαιώνεται. Και όχι μόνο δικαιώνεται αλλά μπορεί σήμερα να γίνει πολύ ευρύτερα κατανοητή. Καλούμε τα άλλα κόμματα ιδιαίτερα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που ταυτίζονται, για λόγους εκλογικής πελατείας, στην άρνησή τους να εφαρμοστεί αυτός ο χωρισμός, μια εξαίρεση που ισχύει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, να άρουν τις αντιρρήσεις τους και να αφήσουν πέρα τους ασπασμούς με τον αρχιεπίσκοπο και με ιεράρχες που γίνονται για λόγους διασφάλισης εκλογικής πελατείας. Η στάση μας αυτή δεν υπαγορεύεται από μια εχθρική στάση προς το χώρο της εκκλησίας. Ο χωρισμός εκκλησίας και κράτους θα μπορέσει να σταματήσει το χωρισμό της εκκλησιαστικής ηγεσίας από τις αξίες της ταπεινότητας, της ολιγάρκειας, της πνευματικότητας, της αγάπης, που εμείς στην Αριστερά τη λέμε αλληλεγγύη, και οι οποίες αξίες απορρέουν από πολλά χριστιανικά κείμενα- «Επί του Όρους Ομιλία» κλπ.

-Είναι ανάγκη να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός στο χώρο της εκκλησίας με συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές. Διότι δεν ξέρω ποιόν πρέπει να καταδικάσουμε περισσότερο, αυτόν ο οποίος παραβιάζει τους όρους της αγαμίας ή αυτούς που επιβάλλουν σήμερα την αγαμία σε μια ορισμένη τάξη κληρικών, πράγμα το οποίο άλλες εκκλησίες το έχουν αντιμετωπίσει με πολύ πιο ανοιχτό πνεύμα.

-Μέσα σ’ αυτή την κρίση, ως Αριστερά εκτιμούμε βαθιά ένα σημαντικό τμήμα του κατώτερου κλήρου που είναι δίπλα στους φυλακισμένους, που κάνει δουλειά με τα παιδιά των μεταναστών, που δουλεύει σε απομακρυσμένα χωριά, που είναι κοντά στους ανέργους, που έχει ελάχιστες απολαβές και που σε μεγάλο βαθμό συμμερίζεται αξίες που έχουμε κι εμείς.

-Τα ΜΜΕ μπορούν να ασκήσουν έναν κριτικό ρόλο, να αποκαλύψουν πράγματα που κρύβονται, να φωτίσουν σκοτεινές πλευρές του δημόσιου βίου 'Αλλο αυτό όμως και άλλο τα σήριαλ με τους ρασοφόρους τα οποία βλέπουμε. Αν ερχόταν ένας ξένος επισκέπτης στην Ελλάδα χωρίς να ξέρει σε ποια χώρα έρχεται και άνοιγε την τηλεόραση, θα νόμιζε ότι βρίσκεται στο Ιράν ή σε ένα άλλο θεοκρατικό καθεστώς. 'Αλλο η καταγγελία και άλλο η ηδονοβλεψία, ή ο εξαναγκασμός ακόμη και νέων ή μικρών παιδιών να ακούνε και να βλέπουν σκηνές από τη ζωή του ενός και του άλλου ιεράρχη. 'Αλλο η αποκατάσταση της δημοκρατίας και του ήθους και άλλο η παραβίαση χωρίς κανέναν έλεγχο της ιδιωτικής ζωής του οποιουδήποτε και η παραβίαση του απορρήτου την οποία εγγυάται το ίδιο το Σύνταγμα. Εμείς διαφωνούμε με αυτή την κατάσταση.

Θέλω να καταλήξω λέγοντας, ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία, μια θέση δική μας η οποία ξένιζε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, να γίνει ευρύτερα αποδεκτή ακόμη και από το χώρο των πιστών.

To Γραφείο Τύπου