Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/03/2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Π.Λαφαζάνη με θέμα την κατάργηση της χρήσης χημικών και δακρυγόνων κατά των πολιτών

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή ΒΆ Πειραιά, Παν. Λαφαζάνη  προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα την κατάργηση της χρήσης χημικών και δακρυγόνων κατά των πολιτών. 

Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται από την ΕΛ.ΑΣ για την απώθηση των διαδηλωτών είναι άκρως επικίνδυνες και επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία, ενώ υπάρχουν διεθνείς αποφάσεις και συμβάσεις για τη μη χρήση τους [απόφαση του ΟΗΕ 2603/16-12-1969, Σύμβαση του Παρισιού (1993)]

Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη  κ. Σπύρος Βούγιας.

Κατά την τοποθέτησή του ο Παν. Λαφαζάνης, τόνισε τα εξής: 

«ΚατΆ αρχάς σέβομαι την παρουσία κύριε Υφυπουργέ, παρόλο που δεν ήσασταν και ιδιαίτερα ευγενικός, θα έλεγα, στην απάντηση που μου δώσατε. Λυπάμαι όμως γιατί δεν είναι ο αρμόδιος Υπουργός για να απαντήσει σΆ αυτήν την ερώτηση, διότι αυτός κατΆ εξοχήν έχει προβεί και σε δεσμεύσεις γιΆ αυτό το θέμα της χρήσης χημικών όπλων, δακρυγόνων όπως λέμε, εναντίον διαδηλωτών.

Ωραία είναι κε Υφυπουργέ να προσπαθείτε, αντί να απαντήσετε επί της ουσίας να κάνετε μία αντεπίθεση άνευ ουσίας. Διότι το ερώτημα το δικό μου ήταν σαφές και εξαιρετικά επίκαιρο. Και το οποίο, δυστυχώς, από τα γεγονότα, αποκτά και μια ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες. Δηλαδή θα συνεχίσετε τον χημικό πόλεμο εναντίον των διαδηλωτών; Θα συνεχίσετε; Ως πότε, θα τραβήξει αυτή η ιστορία;

Μας είπατε ότι η κυβέρνησή σας  χρησιμοποιεί λιγότερα χημικά εναντίον διαδηλωτών, απΆ ότι οι προηγούμενες. Το θέμα όμως δεν είναι η δοσολογία χρήσης δακρυγόνων, ούτε αν το ισοζύγιο αυτό είναι πιο θετικό ή όχι  για την κυβέρνησή σας, το θέμα δεν είναι εκεί.

Από  παιδάκι είμαι στους δρόμους και ζω με τις διαδηλώσεις. Θεωρώ ότι η πολιτική των δρόμων είναι αυτή που ανοίγει τους δρόμους για τις κοινωνίες και την ιστορία.  Μην μου λέτε, λοιπόν, ότι εσείς χρησιμοποιείτε λιγότερα δακρυγόνα, εφόσον τα υφίσταμαι προσωπικά. Δεν υπάρχει διαδήλωση, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, που να μην έχει γίνει χρήση και μάλιστα εκτεταμένη, και αλόγιστη χρήση – όχι ότι υπάρχει και λελογισμένη χρήση δακρυγόνων – και ανεξέλεγκτη χρήση.

Λοιπόν, τι θα γίνει; Θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; Μην μου πείτε ότι είναι ακίνδυνη η χημική ουσία  CS, που περιέχουν τα δακρυγόνα, όταν ξέρετε εσείς πολύ καλά ότι αν χρησιμοποιηθούν δακρυγόνα και ταυτόχρονα υπάρχουν αστυνομικά σκυλιά, τα σκυλιά δεν μπορούν να τα αντέξουν. Κινδυνεύουν να ψοφήσουν. Και  όμως στους ανθρώπους τα χρησιμοποιείτε και λέτε ότι δεν βλάπτουν την υγεία τους.

Εδώ έχω πλήρη κατάλογο μελετών που έχουν αναπτυχθεί για τη χημική ουσία, CS και τον καταλύτη που χρησιμοποιείται μαζί με αυτήν για να διευκολύνει την εκτόξευση των δακρυγόνων, ότι είναι όχι μόνο επικίνδυνες αλλά έχουν τεράστιες βλαπτικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών.

Σας έχουν ψεκάσει στο πρόσωπο από μισό μέτρα κύριε Υφυπουργέ; Να καταλάβετε τι  είδους βασανιστήριο είναι αυτό, πέραν των προβλημάτων που δημιουργούνται στην υγεία. Προχθές ψέκασαν τον Μανόλη το Γλέζο και το είδαμε στην εικόνα.

Τι το απειλητικό είχε ο Μανόλης ο Γλέζος πέρα από τΆ άσπρα του μαλλιά; Κινδύνεψε ο άνθρωπος να πεθάνει. Δίπλα του ήμουνα. Έπεσε αναίσθητος κι έχει κι άλλα προβλήματα, έχει κάνει εγχειρήσεις καρδιάς, έχει προβλήματα αναπνευστικά, κινδύνεψε εκείνη τη στιγμή να μείνει επί τόπου. Τι θα λέγατε ύστερα;

Λοιπόν, το θέμα που πρέπει να απαντήσετε είναι το εξής. Εσείς δεσμευτήκατε ότι θα καταργήσετε αυτού του είδους τις χημικές ουσίες, τα δακρυγόνα, τη χρήση τους εναντίον διαδηλωτών. Λοιπόν, πότε ακριβώς θα υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας;»